Mitä teet mökillä syntyville jätteille? Suomalaisten yleiset tavat ovat usein luvattomia tai ”suoranainen kutsu” eläimille - Asuminen - Ilta-Sanomat

Mitä teet mökillä syntyville jätteille? Suomalaisten yleiset tavat ovat usein luvattomia tai ”suoranainen kutsu” eläimille

Yli puolet mökkeilijöistä ei lajittele jätteitä mökillä yhtä säntillisesti kuin kotona, selviää kyselytutkimuksesta.

Biolan teetätti kyselytutkimuksen, jonka mukaan valtaosa suomalaisista ei jaksa mökkioloissa lajitella roskia samaan malliin kuin kotona.­

21.7.2020 10:41

Huolehditko oikeaoppisesta jätteidenlajittelusta myös mökkiolosuhteissa? Jos vastasit myöntävästi, kuulut vähemmistöön, selviää Biolanin julkaisemasta tiedotteesta.

Biolan teetätti kesäkuussa 2020 kyselyn, jossa selvitettiin, miten jätteidenkäsittely hoituu mökkimaisemissa. Vastauksia kyselytutkimukseen tuli 2638 kappaletta.

Enemmistö vastaajista, kuusikymmentä prosenttia, tunnusti kyselyssä, ettei lajittele jätteitä mökillä yhtä tarkasti kuin kotona.

– Kotioloissa olemme oppineet lajittelemaan jätteet jo melko hienosti. Mutta mökille siirryttäessä tapahtuu merkillinen taantuma, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula toteaa tiedotteessa.

– Keittiön biojätteitä osa onneksi vie mökilläkin kompostoriin tai kompostoivaan kuivakäymälään. Mutta jätteiden lajittelun osalta on vielä matkaa ennen kuin voidaan iloita ympäristöä kunnioittavasta vapaa-ajanvietosta. Kyselymme vastaajista 60 prosenttia tunnustaakin, että kotioloissa homma hoituu, mutta mökillä lajittelu tuppaa olemaan leväperäisempää.

Jätteiden kuljettaminen vakinaisen asuinpaikan jäteastiaan ei ole luvallista

Mökkioloissa keittiön biojätteitä syntyy ihan yhtä paljon kuin kotioloissakin. Osa jätteistä osataan lajitella oikeaan paikkaan: biojätteiden yhteiskeräykseen, omaan kompostoriin tai kompostoivaan kuivakäymälään.

Biolanin kyselyn vastaajista kuitenkin 15 prosenttia kertoo heittävänsä mökkikeittiön biojätteet sekajätteen joukkoon.

Lähes sama määrä kertoo kyselyssä rahtaavansa biojätteet mökiltä kotiin. Pohjalla on hyvä ajatus, mutta valitettavasti jätteiden kuljettaminen vapaa-ajan asunnolta vakinaisen asuinpaikan jäteastiaan ei ole luvallista. Voimassa oleva jätelaki on yksinkertainen: velvollisuus liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen koskee myös vapaa-ajan kiinteistöjä, eikä jätteen vähäinen määrä ole peruste olla järjestämättä kiinteistön jätehuoltoa.

Jätteet houkuttelevat eläimiä herkkubuffetin ääreen

24 prosenttia vastaajista kertoo nakkaavansa vapaa-ajan asunnon biojätteet tunkiolle tai avokompostiin.

– Sekä vanhanaikainen tunkio että avokomposti ovat hiirille, rotille ja myyrille suoranainen kutsu herkkubuffetin ääreen. Tuloksena on se, että mökin lähellä parveilee haittaeläimiä, joilla yleensä on vielä melkoinen lisääntymisnopeus ja vimma tunkeutua myös sisätiloihin, Riikka Kerttula muistuttaa.

– Hyvä olisi myös muistaa, että ruokajätteiden osalta voimassa olevan jätelain mukaan tunkio ja avokomposti ovat laittomia.

Biolanin aikaisemmin teettämän tutkimuksen mukaan joka neljännellä vapaa-ajan asunnolla on jo käytössä kompostoiva kuivakäymälä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?