Pariskunnan pihan riistakamerassa näkyi jotain epämääräistä joka yö – ”ovelaa vierasta” päätyivät selvittämään jopa yksityisetsivät - Asuminen - Ilta-Sanomat

Pariskunnan pihan riistakamerassa näkyi jotain epämääräistä joka yö – ”ovelaa vierasta” päätyivät selvittämään jopa yksityisetsivät

Yksityisetsivät paljastivat, millaisia keikkoja he tekevät naapurisopuun ja mökkiriitoihin liittyen. Joskus keikkojen taustalla paljastuu myös asukkaiden ylireagointia.

Riistakamera on tuttu väline myös yksityisetsiville.­

14.5.2020 19:01

Olemme kertoneet aikaisemmin useista naapuri- ja mökkiriidoista.

Mutta kuinka pitkälle kiistat oikein menevät? Kysyimme kolmelta yksityisetsiväyritykseltä, millaisia tapauksia yksityisetsivät kohtaavat työssään.

”Tekijä paljastui entiseksi puolisoksi”

Ukemixin vartioinnin yksikön päällikkö Jan Alimoff kertoo yrityksen yksityisetsivien saavan keikkoja liittyen asumisen häirintään.

Yksi mieleen jääneistä keikoista tapahtui Itä-Suomessa.

– Pimeän aikaan erästä omakotitaloa oli häiriköity erilaisilla laservaloilla. Pihalla ja ulkorakennuksissa oli käyty. Lisäksi talon omistajien mökillä oli tapahtunut samanlaista häirintää ja sinne oli myös murtauduttu.

Pari hankki turvallisuussyistä valvontakameran, mutta myös sitä alettiin häiritsemään erilaisilla valoilla ja visualisilla keinoilla. Yksityisetsivät tulivatkin apuun ja jonkin ajan päästä syyllinen paljastui.

– Tekijä paljastui entiseksi puolisoksi, joka oli kuullut tässä talossa asuneen exänsä uudesta suhteesta. Etsivät saivat hänet kiinni tontin läheltä ja tunnistivat auton rekisterinumeron kautta.

Yksityisetsivät matkustivat auton takaluukussa

Naapurisopuun ja mökkikiistoihin liittyvät keikat ovat yksityisetsivä Teuvo Paanasen mukaan yleistyneet vuosi vuodelta.

Yksi keikoista on jäänyt erityisen hyvin kokeneen yksityisetsivän mieleen.

Vuosia sitten Itä-Suomessa sijaitsevan mökin omistaneen pariskunnan naapurit olivat rakentaneet kivilaiturin laittomasti. Pariskunta vei asian eteenpäin ja laituri purettiin.

Yksityisetsivätoimistot kertoivat työkeikoistaan naapuririitojen ja mökkikiistojen parissa.­

Myöhemmin mies kuoli ja vaimo jäi yksin mökin omistajaksi.

– Tämän jälkeen mökillä alkoi tapahtua ilkivaltaa. Seiniä töhrittiin ja ikkunoihin koputeltiin pimeällä, kun rouva oli mökillä yksin. Myös kuollut lintu asetettiin hänen rappusilleen pelotteluksi.

Nainen otti yksityisetsivään yhteyttä, sillä ilkivallan seurauksena hän ei enää uskaltanut käydä mökillään.

– Me sitten menimme rouvan auton peräkontissa mökille toisen yksityisetsivän kanssa, jotta naapurit eivät näkisi meitä. Sen jälkeen menimme metsään piiloon. Yöllä kuulimme ääniä ja näimme, kuinka ilkivallantekijät menivät jälleen kolistelemaan mökin seiniä ja ikkunoita. Hyökkäsimme paikalle pitelemään heitä paikallaan ja soitimme poliisit.

Riistakameran välähdys herätti epäilykset

Toinen yksityisetsivän mieleen jäänyt tapaus sattui pääkaupunkiseudulla – tosin hieman erilaisesta syystä.

– Eräs perhe otti yhteyttä ja kertoi, että heidän kotinsa tontilla käydään joka yö, mutta mitään ei varasteta.

Pariskunta oli asentanut tontilleen tästä syystä myös riistakameran.

– Pariskunta kertoi, että yöllä kamerassa välähti, mutta mitään ei koskaan näkynyt. He epäilivät, että joku osaa tulla tontille niin ovelasti, ettei kamerassa näy välähdystä enemmän.

Niinpä yksityisetsivät alkoivat töihin lokakuisena yönä. Yksi heistä makasi piilossa tontilla olleen peräkärryn alla, Paananen taas seisoi piilossa kuusiaidan reunassa.

– Pariskunnan tontti rajoittui teollisuusalueen tonttiin. Yöllä sitten teollisuusalueen vartija käveli tonttien välissä olevan kuusiaidan viereen ja valaisi alueen lampullaan niin, että valo osui myös pariskunnan talon seiniin ja riistakameraan. Siinähän se selitys sitten oli.

Rappukäytävässä tuntitolkulla

Tamperelainen Etsiväpalvelu Controlin yksityisetsivän mukaan koronavirustilanne on lisännyt työkeikkojen määrää, sillä ihmisillä on nyt aikaa selvittää mieltään vaivaavia asioita.

Yksityisetsivä kertoo naapurisopuihin liittyvien keikkojen olevan yleisiä, ja hän onkin viettänyt rappukäytävissä aikaa tuntitolkulla.

– Reilu viikko sitten meillä olisi tapaus, jossa tutkimme vuokralaiseen kohdistuneita meluepäilyjä. Olimme asiakkaan asunnossa kaksi yötä valvomassa, sillä naapurit väittivät hänen meluavan.

Asunnossa asunut äiti ja pieni lapsi menivät keikan ajaksi muualle. Sillä aikaa yksityisetsivät saivat selville, että kerrostalossa häirinneet äänet kuuluivat toisesta asunnosta kuin mitä kerrostalon yleinen luulo oli.

Yksityisetsivä kertoo toimivansa mökkinaapuririidoissa usein myös sovittelijan roolissa.

– Usein kiistoihin joutuvat keskenään nainen ja mies. Meillä on nais- ja miesetsivä. Se auttaa kiistatilanteissa, sillä silloin kiistoihin on molempien sukupuolten näkökulmat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?