Sauna omalle pihalle? Asiantuntija kertoo, mitä haave vaatii

Haaveiletko löylyistä omalla pihalla? Kokosimme yhteen vaihtoehdot pihasaunasta haaveileville.

Haaveiletko omasta pihasaunasta? Kokosimme yhteen valmistajien vaihtoehdot ja asiantuntijan vinkit urakkaan.

17.5.2020 15:46

Oma tupa ja perunamaa. Ja tietysti pihan perällä sijaitseva sauna.

Supisuomalaista unelmaa ei tarvitse jäädä odottelemaan, mutta omin lupinensa sitä ei saa tontille rakentaa.

Rakennuslupa tarvitaan kaikille pihasaunoille, myös niin sanotuille siirrettäville saunoille. Oikeasti paikkaa vaihtava, esimerkiksi tapahtumien mukana kulkeva sauna, ei sen sijaan rakennuslupaa lähtökohtaisesti tarvitse.

Nämä asiat täytyy ottaa huomioon

Pihasaunan sijoittaminen pienelle tontille ei ole aivan vaivaton tehtävä.

– On huomioitava muun muassa paloturvallisuus ja suhde naapureihin. Sauna edellyttää yleensä myös liittymistä vesi- ja viemäriverkostoon, joten senkin puolesta se on muita kevyempiä piharakennuksia vaativampi suunnittelutehtävä, kertoo korjaus- ja muutosrakentamisesta ja kaupunkitilasta vastaava lupayksikön päällikkö Salla Mustonen Helsingin kaupungilta.

Ennen pihasaunan sijoittamista on ensimmäisenä tutustuttava asemakaavaan. Onko siinä käyttämätöntä rakennusoikeutta tai erityisiä määräyksiä piharakennuksiin liittyen?

Saunahanke tarvitsee myös kelpoisuusvaatimukset täyttävän suunnittelijan.

– Rakennuspaikalla on vaikutusta suunnittelijan kelpoisuusvaatimuksiin. Mitä vaikeampi, esimerkiksi ahtaampi sijoituspaikka, sen tiukemmat vaatimukset suunnittelijaan kohdistuvat. Isolla ja ei keskeiselle paikalle sijoittuvalla tontilla rajoitteita on vähemmän, joten myös kelpoisuusvaatimukset ovat pienemmät, Mustonen kertoo.

6 vaihtoehtoa pihasaunasta haaveileville

New Saunan Moderni pihasauna on selkeäpiirteinen ja valoisa 16-neliöinen pihasauna. Sauna on valmistettu paksusta lamellihirrestä.

Kastellin Pihasauna 21 erottuu muista valoisan kaarierkkerinsä ansiosta. Kerrosalaa on 29,5 neliötä. Saunatupa toimittaa myös vierastuvan virkaa.

Huone 1:n SH 180 on saunan ja huoneen yhdistelmä, jossa neliöitä on 18. Huone ei vie rakennusoikeutta, sillä yli 30 prosenttia seinistä on avointa tai avattavaa tilaa.

Honkarakenteen Saaga-saunamökistä on näkymä ympäröivään luontoon lasiseinän kautta.

EräSauna ky:n Eräsaunan voi pystyttää vaikka tiettömien taipaleiden taakse tai omakotitalon pihalle. Saunan nelituumaiset hirsiseinät lämpenevät nopeasti ja pitävät tasaisen lämmön pitkään. Perusmalleista pienin on 8 neliötä, mutta saunan saa sen kokoisena kuin haluaa mittatilaustyönä.

Harvian Solide Compactin vaaleat pinnat ovat kuusta. 3–4 hengen sauna mahtuu pieneenkin pihaan.

Suosiossa tummanharmaat saunat

Mieti ennen pihasaunan rakentamista, haluatko saunan ympärille laajemman kesäkeitaan. Tulisiko sauna vaikkapa terassin, paljun tai kesäkeittiön yhteyteen?

Mieti myös pihasaunan käyttötarvetta ja tyyliä. Kuinka monta saunojaa saunaan tulisi mahtua? Minkälainen tyyli viehättää? Tällä hetkellä omakotitaloalueilla ovat suosiossa esimerkiksi tummanharmaat, pielilaudattomat saunat.

Pihasaunasta voi nauttia, vaikka vesi- ja viemäriverkostoa ei ole. Silloin vedet kannetaan sisälle vaikka kaivosta.

Vinkit antoi Harvian Suomen myyntijohtaja Anssi Pelkonen ja Huone1 Oy:n Eila Tölli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?