Vanhasta asuntovaunusta kuoriutui remontilla kaunis koti kesäksi – Heidi, 23, ja Paavo, 26, toteuttivat haaveensa 2 600 eurolla - Asuminen - Ilta-Sanomat

Vanhasta asuntovaunusta kuoriutui remontilla kaunis koti kesäksi – Heidi, 23, ja Paavo, 26, toteuttivat haaveensa 2 600 eurolla

Asuntovaunuun ja sen remontointiin upposi rahaa noin 2600 euroa.

Pariskunnan lisäksi vaunussa asustelee kaksi karvaturria, lapinporokoira Pigga sekä ajokoiran ja aikan sekoitus Karo. –Myös koirat ovat tuntuneet nauttivan vaunuelämästä niin hyvin etten tiedä, miten ne enää kesän jälkeen muuhun sopeutuvatkaan.­

15.7. 12:31

Asuntovaunubuumi on kuumimmillaan ja vaunuiluun ovat hurahtaneet myös Lapista kotoisin olevat Heidi Sadinmaa, 23, ja Paavo Törmänen, 26.

Heidin ja Paavon kohdalla idea omasta asuntovaunusta kypsyi hiljalleen.

– Isäni on jo jokunen vuosi sitten hurahtanut asuntovaunuiluun ja ehkä sitä seuraillessa kiinnostus heräsi pikkuhiljaa myös itsellä. Paavon kanssa yhdessä aloimme miettiä vaunun hankkimista viime kesänä, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen pariskunta teki vuosi sitten reissatessaan Pohjois-Norjassa Senjalla ja Lofooteilla.

– Majoituksenamme oli reissussa mukana teltta ja vettä satoi lähes koko reissun ajan. Silloin toden teolla aloimme haaveilla vaunusta.

Remontti teki vaunusta kotoisan

Pariskunta etsi mieluisaa vaunua melko pitkään, kunnes sopiva, 1600 euroa maksanut vaunu löytyi.

Heidin ja Paavon vaunu on pieni Bürstner club 380 vuosimallia 1985. –Tämä on noin 5,5 metriä pitkä ja 2,09 m leveä ja se painaa noin 780 kg. Meillä on täällä kaikki tarvittava.­

Kevään aikana Heidi ja Paavo innostuivat remppaamaan vaunua uuteen uskoon. Remonttiin upposi rahaa noin 1000 euroa.

– Aluksi meidän oli tarkoitus tehdä vain pientä pintaremonttia. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä ja loppujen lopuksi uusimme mahdollisimman paljon vanhaa hyödyntäen lähes kaiken.

Kaappien ovet, seinät ja katto maalattiin, lattia sai uuden pinnan vinyylilankusta ja vessa purettiin kokonaan pois.

– Vessan seinää siirtämällä muunsimme sen pienemmäksi komeroksi. Näin saimme sekä lisää säilytys- että oleskelutilaa. Jätimme kuitenkin komeroon tilan kannettavalle portapotalle ja ostimme sellaisen hätätilanteita varten. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan ollut tarvetta sitä edes käyttää, sillä tukikohdassamme meillä on käytössä ulkovessa ja reissuilla on vessoja sattunut matkan varrelle riittävästi.

Pöytäryhmä siirrettiin kokonaan toiselle puolelle vaunua ja alkuperäisen pöytäryhmän paikka muunnettiin kiinteäksi sängyksi.

Vaunu ennen remonttia.­

– Sohvatyynyt päällystin uusiksi, kaappien kahvat tein vanhasta käyttämättä jääneestä nahkalaukusta ja verhot syntyivät vuosia kaapissa lojuneesta pellavakankaasta. Pöydän päällystin vahakankaalla ja keittiön uusi taso tehtiin vanhasta Ikean leikkuulaudasta.

Paavo on koulutukseltaan pintakäsittelijä, joten hän vastasi suurimmalta osalta rakennus- ja maalaushommista sekä sähkötöistä.

– Kaikki sähköliitännät jouduimme tekemään uusiksi ja katolle kiinnitimme aurinkopaneelin sähköä tuottamaan. Jääkaapin ovi sai pintaansa liitutaulumaalia.

Muutto vaunuun

Eräänä keväisenä remontti-iltana Heidi heitti puoliksi vitsillä ilmoille ajatuksen: ”Mitäpä jos muuttaisimme tähän ihan kokonaan kesäksi?”

– Paavo ei aluksi lämmennyt ajatukselle, mutta jonkin ajan kuluttua aloimmekin miettimään vaunuun muuttoa ihan tosissamme.

Harkinnan jälkeen pariskunta päätyi irtisanomaan Sodankylässä sijainneen vuokrakaksionsa, josta he maksoivat vuokraa 800 euroa kuukaudessa.

Vaunu remontin jälkeen.­

– Tunsimme turhaksi maksaa isoja summia vuokra-asunnosta, jossa emme aikoisi edes viettää aikaa sen enempää kuin töiden puolesta on pakko. Rahaa on säästynyt jonkin verran, mutta ainahan se johonkin kuluu. Nyt raha on kuitenkin mennyt meille tärkeämpiin tarkoituksiin kuin vuokranmaksuun.

Pariskunnan päätös on kerännyt hämmästeleviä ja ihailevia kommentteja.

– Monet ovat sanoneet, että voi kunpa voisivat tehdä näin itsekin. Useat ovat olleet jopa vähän kateellisia tästä irtiotosta.

”Riitelemme paljon vähemmän”

Yhteiselo vaunussa on sujunut paremmin kuin hyvin.

– Riitelemme paljon vähemmän kuin asuessamme edellisessä asunnossamme. Kun tarkemmin mietin, emme ole riidelleet koko vaunussa asumisemme aikana oikeastaan ollenkaan, Heidi sanoo.

Pariskunta on kokenut uudessa kodissaan myös kommelluksia. –Olimme matkaamassa Lemmenjoelta kohti Pelloa kun pysähdyimme levikkeelle laittamaan ruokaa kauheassa nälässä. Olimme ajaneet pitkän matkan kuoppaista hiekkatietä ja vaunun heiluessa ja pomppiessa kaapit eivät aina pysy kiinni eivätkä tavarat paikoillaan. Kun pysähdyksissä sitten avasin vaunun oven, näky oli aivan järkyttävä, kaikki mahdollinen kahvipaketista ja vaatteista lähtien oli levinnyt ympäriinsä vaunua eikä se kasvava nälkä ainakaan yhtään parantanut tilannetta. Silloin pääsi kyllä muutama kirosana. Nyt sillekin tapaukselle voi kuitenkin nauraa.­

Heidi on huomannut heidän molempien olevan nyt myös paremmalla tuulella ja tekevän enemmän asioita yhdessä. Televisiota ei ole osattu edes kaivata.

– Ahdasta tietenkin välillä on, mutta olemme oppineet melko hyvin elämään senkin kanssa. Olemme paljon ulkona ja laitamme ruokaa sekä tiskaamme suurimmaksi osaksi ulkona. Siivoamisestakaan ei tarvitse enää juuri stressata, kun on niin pieni tila siivottavana.

Aivan helpolla asuntovaunussakaan ei pääse, sillä kaikkien arkisten asioiden eteen täytyy Heidin mukaan nähdä enemmän vaivaa kuin normaaleissa kotioloissa.

– Esimerkiksi suihkuun ei voi vain kävellä työpäivän jälkeen eikä tiskejä voi vain nostaa koneeseen, vaan vesi täytyy ensin lämmittää padassa. Tämä ei ole kuitenkaan meille ollut ongelma, minusta enemmänkin mukavaa puuhastelua.

”Tässä tuntee olevansa koko ajan vähän kuin lomalla”

Pariskunta on ehtinyt kesän aikana tehdä asuntovaunullaan muutaman reissun ympäri Lappia. Heinäkuun ajan molemmat ovat kuitenkin olleet töissä, joten reissut ovat jääneet viikonlopuille.

– Tukikohtanamme työviikoilla toimii Paavon sukulaisten kesäpaikka Sodankylän Askassa, jossa meillä on käytössämme ulkosauna sekä saunamökki, vessa ja pyykinpesukone.

Heidi ja Paavo ovat reissanneet tänä kesänä muun muassa Lemmenjoelle. Lappi on molemmille tuttu, sillä Heidin juuret ovat sekä Muoniossa että Enontekiöllä ja Paavo on kotoisin Rovaniemeltä.­

Pariskunnalla ei ole tarkempia suunnitelmia sille, jatkuuko vaunussa asuminen myös tulevaisuudessa.

– Minulla on oma asunto Rovaniemellä, jonne aiomme syksyn aikana muuttaa. Viimeistään silloin, kun yöt alkavat menemään pakkasen puolelle eikä vaunussa enää tarkene nukkua, Heidi sanoo.

Toistaiseksi paluu niin sanottuun arkeen ei kuitenkaan ole mielessä.

– Tässä tuntee olevansa koko ajan vähän kuin lomalla, vaikka töissä käydäänkin!

­

Vaunu ennen remonttia.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?