Kotisiivoojat listasivat 7 siivoustyötä, joita suomalaiset eivät jaksa tehdä, vaikka pitäisi - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kotisiivoojat listasivat 7 siivoustyötä, joita suomalaiset eivät jaksa tehdä, vaikka pitäisi

Laistatko sinäkin näistä siivousrasteista?

Kotisiivooja Sari Helin muistuttaa, että yksi suomalaisilta unohtuva siivoustyö on kylpyhuoneen kaakeleiden putsaaminen.­

23.4.2020 11:33

Keskityitkö sinäkin viime siivouskerralla pelkkään keskilattian siivoukseen?

Siinä tapauksessa olet kuin moni muukin suomalainen. Moni jättää yksityiskohdat huomioimatta ja siivoaa viikkosiivouksen yhteydessä vain välttämättömän.

Kysyimme kahdelta kotisiivouksen asiantuntijalta, mitä siivoustöitä suomalaiset eivät oikein jaksa tehdä.

Näistä siivousrasteista laistamme:

1. Siivousrytmi

– Mikään lika ei lähde kertarysäyksellä. Siksi säännöllinen siivousrytmi ja se, ettei likaa kerrytetä kotiin, on tärkeää. Kotia olisi pidettävä säännöllisesti kunnossa, kertoo kotisiivooja Sari Helin Hyvinvointikeskus Viitakodista.

2. Kylpyhuoneen kaakelit

Suihkussa käydessä lotrataan kyllä veden kanssa, mutta pelkkä vesi ei putsaa shampoojäämistä ja ihmisten ihosta tulleita rasvatahroja.

– Kaakeliseinät tulisi putsata vähintään 2–3 kertaa vuodessa, riippuen kulutuksesta ja perheen koosta. Apuna voi käyttää sitruunaa ja etikkaa tai happamia siivousaineita, Helin vinkkaa.

Jos et ole varma, kaipaavatko kaakeliseinät vielä siivousta, kokeile Helinin hyväksi toteamaa vinkkiä.

– Kun sileäpintaiset kaakelit muuttuvat karheiksi, siitä tietää, että kaakelit ovat likaiset.

3. Lattiakaivot

Kylpyhuoneesta tuleva haju voi olla merkki yhdestä yleisestä laiminlyönnistä.

– Omassa työssäni huomaan usein, että lattiakaivot jäävät putsaamatta. Kyllä se alkaa tunkkaiselta tuoksumaan, jos siivous unohtuu, sanoo Helin.

Vedä siis käsiisi siivoushanskat, ota avuksi pitkävartinen siivousharja tai tiskiharja ja jynssää kunnolla. Pesuaineena voi käyttää kylpyhuoneen pesuainetta, sanoo Helin.

4. Kaapinpäälliset ja lattialistat

Se mitä ei joka päivä tuijottele, jää helposti siivoamatta. Sari Helinin mukaan moni suomalainen jättää siivoamatta kaapinpäälliset ja lattialistat kokonaan.

– Tästä unohduksesta voi tulla kotiin tunkkainen haju. Ota siis avuksi imuri. Esimerkiksi lattiasuulakkeella saa helposti lattialistat imuroitua.

5. Tavaroiden siirtely

Tavaroiden, kuten kaappien, alle jää helposti pölyä. Kotisiivoukseen erikoistunut Sivex Oy:n toimitusjohtaja Monika Pöldkivi suosittelee siirtelemään tavaroita aika ajoin, jotta piilossakin pysyneet pölypallerot tarttuvat siivousliinaan.

– Myös mattoja voi siirrellä ja tampata välillä, Pöldkivi kannustaa.

6. Saunan pesu

Saunan lattian pesu, lattiaritilä ja kylpyhuoneen kaakelit unohtuvat monilta.­

Hyvin moni kotisiivouksen tilannut säästää saunan siivouksessa.

– Selitys kuuluu, että saunaa käytetään niin vähän tai se on kokonaan varastona, Pöldkivi kuvailee.

Lauteiden ja erityisesti lattian siivous olisi silti tarpeen aika ajoin, vaikka sauna olisi vähäiselläkin käytöllä.

– Kerron aina asiakkaille esimerkin kuntosalien saunojen lattioista, joihin kerääntyy kalkkia ja joissa laatat menevät siitä syystä huonoon kuntoon. Saunaa ei kannata siis jättää siivoojien tehtävälistalta pois.

7. Yläpölyt

Käden korkeudelle ulottuvat pölyt jaksetaan vielä pyyhkäistä, mutta tätä korkeammalle ulottuvat pölyt jäävät siivoamatta, Pöldkivi tietää.

– Se mitä ei nähdä, jää tekemättä. Joskus voi siis kiivetä tuolille saakka ja pyyhkiä pölyt, joihin ei muuten ulotu, ammattilainen vinkkaa.

Muista puhdas siivousliina

Sari Helin ja Monika Pöldkivi muistuttavat myös oikeiden siivousvälineiden käytöstä. Helinin suosikki kotisiivouksessa on hyvä mikrokuituliina.

Pöldkivi muistuttaa myös siistien välineiden käytöstä.

– Puhtailla siivousliinoilla saa hyvää jälkeä ihan eri tavalla kuin likaisilla, pesemättömillä liinoilla, Pöldkivi vinkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?