”Kodista halutaan nyt persoonallinen”, sanoo sisustussuunnittelija ja neuvoo, miten teet vuokra-asunnosta kodikkaan - Asuminen - Ilta-Sanomat

”Kodista halutaan nyt persoonallinen”, sanoo sisustussuunnittelija ja neuvoo, miten teet vuokra-asunnosta kodikkaan

Vuokra-asunto on monelle vain väliaikainen koti, mutta silti tärkeä. Kysyimme sisustussuunnittelijalta, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon vuokra-asuntoa sisustettaessa.

Vaaleat värit luovat harmoniaa sisustukseen.

23.7.2020 11:49

Muistutimme aiemmin tällä viikolla, että vuokra-asunnossa moneen merkittävään sisustusratkaisuun, kuten seinien värin muuttamiseen tai naulojen kiinnittämiseen, tulee kysyä vuokranantajan lupa – ja mieluummin kirjallisena.

Lupa muutoksiin saattaakin tulla, ja moni vuokraisäntä voi olla tyytyväinen tilanteeseen, jossa vuokralainen tarjoutuu esimerkiksi maalaamaan seinät tai lattian. Kustannuksista on sovittava vuokraisännän kanssa erikseen.

Jos vuokra-asunnon pintoja tai kiintokalusteita sen sijaan ei saa muutella oman maun mukaan, ei hätää. Myös irtokalustuksella ja pienillä muutoksilla vuokra-asunnon sisustuksesta voi saada vaivatta omannäköisen.

– Vuokra-asunnon sisustajat haluavat yleensä tietää, miten asunnosta voisi tehdä helposti kodikkaan ja omannäköisen, kertoo pääkaupunkiseudulla toimiva sisustussuunnittelija Elisa Manninen Studio Elisa Manninen -yrityksestä.

Sisustussuunnittelija vinkkaa, mihin asioihin vuokralaisen kannattaa asuntoa sisustaessaan kiinnittää huomiota.

1. Tiedä, millä asioilla lisäät kodikkuutta

Elisa Manninen on työssään huomannut, että koteihin halutaan nyt entistä enemmän persoonallisuutta, eikä kaiken haluta näyttävän samalta kuin muilla. Värejä uskalletaan testata entistä enemmän esimerkiksi keittiössä ja kylpyhuoneissa, joissa ollaan aiemmin luotettu vaaleaan värimaailmaan.

Lempivärien käyttö sisustuksessa tekee asunnosta enemmän omanlaisen, mutta myös muut asiat kuten irtokalusteet, tekstiilit, viherkasvit ja valaistus lisäävät viihtyisyyttä.

Viherkasvit ovat yksi kodikkuutta lisäävä tekijä sisustuksessa.

Lisäämällä runsaasti irtovalaisimia, kuten jalka- ja pöytälamppuja voi tilan tunnelmaa helposti muuttaa hämyisämmästä valoisampaan aina tarpeen mukaan, Manninen vinkkaa.

– Tekstiilit, kuten verhot ja matot, tuovat pehmeyttä ja samalla akustoivat tilaa tehden siitä viihtyisämmän. Viherkasveilla puolestaan voi lisätä väriä kotiin samalla, kun ne puhdistavat sisäilmaa.

Valaisimilla ja kynttilöillä voi vaikuttaa yllättävän paljon asunnon tunnelmaan.

2. Huomioi huonekalujen optimaalinen koko

Vuokra-asuntoa varten ei välttämättä hankita kalusteita, jotka halutaan sopivan juuri kyseiseen vuokra-asuntoon, vaan muuttokuormassa saattaa olla kalusteita sieltä täältä ja vanhoista asunnoista. Kalusteiden yhdistely voikin tuottaa päänvaivaa, ja vuokra-asunto voi alkaa näyttää hassulta.

– Jos kalusteet ovat tilaan vääränkokoisia ja keskenään kovin erilaisia, voi kokonaisuus näyttää sekavalta. Iso sohva pienessä huoneessa tekee tilasta ahtaan näköisen, kun taas liian pieni sohva suuressa tilassa voi näyttää hämmentävältä.

Jotta kodista saa toimivan, on kalusteiden optimaalinen koko ja sijoittelu olennaisessa osassa. Tilassa pitää olla helppo kulkea ja toimia ilman, että joutuu varomaan tai siirtelemään kalusteita.

Kalusteet voi myös rohkeasti asetella irti seinästä. Se lisää ilmavuuden tunnetta.

– Jos tilaan laittaa maton, kannattaa rohkeasti kokeilla suurta mattoa. Suomalaiset hankkivat mielellään melko pieniä mattoja. Matto saisi olla niin suuri, että olohuoneessa ainakin sohvan ja nojatuolin etummaiset jalat tulevat maton päälle. Ruokapöydän alla maton tulisi olla sen verran iso, että tuolit mahtuvat maton päälle myös istuttaessa.

Haluatko vaihdella sisustusta silloin tällöin? Valitse silloin isot pinnat vaaleina – näin muutoksia on helpompi tehdä.

3. Jos haluat vaihtelevuutta, valitse neutraalia

Jos haluat vaihdella vuokra-asunnon sisustusta vaikkapa vuodenaikojen mukaan, valitse isot kalusteet, tekstiilit tai pinnat neutraaleissa sävyissä. Näin voit muutella sisustusta helposti vaihtelemalla vaikka astioiden, pienten tyynyjen tai julisteiden väriä. Ilme on heti eri.

– Pieniä kohtia asunnossa on helppo muuttaa ilman isoa panostusta. Esimerkiksi vaihtamalla vetimet keittiön tai makuuhuoneen kaappeihin muuttuu ilme jo huomattavasti. Vanhat vetimet voi säilyttää ja vaihtaa takaisin, kun muuttaa asunnosta pois. Myös erilaisilla viherkasveilla ja ruukuilla saa helposti luotua eri tyyppistä tunnelmaa kotiin.

4. Hanki omaa silmää miellyttäviä käyttöesineitä

Kodikkaan asunnon sisustaminen lähtee pienistä asioista. Vaikka asunto olisi väliaikainen, kannattaa sinne valita käyttöesineitä, joista oikeasti pitää ja jotka miellyttävät silmää. Mitä enemmän käyttötavaroita on esillä, sitä enemmän niiden ulkonäköä voi ja kannattaakin miettiä.

Marketin tiskirätin tai -harjan ei tarvitse huutaa väriä, ellei sitä välttämättä itse halua.

– Pienillä asioilla on väliä. Esimerkiksi kylpyhuoneeseen voi hankkia kauniit pyyhkeet ja kivan saippuapullon, joita jaksaa katsella joka päivä. Jos vaikkapa oma juttu ei ole neonvärit, ei kannata väkisin ostaa kirkkaanvihreitä alennuspyyhkeitä, jotka tekevät tunnelmasta levottoman.

Käyttöesineetkin saavat olla kauniita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?