Virkkaa pannunalunen tai ompele nalle – 2 kivaa käsityöohjetta kotiin - Asuminen - Ilta-Sanomat

Virkkaa pannunalunen tai ompele nalle – 2 kivaa käsityöohjetta kotiin

Ompele KoroNalle tai virkkaa Leila-pannunalunen.

Julkaistu: 25.4. 13:34

Perinteiset kädentaidot kiinnostavat jälleen suomalaisia. Nämä kaksi käsityötä kenen tahansa on helppoa tehdä itse.

Käsillä tekeminen tekee hyvää aivoille ja mielelle.

Nyt on aika hakea kaapista käyttämättömät langat ja ompelukone esille. Käsitöiden asiantuntijat neuvovat kaksi hauskaa ohjetta, jotka soveltuvat myös niille, jotka eivät ole tehneet käsitöitä hetkeen.

1. Ompele KoroNalle

Käsityön suosio on noussut viime viikkoina entisestään, kun moni kotona oleva on kaivanut keskeneräiset käsityöt kaapista ajankuluksi tai tarttunut käsityöhön vuosienkin tauon jälkeen.

Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto on ideoinut KoroNalle-tempauksen. Toiveena on, että KoroNalleja lähtisivät ompelemaan ja tuunaamaan niin aloittelijat kuin pitkän linjan taitajat. Projektin tuloksista voi raportoida myös Instagramissa tunnisteella #koronalle.

Näin teet KoroNallen:

 1. Hahmottele nallen ääriviivat kaksinkertaiselle kankaalle ja leikkaa kappaleet irti.

 2. Ompele nallen etupuolen kappaleeseen kasvot: silmät, kuono, nenä. Voit myös ommella korviin ja tassuihin kuvioita erivärisistä kankaista.

 3. Ompele nallen etu- ja takakappale yhteen oikeat puolet vastakkain, muista jättää kääntöaukko.

 4. Käännä nalle oikein päin, täytä vanulla ja ompele täyttöaukko kiinni.

 5. Voit lopuksi vielä kuvioida nallea vaikka kirjontapistoilla tai lisäpaikoilla.

Virkkaa pannunalunen

 

Heidi Hovi kirjoittaa Virkkuumania-nimistä blogia. Hovi kertoo Ilta-Sanomien lukijoille vinkin pannunalusesta, joka muodostuu yhdestä pylväillä virkatuista neliöistä.

Lankana on käytetty suomalaisille tuttua Novitan 7 veljestä, koukkuna 4,5 mm:n koukkua. Pannunalusen voi tehdä yhdellä päävärillä ja yhdellä tehostevärillä tai sitten raidoittaa pylväskerrokset mielensä mukaan.

Pienen pannunalusen koko on noin 17 x 17 senttiä, ison noin 23 x 23 senttiä. Pienen pannunalusen langan menekki on noin 35 grammaa/pääväri. Ison pannunalusen langan menekki on noin 65 grammaa. Tehosteväriä tarvitaan vähän.

Ohjeet:

 1. Tee 35 (pieni) tai 48 (iso) ketjusilmukkaa.

 2. 1. krs: Tee pylväs toiseen silmukkaan koukusta katsottuna. Tee yksi pylväs jokaiseen ketjusilmukkaan. Yhteensä 34 (pieni) tai 47 pylvästä (iso). Tee kaksi ketjusilmukkaa ja käänny.

 3. 2. krs: Tee pylväs edellisen kerroksen viimeiseen pylvääseen. Tee yksi pylväs jokaiseen pylvääseen kerroksen loppuun. Yhteensä 34 (pieni) tai 47 pylvästä (iso).

 4. 3. krs: Toista kaksi kerrosta vielä 17 kertaa (pieni) tai 25 kertaa (iso) tai niin kauan kun kappale on neliö. Katkaise lanka ja päättele.

 5. Taittele kappale kirjekuoreksi. Kiinnitä uusi lanka yhteen kulmista, tee ketjusilmukka ja kiinteä silmukka samaan kohtaan.

 6. Kiinnitä sivut toisiinsa kiinteillä silmukoilla.

 7. Kun tulet keskikohtaan, jatka kohti vastapäätä olevaa kulmaa. Katkaise ja päättele langanpäät.

 8. Toista sama kolmannesta kulmasta neljänteen kulmaan. Älä katkaise lankaa.

 9. Tee 15 ketjusilmukkaa, kiinnitä piilosilmukalla kappaleeseen.

 10. Tee ketjusilmukka, tee lankalenkkiin 20 kiinteää silmukkaa, tee piilosilmukka viimeiseen kiinteään silmukkaan kulmassa. Älä katkaise lankaa.

 11. Höyrytä työ tässä välissä.

 12. Tee kiinteä silmukka samaan kulmaan. Jatka tasaisesti kiinteillä silmukoilla kappaleen ympäri. Tee piilosilmukka ensimmäiseen kiinteään silmukkaan. Katkaise lanka ja päättele.

 13. Voit vielä höyryttää työn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?