Nämä kuvat hurmaavat! 5 ihanaa siirtolapuutarhaa: ”Elämästä nauttiminen on täällä läsnä”

Suomalaiset esittelevät siirtolapuutarhansa ja -mökkinsä.

Hengähdyspaikka, luovan puuhastelun tyyssija ja erityinen vapaa-ajanviettokohde ruuhkavuosiin. Siirtolapuutarhamökkien onnelliset omistajat kertovat pienistä paratiiseistaan.

11.7.2020 11:45

Yksi kesäisimmistä unelmista on oma siirtolapuutarha, jossa kasvattaa kesän kauneimpia kukkia ja viljellä vihanneksia omiksi tarpeiksi.

Pyysimme suomalaisia esittelemään siirtolapuutarhansa ja -mökkinsä.

Julian puutarha huokuu mummulahenkeä

– Siirtolapuutarhamme huokuu mummulahenkeä, ja tarkka bongailee merellisiä yksityiskohtia sieltä täältä, kertoo Porissa siirtolapuutarhaa ylläpitävä Juulia Pihlajaviita.

Juulia hankki siirtolapuutarhamökin vastikään, mutta puutarha on jo kokenut muodonmuutoksen.

– Aiemmin puutarha oli lähes kokonaan marjapensaita ja perunamaata. Perennojakin löytyi, joiden nousua keväällä ihmettelimme. Nyt puutarhaan on asettunut hyötypuutarha-alue, perennapenkit ovat lisääntyneet ja kukkivat värikkäinä, ensimmäinen pionikin on kukassa.

Juulian lapselle on tehty mökille oma puutarhaportti, josta voi livahtaa seikkailemaan kapeille mökkien välisille poluille suoraan hiekkalaatikolta.

Myös pihan perällä lämpiävä sauna ja maalla olon tuntu tuovat iloa mökkielämään.

– Kiireetön puuhastelu ja elämästä nauttiminen ovat täällä läsnä. Puuhaa kuitenkin riittää. Aika usein yllätän itseni vielä illan vessareissulta yöpaidassa nyppimässä päivän viimeisiä rikkaruohoja.

Kirppisaarteilla sisustettu

Helsingissä siirtolapuutarhamökkiä asuttavat Hanna Paananen ja Aleksi Huhmarniemi. Kausi alkaa aikaisin keväällä ja päättyy elokuun lopussa. Tänä vuonna pariskunta siirtyi mökille jo maaliskuussa.

– Mökkimme on villattu lattiasta kattoon, mikä mahdollistaa siellä asumisen jo aikaisesta keväästä, Paananen tarkentaa.

Sisätilan sisustus on haalittu kasaan mökissä jo ostohetkellä olleista tavaroista ja kirppislöydöistä.

Puutarha on runsas.

– Siellä on paljon monivuotisia perennoita sekä hyötykasveja, esimerkiksi marjapensaita ja vihanneksia, Paananen kertoo.

Aikuisen naisen leikkimökki

Kuutarha on tamperelaisen Virpin kesäkoti. Virpi asuu mökillä vakituisesti säistä riippuen toukokuusta syyskuuhun.

– Kuutarha on kokenut kahden mökkivuoteni aikana muutoksen nurmialueesta kohti puutarhaa. Erityisen iloinen olen lavakauluspuutarhastani, vadelmapensaista, perennoista sekä siemenkasvatuksen onnistumisista, Virpi kertoo.

Mökki oli pintaremontoitu ennen muuttoa, mutta on yhä viimeistelyä vaille valmis. Huonekalut ovat pääosin kierrätettyjä.

–  Mökistä on alkanut tulla ihana aikuisen naisen leikkimökki romanttisella vivahteella, vaikka se ei ollenkaan ollut tarkoitus.

Virpi muistuttaa, että siirtolapuutarhassa ei ole koskaan valmista.

– Olen antanut mökillä vietetyn ajan, vaeltelevien ajatusten, talven suunnitelmien sekä hetken mielijohteesta tapahtuvien touhunpuuskien johdatella mökin ja puutarhan tunnelmaa ja ratkaisuja.

Siirtolapuutarhakonsepti on Virpin mukaan kaupunkilaiselle kerrostaloasukkaalle loistava ratkaisu. Yksin ei tarvitse olla koskaan, sillä siirtolapuutarhassa on yhteisö turvana.

Luova hengähdyspaikka

Päivi Töyrylän siirtolapuutarhamökki sijaitsee Tampereella Raholan siirtolapuutarhassa. Töyrylä hankki paikan neljä vuotta sitten, sillä hän kaipasi luovaa paikkaa, jossa voisi samaan aikaan hengähtää.

– Mökin piha oli hyvässä kunnossa, mutta olen joka kesä mieheni kanssa tuunannut ja remontoinut mökkiä ja pihaa pienellä budjetilla.

Töyrylä suosii siirtolapuutarhamökissä kierrätysesineitä. Mökki on sisustettu hempeään tyyliin.

– Olen kutonut matot ja tehnyt tekstiilit suurimmalta osin itse.

Piha on omien mieltymysten mukaan runsas, ja sieltä löytyy vadelmapensaita, mustikkaa, mansikkaa ja muutamia marjapensaita. Kukkia on paljon.

– Viime talvena kasvatin kotona kesäkukat ruukkuihin, puutarhaliikkeistä hankin niitä vain hieman.

Lapsuudenystävien leikkimökki

Kuopiolaiset Nanna ja Ninnu ovat nimenneet siirtolapuutarhamökkinsä Casa Cuiskaukseksi.

– Casa Cuiskaus on kahden lapsuudenystävän leikkimökki. Cuiskauksessa on aikaa tehdä mieluummin kahdesti kuin kunnolla. Tuunaamme vanhasta uutta, juomme viiniä omenapuun alla ja opimme kantapään kautta kasvimaan hoitoa, ystävykset kertovat.

Lapsuudenystävät tuntevat toisensa niin hyvin, ettei hommista tarvitse riidellä.

– Usein ei tarvitse edes kysyä toiselta jostakin muutoksesta, sillä 28 vuoden yhteiselon jälkeen luemme toistemme ajatukset.

Ruuhkavuosien keskellä elävät ystävykset ovat löytäneet siirtolapuutarhamökistä paikan, jossa aikaa on myös ystävyydelle ja yhteiselle ajalle.

– Ihan kuin lapsuuden kesinä aikanaan!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?