Helsingissä myydään 7 neliön asuntoa – edellinen asukas asui pikkukodissa 80-luvulta lähtien - Asuminen - Ilta-Sanomat

Helsingissä myydään 7 neliön asuntoa – edellinen asukas asui pikkukodissa 80-luvulta lähtien

Helsingin Alppilassa myydään asuntoa, jossa on vain seitsemän neliötä. Edellinen asukas viihtyi tilaihmeessä 1980-luvulta lähtien.

Helsingin Alppilassa myydään asuntoa, jossa on vain seitsemän neliötä.

6.5.2020 11:36

– Asunto kuulosti käsittämättömältä. Kun sain siitä puhelun, minun piti kysyä myyjältä kahteen otteeseen, onko hän aivan varma, ettei asunnossa sittenkin ole 17 neliötä.

Porilainen nuorimies halusi laittaa myyntiin Helsingin Alppilassa sijaitsevan pikkukodin, jonka koko yllätti kokeneen välittäjän.

SP-kodin kiinteistönvälittäjä Monica Teraste ei ollut aiemmin saanut välitettäväksi asuntoa, jossa on vain seitsemän neliötä. Ja nyt sellainen oli tulossa myyntiin hänen kauttaan.

Asunnossa on keittolevy. Uunia ei ole.

Seitsemään neliöön mahtuu myös sänky.

Ensi visiitti pikkukodissa haihdutti ennakkoluulot.

– Asunto oli huonossa kunnossa, mutta olin silti positiivisesti yllättynyt. Aloin miettiä asuntovaunuja, purjeveneitä ja laivan hyttejä, ja hahmottelin niiden kautta mielessäni, miltä asunnossa voisi näyttää. Tajusin, että kyseessä on vain järjestelykysymys.

Nyt asunnon myyntiremontti on valmis.

Karussa kunnossa ollut pikkukoti on remontoitu täysin. AS-Kiinteistöjen tekemässä remontissa pieneen tilaan saatiin mahdutettua muun muassa keittotaso, jääkaappi, pesuallas ja parvi, jonne saatiin lisää säilytystilaa. Katutasossa olevan asunnon väli-ikkunaan lisättiin kalvo, joka mahdollistaa näkemisen ulos ilman, että sieltä näkee sisälle.

Pikkukodista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Asunto sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa.

Seitsemän neliön koko ei ole karkottanut ostajaehdokkaita.

Teraste kertoo, että eilen illalla myyntiin laitetusta asunnosta on tullut 12 ensimmäisen tunnin aikana jo 40 yhteydenottoa.

Ensimmäiset esittelyt, kaikkiaan 19 kappaletta, järjestetään peräkanaan tänä iltana.

– Korona-aikana asuntoon mennään yksi kerrallaan ja käsidesit mukana.

Pikkukoti sijaitsee Alppilassa, Aleksis Kiven kadulla.

Näin pienen asunnon hinnoittelu on oma taiteenlajinsa. Koti myydään tarjouskaupalla, ja tällä hetkellä velaton lähtöhinta on 59 000 euroa.

Teraste ei lähde arvailemaan, millä hinnalla asunto myydään eteenpäin. Vastaavissa, hieman kookkaammissa asunnoissa neliöhinnat ovat kuitenkin kohonneet jopa 14 000 euroon.

Remontissa asuntoon tehtiin parvi.

Alppilan pikkuasunnossa on muutakin kiinnostavaa kuin pieni koko.

Asunnon edellinen asukas nimittäin viihtyi seitsemässä neliössä niin hyvin, että ei kaivannut muualle. Porista kotoisin oleva mies muutti Helsinkiin 1950-luvulla ja Alppilan kotiin vuonna 1982.

– Hän on työskennellyt peltimiehenä rakennusalalla ja ollut tosi näppärä käsistään. Kellarista löytyi yhä hänen työkalujaan. Siellä hän on ilmeisesti veistellyt ja askarrellut omalla ajallaan. Mies oli myös kova piirtämään pilapiirroksia ja käymään kalassa.

Alppilan kodista mies joutui muuttamaan pois vasta viimeisillä vuosillaan, kun hän sokeutui ja kuulokin heikkeni. Pikkukodin asukas menehtyi 90-vuotiaana, minkä jälkeen asunto siirtyi perinnön kautta porilaisille sukulaisille.

Suihku oli hyvässä kunnossa, mutta sinne lisättiin remontissa bideesuihkun kaveriksi varsinainen suihku.

Asunnon remontissa käytettiin inspiraationa veneiden ja asuntoautojen tilaratkaisuja.

Teraste uskoo, että tulevaisuudessa asunnossa asuu joko ulkomailla asuva suomalainen, joka kaipaa välillä tukikohtaa kotimaasta tai joku sellainen, joka tarvitsee omaa rauhaa vaikkapa työskentelyyn.

Asunnossa on kaikki, mitä muissakin kodeissa. Vain uuni ja pesukone puuttuvat.

Seuraava asukas voikin tehdä samoin kuin asunnon edellinen omistaja. Hänellä oli tapana käydä kerran päivässä ulkona syömässä, ja nauttia kotona vain aamu- ja iltapalat.

Kaikesta päätelleen pikkukodin asukas oli ehta kaupunkilainen, joka vietti aktiivista seuraelämää ja käytti samalla läheisten kaupunginosien palveluita.

Varastosta löytyneet vaatteet paljastavat, että mies piti huolta myös vaatetuksestaan.

– Siellä olivat hienossa ojennuksessa talvitakit ja housut, joita hän on vienyt ajoittain läheiseen pesulaan. Kaikesta päätellen mies oli hyvin tyytyväinen elämäänsä täällä.

Ketkä pikkukoteja ostavat?

Seitsemän neliön yksiö on jo harvinainen, mutta hieman isompia pikkukoteja löytyy runsaasti esimerkiksi Helsingin Kalliosta ja Etelä-Helsingistä.

SKV:n myyntipäällikkö Raine Lamber kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että pikkuasunnot ovat erityisesti sijoittajien suosiossa.

Remaxin Tuomas Meriläinen puolestaan arvioi, että pikkukodit kiinnostavat sijoittajien lisäksi myös yksineläjiä.

Hinta ratkaisee. Alle 200 000 euron keskusta-asunto on sellainen, johon vielä on mahdollisuus päästä käsiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?