Kaikki 15 asuntonäyttöön saapunutta toistivat saman mokan: yleinen virhe voi estää unelmien asunnon saannin

Etsitkö uutta vuokra-asuntoa? Nappaa asiantuntijan vinkit talteen.

19.7.2020 10:03

Loppukesä ja alkusyksy ovat monelle nuorelle muutoksien aikaa. Uusi opiskelupaikka tarkoittaa usein muuttoa uuteen asuntoon ja kenties myös uudelle paikkakunnalle.

Moni nuori hankkii ensimmäiseksi kodikseen vuokra-asunnon ja parhaista sekä edullisimmista asunnoista voi joutua jopa taistelemaan.

Miten sitten napata itselleen se unelmien vuokra-asunto?

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viidan mukaan sitä oikeaa asuntoa etsiessä ja hakiessa oleellisinta on katsoa vain asuntoja, joiden vuokranmaksuun omat rahkeet riittävät.

– Vuokranmaksu pitää hahmottaa niin, että se on joka kuukautinen meno. Asuinkulujen lisäksi menoja ovat muun muassa ruoka, lääkkeet ja huvitukset, joten myös ne pitää ottaa huomioon, Viita neuvoo ensimmäistä vuokra-asuntoaan etsiviä nuoria.

Muista nämä asiat asuntonäytössä

Viita haluaa muistuttaa kaikkia asuntonäyttöihin suuntavia heti alkuun tärkeästä asiasta. Korona-aikana asuntonäytöissä on tärkeää huolehtia turvaväleistä ja hygieniasta.

Koronan vuoksi osa asuntonäytöistä suoritetaan virtuaalisesti. Myös virtuaalinäytöissä on hyvä pitää mielessä erityisesti yksi asia.

– Mikäli kyseessä on virtuaalinäyttö, asuntoa kannattaa joka tapauksessa käydä katsomassa ennen kuin laittaa nimen vuokrasopimukseen. Niin saa varmuuden siitä, että virtuaalinäytön kuvat ovat tuoreita, eivätkä 20 vuotta sitten otettuja, Viita neuvoo.

Viita suosittelee keskittymään asuntonäytössä kaiken näkemänsä lisäksi myös kuuntelemiseen.

– Mitä ääniä asuntoon kuuluu? Onko samassa korttelissa baari tai terassi? Silloin nimittäin kuuluu varmasti ääniä. Kannattaa miettiä ennen asunnon vuokraamista, pystyykö äänien kanssa elämään.

Pidä mielessä myös nämä kysymykset

Myös muutama peruskysymys on tärkeä muistaa esittää vuokranantajalle tai asunnon esittelijälle.

– Aina pitää kysyä, onko asuntoon tulossa remontteja. Ja jos omistaa esimerkiksi isoja urheiluvälineitä, kuten lumilaudan, ei kannata olettaa, että varasto kuuluu automaattisesti vuokrasuhteeseen. Varastostakin pitää muistaa kysyä.

Myös kysymysten kohtelias muotoilu on hyvä pitää mielessä.

– Jos asuntonäytössä herättää huomiota ruman värinen seinä, muotoilisin itse huomautuksen siitä niin, että ”maalaisin tuon seinän mielelläni, onko se mahdollista”, enkä niin että ”onpa hirveän värinen seinä”. Vuokranantaja on nimittäin itse saattanut pitää sitä hienona ja maalata sen.

Sama virhe toistuu

Viita osaa nimetä yhden yleisen virheen, joka saattaa helposti estää unelmien asunnon saannin.

– Meille tulee vuokranantajien puolelta palautetta siitä, että vuokralaiset eivät ole oikein miettineet, mitä itsestään kertoisivat. Kun pyydetään kertomaan jotain itsestään, mennään suomalaisittain lukkoon.

– Olen kuullut jopa kokemuksesta, jossa 15 henkilöä on käynyt katsomassa asuntoa, eikä heistä kukaan ole osannut kertoa itsestään mitään.

Viita suositteleekin miettimään jo etukäteen, mitä itsestään haluaa kertoa.

– Itse kertoisin mitä opiskelen, kuinka pitkäksi aikaa asuntoa etsin ja millaiset suunnitelmani ovat esimerkiksi seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Viita kannustaa lisäksi kertomaan rehellisesti esimerkiksi suunnitelmat vaihtoon lähtemisestä. Lyhempi vuokrasuhde voi nimittäin olla vuokranantajalle myös parempi vaihtoehto.

– Kannattaa myös kertoa mahdollisista lemmikeistä, hoitolemmikeistä ja seurustelukumppaneista, jotka viettävät asunnossa enemmän aikaa.

Toki itsestään kertoessa tulee ottaa myös huomioon oman yksityisyyden raja. Vuokranantajan ei tarvitse olla paras ystävä.

– Jos esimerkiksi tarvitsee liikuntarajoitteiden vuoksi hissin, voi sanoa vuokranantajalle suoraan liikuntarajoitteista, mutta ei tarvitse sen enempää alkaa avata omaa terveydellistä tilannetta.

Rehellisyys on kaiken a ja o

Viita kertoo olevansa harmissaan siitä, kuinka asunnon hakeminen on muuttunut työpaikkahakemustyyppiseksi.

– Mielestäni henkilökohtainen hygienia on aina tärkeää, eikä näyttöön kannata tulla pahalta haisevana. Muuten toivoisin, että kaikki saisivat tulla asuntonäyttöön sellaisina kuin ovat, tatuoinnit esillä tai vaikka gootteina.

Viita painottaa ennen kaikkea rehellisyyden tärkeyttä.

– Jos käyttää takuuvuokrassa esimerkiksi maksusitoumuksia, se kannattaa jo alkuvaiheessa tuoda avoimesti esille. Myöhään asian esille tuominen voi aiheuttaa vuokranantajassa hämmennystä ja epäluottamusta.

4 vinkkiä: Näin nappaat itsellesi asunnon

  1. Mene ajoissa ja sovitusti paikalle. Älä myöhästy.

  2. Tervehdi ja katso silmiin tervehtiessä. Hyvä tervehdystapa jää mieleen.

  3. Lue asuntoilmoitus etukäteen huolella läpi, jotta et joudu kyselemään kaikkia asioita vuokra-asunnosta näytössä. Vaikuta siltä, että olet perehtynyt asuntoon.

  4. Myös motivaatiokirjeellä voi jäädä positiivisesti vuokranantajan mieleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?