”Kaikki seisoivat alasti” – mökkinaapurit tuijottivat äimän käkenä, kun naapurin lakimies innostui juhannuksena yllättävään touhuun - Asuminen - Ilta-Sanomat

”Kaikki seisoivat alasti” – mökkinaapurit tuijottivat äimän käkenä, kun naapurin lakimies innostui juhannuksena yllättävään touhuun

Julkaistu: 4.7. 18:01

Seksuaalisviritteinen performanssi tai rakastelu laiturilla saattavat jo täyttää sukupuolisiveellisyyden loukkaamisen tunnusmerkit, rikos- ja prosessioikeuden professori linjaa rajoja.

Kerran naapuri naulasi laituriaan alasti. Kellit vaan paistoivat meille, kun pyllisteli.

Meillä mökkinaapuri ajoi alasti mönkijällä humalassa Suomen lippu hulmuten.

Naapurimökin Veijo ja vieraat käyvät aina alasti uimassa – oli sitten vieraina ketä tahansa (sukulaiset, ystävät ja heidän vaimonsa ja lapsensa). Ei haittaa menoa, vaikka minä tai perheeni olisimme samaan aikaan uimassa.

Niinpä. Moni ärsyyntyy mökillä siitä, että naapuri kekkuloi näköpiirissä vähän väliä alasti.

Toisaalta moni suomalainen kokee, että rentoon mökkilomaan kuuluu se, että järveen saa pulahtaa alasti ja omalla pihalla lekotella ilman rihman kiertämää.

Oikeusoppineiden mukaan asia on pääsääntöisesti selvä: omalla yksityisellä mökkipihalla saa lain mukaan ottaa nakuna aurinkoa laiturinnokassa, ja tikkaakin saa heittää pylly paljaana.

Ei haittaa, vaikka naapurimökin keittiön ikkunasta avautuisi tontille suora näkymä. Verhot voi aina laittaa kiinni tai kääntää katseen muualle.

– Vaikka järvellä olisi liuta onkijoita, mökkiasukas voi nakuilla rauhassa laiturillaan, jos vain kantti kestää, rikos- ja prosessioikeuden professori OTT Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

 Naapurit tulevat soutuveneellä seuraamaan alastomien naisten saunavuoroa laiturin viereen.

Alastomuus sellaisenaan ei ole siveetöntä, mutta Tolvanen neuvoo olemaan varuillaan, jos tontille on näköyhteys yleiseltä tieltä tai muulta julkiselta paikalta tai jos lapset ovat näkemässä. Raja ja sitä myötä lain koura voi tulla vastaan, jos alastomuus alkaa muiden silmissä näyttää itsensä esittelyltä.

Seksuaalisviritteinen performanssi tai rakastelu laiturilla saattavat jo täyttää sukupuolisiveellisyyden loukkaamisen tunnusmerkit, jos pihasta on näköyhteys julkiselle paikalle. Jos intiimejä paikkoja esitellään lapsille, tilanne voidaan tulkita hyväksikäytöksi.

Tolvanen muistuttaa kuitenkin hyvistä tavoista niissäkin tilanteissa, jotka eivät vielä ole lain rikkomista.

– Kaikki mikä ei ole rangaistavaa, ei välttämättä ole hyvien tapojen mukaista. Kehottaisin varovaisuuteen, ettei tule naapuririitoja. Sopu säilyy parhaiten, kun käyttäydytään hyvien tapojen mukaan.

 Kunhan ei ole pääteltävissä, että esittelee itseään seksuaalisesti. Siinä menee rangaistavuuden raja.

Myös asianajaja, varatuomari Mika Talviaro toivoo ihmisiltä tilannetajua.

– Vaikka naku-uinti on rikosoikeudellisesti sallittua, kannattaa harkita, meneekö alasti uimaan, jos naapurissa on vieraita ja 70-vuotisjuhlat menossa, hän havainnollistaa.

Omakotiliiton neuvonta-asianajaja, laamanni Harri Kontturi tietää tapauksia, joissa mökkinaapuri on tullut humalassa esittelemään sukukalleuksiaan tontin rajalle.

– On jopa rakennettu kukkula omalle tontille ja siinä sitten kävelty alasti edestakaisin. Naapuri ei hirveästi antanut aplodeja, vaan vei asian poliisin tutkittavaksi, Kontturi kertoo.

– Omalla mökkitontilla saa grillata ja vaikka pelata jalkapalloa alastomana, kunhan ei ole pääteltävissä, että esittelee itseään seksuaalisesti. Siinä menee rangaistavuuden raja.

 Kyllä mekin vietetään mökillä aikaa alasti eikä minua haittaa, vaikka joku näkee – kaikilla ne samat vehkeet on.

Kontturi kertoo saavansa joka kesä muutamia puheluita naapurinsa alastomuudesta ärsyyntyneiltä mökkeilijöiltä. Alastomuus ei silti ole kovin yleinen huolenaihe.

– Enemmän kysytään erilaisista muista häiriöistä, kuten liian kovasta musiikista, laulamisesta tai kovaäänisestä maailmanparantamisesta keskellä yötä nuotiopaikalla, joka sattumalta on naapurimökin makuuhuoneen ikkunan alla.

Tolvanen muistuttaa varmuuden vuoksi myös siitä, ettei mökkinaapurin touhuja pidä mennä kuvaamaan tai kiikaroimaan, vaikka silmien eteen avautuisi miten herkullista zoomattavaa.

– Teknisillä välineillä ei saa tallentaa kotirauhan piirissä tapahtuvia tilanteita. Tällaisia salakatselutapauksia on ollut oikeudessa jonkin verran.

Yksi tyypillinen vaaranpaikka suomalaisten mökkilomailussa on sekasaunominen. Siitä voi joskus tulla hyvin ahdistava kokemus mökkivieraille: saunassa saatetaan tuijotella ja puhua rivoja.

Lain mukaan raja menee koskettelussa, Tolvanen sanoo. Seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistö voi täyttyä, jos aletaan kosketella muita saunojia.

Näin Ilta-Sanomien lukijat kertovat kokemuksistaan:

Meillä oli mökkinaapurina lakimies. Hän kutsui eräänä juhannuksena kylään äitinsä, siskonsa perheineen ja pari ystäväänsä. Sitten he kaikki – siis kaikki aikuiset – seisoivat alasti laiturilla ja mölysivät humalassa. –Kirjoittaja IS:n verkkokeskustelussa

Meillä taas naapurit istuivat alasti soutuveneessä meidän mökkirannassa. Sanoivat etsivänsä simpukoita, joita on siinä rannassa kuulemma paljon. –Nainen, 47

Mökkinaapurit pelasivat mölkkyä synnyinvaatteissaan yhteisellä tiellä. Kyseessä oli kuusihenkinen seurue, ikähaarukka 20–50 vuotta. –Mies, 21

Kerran naapurihuvilan väki vesihiihti alastomina kovasti juhlittuaan. –Mies, 64

Kyllä mekin vietetään mökillä aikaa alasti eikä minua haittaa, vaikka joku näkee – kaikilla ne samat vehkeet on. Naapurissa joskus tuijotetaan ja taisi siellä kerran kamera rävähtää, kun menin iltauinnille. Mutta hyvä vaan heille, jos siitä nautintoa saavat. –Kirjoittaja IS:n verkkokeskustelussa

Itselläni on tapana olla aina mökillä alasti. Joskus olen ajomatkankin Aatamin asussa. Luonnollisin pukeutumistapa se! Kerran tosin auto hajosi motarin varteen, ja vaatteet olivat takakontissa matkalaukussa. Oli hieman vaivaannuttavaa saada ne sieltä. –Kirjoittaja IS:n verkkokeskustelussa

Meillä naapuri kyttäsi laiturilla jatkuvasti, kun otimme aurinkoa ja menimme alasti uimaan. Koko naapurin perhe kokoontui katsomaan sitä. –Nainen, 74

Meilläkin naapurit tulevat soutuveneellä seuraamaan alastomien naisten saunavuoroa laiturin viereen. –Mies, 46

Naapurit liikkuvat jatkuvasti alasti tontillaan. Vaikka saunassa oltaisiinkin alasti, lähinaapurit eivät välttämättä halua koko ajan katsella kelteisillään liikkuvaa naapuria. Toiset ihmiset tulee ottaa huomioon. –Mies, 55

Saksalainen mökkinaapuri viihtyi alasti pihalla ja hakkasi lipputankoa aina kun oltiin ulkona. Välimatkaa pihoilla oli vain pari metriä. –Nainen, 35

Alasti vesisuksilla järven päästä päähän – jokakesäinen traditio! –Kirjoittaja IS:n verkkokeskustelussa

Ei ole mitään sen jännempää kuin naapurin vanha mies istumassa alasti oman mökkinsä terassilla. –Mies, 25

Oheiset kertomukset ovat Ilta-Sanomien mökkikyselyyn tulleita vastauksia. Kysely tehtiin Ilta-Sanomien verkossa 15.–18. toukokuuta. Kyselyyn vastasi 3313 ihmistä. Osa vastauksista on kerätty Ilta-Sanomien keskustelupalstalta.

Onko sinulla näkemyksiä alastomuudesta mökillä? Voit keskustella aiheesta oheisessa kommenttiosiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?