Yksinkertainen asia kertoo, milloin liesituuletin on aika puhdistaa

Liesituulettimen pesemättä jättäminen voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa tulipalon.

Ammattilainen kertoo, milloin on viimeistään aika puhdistaa liesituuletin.

30.7.2020 14:03

Liesituuletin kerää väkisin jatkuvasti likaa ja rasvaa. Sen huolelliseen puhdistamiseen kannattaa panostaa, sillä pahimmillaan puhdistamatta jättäminen aiheuttaa jopa vaaratilanteita.

Näin usein puhdistus tulee suorittaa

Rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku muistuttaa, että liesituulettimen rasvasuodatin tulisi puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

– Puhdistuksen ajan tietää tulleen siinä vaiheessa, kun suodatin ei enää poista käryjä. Siinä vaiheessa, kun ruuan päälle tippuu rasvaa, on suodattimen pesu jo myöhässä. On tärkeää muistaa, että suodattimeen kertyvä lika ja rasva heikentävät liesikuvun toimintaa ja pahimmassa tapauksessa aiheuttavat tulipalon, Hakku toteaa tiedotteessa.

Erityisesti innokkaiden kotikokkien ja rasvaisia ruokia valmistavien kannattaa muistaa pitää silmällä liesituuletinta ja sen rasvasuodatinta.

– Yleisin harhaluulo liesituulettimesta on, että sitä ei tarvitse huoltaa. Ongelmien alkaessa vika melko usein ei kuitenkaan ole itse laitteessa, vaan syy löytyy likaisesta rasvasuodattimesta, Hakku kertoo.

Näin puhdistat liesituulettimen

Rasvasuodattimen voi pestä astianpesukoneessa tai perinteisesti käsin. Mikäli peset suodattimen käsin, laita se ensin likoamaan kuumaan, astianpesuainetta sisältävään veteen, jotta rasva irtoaa tehokkaammin.

– Ennen kuin aloitat suodattimen pesun, kytke ensin virta pois liesituulettimesta ja vasta sitten irrota rasvasuodatin. Jos et ole ennen suodatinta puhdistanut, suosittelen lukemaan ensin huolto-ohjeet. Ole myös varovainen, että suodatinta irrottaessa se ei putoa keittolevyjen päälle ja naarmuta tai riko niitä, Hakku ohjeistaa.

Rasvasuodattimen voi pestä myös astianpesukoneessa.

Paras puhdistuskeino on Hakun mukaan kuitenkin pieni putsaaminen usein.

– Kun suodattimen laittaa välillä astianpesukoneeseen ja pyyhkii tarpeeksi usein liesituulettimen pinnat, niin likaa ei pääse kertymään niin paljon. Tiedät niiden olevan tarpeeksi puhtaita ja valmiina takaisin laitettaviksi, kun ne tuntuvat siltä käsissä eivätkä esimerkiksi tartu käteen kiinni, Hakku kertoo.

Remontti-Reiskan kikka puhdisti 10 vuotta pesemättä olleen rasvasuodattimen

Helsingissä asuva Minna sai kymmenen vuotta pesemättä olleen rasvasuodattimen puhdistumaan hienosti kaatamalla tiskialtaaseen, jossa suodatin oli, kattilallisen kiehuvaa vettä. Minna huomasi myös, että mitä kuumempaa vesi oli, sitä nopeammin rasva liukeni.

– Ihme kyllä kiehuva vesi sulatti pinttyneen rasvan! Ei se tietenkään uudenveroiseksi puhdistunut, mutta huomattava parannus tapahtui, Minna kertoi.

Liesituulettimen suodattimen lisäksi kannattaa myös muistaa puhdistaa liesituulettimen kupu. Yksi siivousniksi siihen on ruokaöljy.

Levitä ruokaöljyä talouspaperiin ja hiero sillä pinttynyttä pölyrasvakerrostumaa irti. Näin siivoukseen ei juuri tarvitse ylimääräistä aikaa tai voimaa. Viimeistely onnistuu kostealla siivousliinalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?