Kurkista sisään: Tällaisia ovat Suomen kalleimmat kesämökit – välittäjä kertoo, kuka niitä ostaa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kurkista sisään: Tällaisia ovat Suomen kalleimmat kesämökit – välittäjä kertoo, kuka niitä ostaa

Merimaisema, tilaa koko suvulle, luksusvarustelu... Tällaisia ovat Suomen hulppeimmat loma-asunnot.

Tällaisia ovat Suomen hulppeimmat loma-asunnot.­

1.6.2020 14:04

Monesta rakennuksesta koostuva arvokas huvila Salon Särkisalossa... oma saari Airistolla... moderni lasihuvila Sipoossa... Muun muassa nämä kohteet saa omakseen, jos ”kesämökkiin” on varaa laittaa rahaa muutama miljoona euroa.

Suomen kallein kesämökki – tai ehkä sana ”mökki” ei tässä tapauksessa ole sopiva – löytyy Oikotien haun mukaan Särkisalosta. Käytännössä se on 20 rakennuksen kokonaisuus, jonka myyntihinta on 6,5 miljoonaa euroa.

Hintavimmista loma-asunnoista monet ovatkin kuin kokonaisia lomakyliä. Miljoonahintaluokasta löytyy silti myös hyvin varusteltuja ”perushuviloita”.

Merenrantatalo Sipoossa on moderni ja siinä on paljon lasipintaa. Myyntihinta on 1,99 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 rakennetussa talossa on muun muassa oma baari ja elokuvahuone. Rantasaunalla on makuuhuone, kylpypalju ja oma hiekkaranta.­

Merenrantakiinteistö Sipoossa on moderni ja siinä on paljon lasipintaa. Myyntihinta on 1,99 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 rakennetussa talossa on muun muassa oma baari ja elokuvahuone. Rantasaunalla on makuuhuone, kylpypalju ja oma hiekkaranta.­

Ketkä näitä miljoonaluokan loma-asuntoja oikein ostavat?

– Pääosin kiinnostuneet ovat olleet yksityisiä kotimaisia ostajia. Monella on kohtuullisen kokoinen suku, joka voisi viettää siellä lomapäiviään jokainen omassa rauhassaan, mutta kuitenkin yhdessä, sanoo kiinteistönvälitysyhtiö Remaxin Petri Hietala, joka myy Särkisalon hulppeaa 20 rakennuksen huvilakokonaisuutta.

Kyseistä kohdetta on hänen mukaansa kyseltykin melko paljon.

– Monen huvilaa havittelevan pääasunto on kaupungin keskustassa kerrostalossa. Loma-ajalta kaivataan siten tilaa ja avaruutta, Hietala selittää.

Sijainti ratkaisee edelleen paljon myös kovan hintaluokan loma-asunnoissa – ihan kuten myös pienemmän budjetin kesämökeissä.

– Etäisyys isoista kaupungeista vaikuttaa paljon hintaan. Kun lähtee pääkaupunkiseudulta, jokainen tunti ajomatkassa näkyy hinnassa. Samantyyppinen loma-asunto maksaa Heinolassa 400 000 euroa ja Heinävedellä 250 000 euroa.

Villa Kanervala sijaitsee Salon Särkisalossa. 20 rakennuksen kokonaisuus levittäytyy 30 hehtaarin alueelle, jolla on mm. oma tenniskenttä. Myyntihinta on 6,5 miljoonaa euroa.­

Paraisten Airistolla on myynnissä 2,9 miljoonan euron kohde. Kauppaan kuuluu 10 hehtaarin kokoinen oma saari, jolla on päärakennuksen lisäksi rantasauna sekä kaksi tilavaa majoitusrakennusta.

– Ihmiset arvostavat luontoa ja haluavat usein isot ikkunat, jotta maisemat tulevat huvilaan sisälle, Pasi Saari kohdetta myyvältä Westatukselta kertoo mieltymyksistä.

Hienosta varustelusta huolimatta eniten kaivataan siis luontoa, joka periaatteessa on kaikkien saatavilla. Etenkin merimaisema on suomalaisille rakas.

– Mereen liitetään vapaus, ja luksukseen kuuluu usein merimaisema.

Toki loma-asunnolta vaaditaan nykyään myös kaikkia mukavuuksia lattialämmityksestä toimiviin keittiökoneisiin, Saari huomauttaa.

– Viime aikoina myös etätyömahdollisuuden arvostus on noussut, eli toimiva verkkoyhteys on tärkeä.

Paraisten Airistolta saa omakseen kokonaisen saaren, jos on valmis pulittamaan siitä 2,9 miljoonaa euroa. Päärakennuksen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu saunarakennus sekä kaksi suurta majoitusrakennusta.­

Koronakevään aikana vapaa-ajan asuntojen kysyntä on kasvanut paljon, kertoo Teemu Oukari Kahdeksas päivä -kiinteistönvälitystoimistosta.

– Etenkin 35–45-vuotiaita ostajia on tullut lisää. Etätöitäkin on mukavampi tehdä isolla kesäasunnolla.

Oukari uskoo, että tulevaisuudessa vapaa-ajan asuntoalueiden suosio kasvaa. Jo nyt sellaista kehitystä on nähtävissä esimerkiksi Strömsön saarella sekä Hangossa ja Naantalissa.

Strömsön saarella Raaseporissa sijaitsevan huvilan saa omakseen 4,2 miljoonalla eurolla. Niemeltä on näkymät Suomenlahdelle, ja loma-asuntoon kuuluu venesatama. Osittain katetulla terassilla on uima-allas.­

Remaxin Hietalalla on kuitenkin tuntuma, että nuoret ihmiset eivät ole nyt ostamassa mökkejä.

– Heille voisi sopia hybridimalli, joka toisi vaihtelua lomailuun. Jos olisi tarjolla esimerkiksi lomahuoneisto Espanjassa, Levillä ja Naantalissa, he voisivat jakaa vapaa-aikansa näiden välillä mieluummin kuin yhteen mökkipaikkaan.

Luonto houkuttelee Suomeen myös ulkomaalaisia ostajia.

Kittilässä toimiva yksityinen kiinteistönvälittäjä Sofia Lehtonen kertoo, että kalleimmat kohteet kiinnostavat muun muassa ranskalaisia ja belgialaisia.

– Luonto, rauha ja väljyys kiehtovat eurooppalaisia, jotka ovat tottuneet paljon tiheämpään asutukseen.

Muutoin loma-asuntojen ostajat ovat tavallisia suomalaisia, joilla raha-asiat ovat kunnossa.

– Vanha olettamus, että näitä ostavat ovat upporikkaita, ei pidä paikkaansa. Kalliimpia kohteita myös ostetaan yleensä omaan lomailuun, ei niinkään vuokralle.

Kelolinna Kittilän Sirkassa maksaa 1,5 miljoonaa euroa. Massiivisesta kelohirrestä tehdystä huvilasta on näkymät Levin eturinteille. 271 neliöön kuuluu muun muassa kaksi vaatehuonetta sekä autokatos ja kelkkakatos.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?