22 kuvaa: Lempeät luonnonsävyt näkyvät Tuusulan asuntomessuilla - Asuminen - Ilta-Sanomat

22 kuvaa: Lempeät luonnonsävyt näkyvät Tuusulan asuntomessuilla

Julkaistu: 13.6. 11:15

Elokuulle lykätyt asuntomessut pidetään nyt kolmatta kertaa Tuusulassa. Messukodit ovat inhimillisen kokoisia ja ekologisuus ja luonnonmukaisuus näkyvät sisustuksessakin alueella, joka on keskellä luontoa mutta hyvien yhteyksien päässä.

Asuntomessut järjestettiin ensimmäisen kerran 1970 Tuusulassa Lahelanrinteessä. Vuonna 2000 messut järjestettiin Tuusulan Nummenharjun alueella ja nyt messut ovat kolmannen kerran Tuusulassa Rykmentinpuistossa.

BoKlok on konsepti, jonka ovat kehittäneet yhteistyössä Skanska ja IKEA. Siinä yhdistyvät ympäristötehokkuus, hyvä asuminen ja kohtuulliset asumiskustannukset. Viihtyisään korttelipihaan uudelle Rykmentinpuiston asuinalueelle on rakennettu 32 BoKlok-kotia. As. Oy Tuusulan Tähtipolku on kaksikerroksisten pienkerrostalojen muodostama suojaisa kortteli, jonka sisäpihalta löytyy vehreä pihapiiri pihasaunoineen. Puutalokortteli tarjoaa tiivistä ja ympäristötehokasta asumista, jossa yhdistyvät kerrostalo- ja pientaloasumisen parhaat puolet.

Tänä vuonna asuntomessut viettävät 50-vuotisjuhliaan. Näillä näkymin messut ovat auki yleisölle 3.–30.8. Teemana ovat uudet palvelut ja energiankulutus. Alueella toteutetaan energiatehokkuuden ja vähähiilisyyden elinkaarilaskentaa. Alueella on 27 puu- sekä kivirakenteista taloa. Kaiken kaikkiaan messukohteita on yli 40.

Kontio-talossa on haettu modernia linjakkuutta. Talon suunnittelussa on inspiroiduttu tumman ruskean sävyistä. Sisustuksen pääsuunnittelijana on ollut Piia Kalliomäki. Sohva Adea, sohvapöytä Skanno, matto Woodnotes, jalkavalaisin Skanno, tv-taso Kontio Living.

Rykmentinpuiston messualueen valttina on puutarhakaupunkimaisuus. Lähes kaikista kohteista on näkymä luontoon. Rykmentinpuistosta löytyy perinteisten omakotitalojen lisäksi asuntomessujen historian ensimmäiset townhouse-kaupunkipientalot, päiväkoti, hoivakoti ja kerros- sekä rivitaloja. Rykmentinpuistoon tulee sen valmistuttua asukkaita noin 15 000.

Jämerä Salmiakki on yksi kahdentoista townhouse-talon ryhmärakennushakkeen taloista, suurin niistä. Talo on suunniteltu perheen omien suunnitelmien mukaan, Jämerän arkkitehdin avustuksella. Perhe on asunut koko rakentamisen ajan ulkomailla, eli talo on rakennettu kokonaisuudessaan etänä. Kylpyhuoneeseen perhe on halunnut ripauksen leikkisyyttä. Laatat Laattapiste. Suihkuseinä Hietakari / Sandriff.

Rykmentinpuisto on historiallinen alue ja alueen sydämen muodostavat 1800-luvulla perustetun kasarmialueen rakennukset. Tuusulanjärven alue on kuuluisa myös taiteilijayhteisöistään. Lähiympäristöön tulee 50 julkista veistosta ja neljä museota.

Honka Huomenen sisustanut Maru Hautala on tavoitellut rauhallista ja seesteistä tunnelmaa. Sisustuksessa on pyritty käyttämään luonnonmateriaaleja. Taulu Katja Hyytiälä.

Metsät ja puistot ympäröivät asuinaluetta. Eri puolille aluetta tulee viljelypalstoja asukkaiden käyttöön. Luonto, ekologisuus, taide ja aktiivinen arki ovat messujen kantavia teemoja.

Vaikka alueelle tulee paljon asukkaita, se pyritään pitämään luonnonläheisenä ja kodikkaana.

Honka Huomen -talon makuuhuoneessa vuodevaatteet ovat Anno Collectionin ja sänky Ziggy-futon, peilikuutiopöytä Essis Collection.

Sisustuksissa messukohteissa on tänä vuonna käytetty paljon puuta. Puulattiat ja -katot, puiset rimaseinät – jopa saniteettitiloissa –, massiivipuukeittiöt ja puiset huonekalut tuovat kohteisiin kodikkuutta ja lämmintä tunnelmaa.

Puustellin sininen keittiö luo harmonisen kauniin tunnelman Honka Huomen -hirsitaloon.

Saunojen sävymaailma on vaalea, myös kylpyhuoneiden laattavalinnoissa näkyy paljon vaaleita, luonnonläheisiä sävyjä. Kotimaiset, laadukkaat huonekalut ovat olleet useimpien sisustajien suosiossa.

Seinille on tuotu taidetta. Mustaa on sävytetty niin lämpimällä ruskealla kuin kauniilla siniselläkin. Ylipäätään kotien sävymaailma on lempeä. Jyrkkä musta-valkoinen värimaailma on muuttunut luonnonläheiseksi ja suosiossa ovat tummanruskean, nuden, kerman ja vihreän sävyt.

Vanhanajan puiset rimaseinät ovat palanneet saniteettitiloihin, Lunawood, lasiovet Lasilinkki / Essis Collection, Honka Huomen-kohde.

Asuntojen neliöt ovat tehokkaassa käytössä. Jätti-isoja luksusomakotitaloja ei näillä messuilla esitellä. Messukodeissa on nähtävillä toki unelmia, mutta sellaisia, jotka ovat saavutettavissa keskivertoperheellekin.

HEVI-kivitalon olohuone on ylellisen kaunis, sisustuksesta on vastannut Laura Seppänen. Sohva Adea, nojatuoli Hakola.

HEVI-kivitalojen Lumitiikeri-kohde on muodoiltaan erittäin moderni kivitalo, jossa on kaarevat seinämuodot ja lähes räystäätön kattorakenne. Asukkaat muuttavat vuoden 2000 Tuusulan Asuntomessujen yksitasoisesta hirsitalokohteesta tähän kaksitasoiseen kivitaloon. Asukas Petri Nylund odottaa innolla muuttoa. Perhe ei aio tuoda vanhan hirsikodin sisustusta uuteen kivitaloon.

Puiset alaovet tuovat lämmintä tunnelmaa HEVI-kivitalon ylelliseen kodinhoitotilaan.

Ville Koskisen suunnittelema Twise TXT -rimaseinä ja Harri Koskisen Kolmio-parketti, Timberwise. Jämerä Salmiakki-kivitalossa.

Italialainen kaakelinvalmistaja Terratinta on tuonut markkinoille näyttäviä, värikkäitä kuviokaakeleita. Terratinta-talo Puustellin Helmi.

Sohva ja pöytä Adea, matto Sera Helsinki, Kastelli-talo.

Sisustussuunnittelija Mikko Toppala on loihtinut kodikkaan skandinaavisen tunnelman Designtalon Puro- kohteeseen. Ylellinen Rigato-keittiö on A La Carten vuoden 2019 konseptikeittiö. Keittiön ovet on valmistettu massiivitammesta.

Messuilla saunojen yleisilme on jälleen vaalea, Designtalo.

Kohde no 4 Veljesteco on veljesten CLT-tekniikalla rakentama paritalo. Pääsunnittelijana ja arkkitehtina on ollut Michael Pet.

Veljesteco-paritalon asukkaat Mia-Riitta ja Janne Lehtonen ovat olleet aktiivisesti mukana niin talon suunnittelussa kuin rakentamisessakin. Sisustuksessa on hyödynnetty CLT-jämäpaloja. Niistä on tehty esim. penkkejä ja sängyn runko.

Noblessan keittiö, Mielen kodinkoneet ja Tulikiven kompositti Calcatta Arni Terrazzo saavat yhdessä aikaan ajattoman ja tyylikkään vaikutelman. Terrazzo on yhdistelmä marmoria ja hartsia. Se kestää hyvin kulutusta ja kosteutta. CLT-paritalo Veljesteco.

Lammi-kivitalojen Duplio-paritalo on kolmen sukupolven koti. Sama pohja on muunneltu kahden eri elämäntilanteessa olevan perheen ehdoilla. Lapsiperheen ja senioriperheen erilaiset tarpeet on huomioitu jo rakennusvaiheessa.

Klassisessa kylpyhuoneessa puukatto luo viihtyisyyttä, Lammi-kivitalon Duplio Tynell. Sisustuksen on suunnitellut Sanna Piitulainen.

Kaksitoista townhouse-taloa on ollut Jämerä-kivitalojen ryhmärakennushanke. Jämerän osuus on ollut suunnitella ja rakentaa talot perustuksista vesikattoon, ikkunoineen ja ulko-ovineen. Tästä eteenpäin rakentajat ovat teettäneet yhdessä muita töitä. Näin rakentamalla on päästy edullisiin rakennuskustannuksiin.

Ikean keittiössä on käytetty KUNGSBACKA-ovia, jotka on valmistettu kierrätetystä puusta ja päällystetty PET-muovipulloista valmistetulla kalvolla. BoKlok / Skanska ja Ikea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?