Ulkomailla asuva Mira kertoo: Näin huvittavia reaktioita sana ”Finland” herättää maailmalla - Asuminen - Ilta-Sanomat

Ulkomailla asuva Mira kertoo: Näin huvittavia reaktioita sana ”Finland” herättää maailmalla

Suomesta tiedetään ulkomailla keskimäärin olemattoman vähän, ja Euroopan ulkopuolella vielä sitäkin niukemmin, kirjoittaa matkailutoimittaja Mira Jalomies.

Moni ulkomaalainen ei ole Suomesta kuullutkaan, ja osa sekoittaa sen naapurimaihinsa. Jos Suomeen liittyvää tietoa tai mielikuvia on, ne ovat kuitenkin liki aina aika positiivisia.

2.6.2020 11:34

”Mistä maasta olet kotoisin?” kyselee moni ulkomailla tämän tästä. Euroopan ulkopuolella on erityisen hauska seurata vastauksen aikaansaamia reaktioita.

Usein vastassa on pelkkä äkkisyvä hiljaisuus. Keskustelu aiheesta tyssää siihen.

”Finland” ei nimittäin herätä monessakaan tapauksessa minkäänlaista palautetta, jatkokysymystä tai ylipäätään mielenkiintoa, koska kysyjä ei ole maasta koskaan kuullutkaan.

Mutta joskus käy toisinkin. Vastapuolen kulmat kurtistuvat, silmät syttyvät ja hän huudahtaa ”Aah, England!” ilmeisen huojentuneena ja iloisena siitä, että kykeni sittenkin tunnistamaan kotimaani.

”Olet ensimmäinen suomalainen, joka täällä on koskaan käynyt”, on moni hotellin- ja ravintolanpitäjä tai muu yrittäjä todennut määrättömiä kertoja, kun olen liikkunut jossakin vähän kauempana, tavanomaisimpien matkakohteiden ulkopuolella.

Jos sen sijaan joku muu suomalainen on asiakkaana aiemmin ollut, se aina muistetaan ja mainitaan – niin poikkeuksellista se on.

Siitä vasta hanakasti raportoidaankin, jos sukulainen, tuttu tai tutuntuttu on käynyt Suomessa, tai jos tutuntutulla on ollut jotain muita linkkejä eksoottiseen Suomeen.

Silloin tällöin joku yllättää:

”Olen käynyt Suomessa”, hän huudahtaa, ja alkaa kehua idyllistä vanhaakaupunkia. Käy ilmi, että hän kuvailee Tallinnaa.

”Elääkö Suomessa jääkarhuja?” tiedusteli taannoin muuan eteläisen pallonpuoliskon asukas aivan vakavissaan. Vaikka harva osaa sijoittaa Suomea kartalle, ne jotka suunnilleen osaavat, tietävät sanoa, että maassa on hirvittävän kylmä – vuoden jokaisena päivänä. Jos ryhtyy selittämään lämpimästä kesästä, metsään menee; niin hyisiltä kuulostavat myös Suomen kesäkelit eteläeurooppalaisesta tai tropiikin asukkaasta.

”Et sinä voi palella, olet Suomesta”, on minulle huomautettu Espanjassa lukemattomia kertoja, kun olen tärissyt vilusta sikäläisen talven kosteankoleissa asunnoissa.

Toteamusta ei ole suinkaan heitetty vitsinä, vaan päivänselvänä faktana; onhan täysi fysiologinen mahdottomuus, että pohjoisessa syntynyt voisi edes tuntea kylmää.

Tällaisia kommenttejakin olen vastapuolelta saanut:

”Miksi ihmeessä olet muuttanut Suomesta pois? Oletko hullu? Maassahan on kaikki niin hienosti ja toimii. Ei ole korruptiota.”

”Mika Häkkinen on Suomesta.”

”Teillä on ne maailman parhaat koulut!”

”Suomessa on revontulia”, saattavat japanilaiset ja korealaiset tietää. Tosin he kuvittelevat, että niitä voi ihailla joka päivä ja joka paikassa. Aiheuttaa suurta hämmästelyä ja epäuskoa, kun kerron, että itse en ole revontulia vielä koskaan nähnyt.

Jotkut ulkomaalaiset ällistelevät sitä, että Suomella on oma kieli, joka ei ole englanti – ja mitä se käytännössä tarkoittaa.

”Mutta koulukieli on kuitenkin englanti, eikö niin?”

”Laulaako U2 sitten Suomessa suomeksi?” ihmetteli kerran muuan nuori mies Australian maaseudulla.

Vaikka todella monen ulkomaalaisen Suomi-kuva onkin olematon, voi iloita siitä, ettei maininta Finlandista herätä koskaan varsinaisesti mitään negatiivisia mielleyhtymiä.

Paitsi ehkä ruotsalaisissa, joista useampikin on ihmetellyt: onko teillä suomalaisilla oikeasti aina puukko taskussa, kun kittaatte sitä viinaa?

Pieni positiivinen harhaisuus ei sen sijaan lainkaan haittaa.

”Oi, haluan matkustaa joku päivä Suomeen! Siellä on niin kaunista ja huikean vuoristoista!” huokaili muuan aasialainen aivan hiljattain.

Nyökyttelin ja hymyilin. Kyllä vain, oikein kaunista on.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran Facebook-sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?