Nämä leikkokukat kestävät maljakossa pitkään

Floristimestari Pasi Kivilompolo kertoo, mitkä leikkokukat kestävät maljakossa pitkään.

Floristimestari Pasi Kivilompolo vinkkaa, mitkä maljakkokukat kestävät pidempään ja miten niitä hoidetaan.

18.4.2020 12:10

Kevään suosikkikukka on kotimainen tulppaani tai ihana, iloisen värinen narsissi.

Kauniita kukkia molemmat, mutta hieman pidempikestoisia ja huolettomampia kukkia etsivälle tarjolla on lukuisia vaihtoehtoja.

Todelliseksi poikkeusajan suosikkikukaksi on nimetty muun muassa neilikka, joka kestää lakastumatta parikin viikkoa.

Muita pitkään maljakossa kestäviä leikkokukkia ovat floristimestari, lehtori ja eKukka.fi palvelun keksijän Pasi Kivilompolon mukaan ainakin inkalilja, arabiantähdikki, kympidium-orkidea, kalla, flamingonkukka, jaloleinikki ja kultahehku.

Kun jonkin näistä, vaikkapa erittäin pirteän kultahehkun, lisää maljakkoon kauniin luonnonoksan kanssa, maljakossa on parivaljakko, jota ei tarvitse vaihtaa uuteen pitkään aikaan. Kultahehku myös kuivuu kauniisti, joten se voi jatkaa elämäänsä maljakkokauden jälkeenkin.

Kultahehku myös kuivuu kauniisti, joten se voi jatkaa elämäänsä maljakkokauden jälkeenkin.

Pitkäkestoiset oksat ovat hyvä tapa pitää maljakossa jotakin kestävää. Kauniita oksia ovat vaikkapa kotipihan omenapuunoksat tai onnenpensaan oksat.

Kun kevät etenee pidemmälle, voi leikkokukaksi valita kolmekin viikkoa maljakossa kestävän pionin, yksittäisen peikonlehden, trendikkään eukalyptuksen tai erilaisia ruohoja, kuten karhunheinää tai apinaruohoja. Leikkovihreät luovat muille kukille kauniit kehykset.

Näin hoidat leikkokukkia oikein

Leikkokukkien kestävyyteen vaikuttaa tietenkin myös se, miten niitä hoidetaan.

Floristimestari Pasi Kivilompolo suosittelee laittamaan leikkokukkamaljakkoon mukaan virkistettä ja lisäämään vettä tarpeen mukaan. Jos virkistettä ei ole, vesi tulisi vaihtaa säännöllisin väliajoin, jotta kukat eivät kärsi veteen kertyvistä bakteereista. Myös maljakon pesu voi olla tarpeen.

– Etyleeni ja bakteerit nopeuttavat kukan vanhenemista. Kun vesi on mahdollisimman puhdasta, kukat kestävät pidempään, sanoo Kivilompolo.

Kun vesi on maljakossa mahdollisimman puhdasta, kukat kestävät pidempään.

Veden lämpötila ja syvyys riippuvat siitä, minkälainen leikkokukka on kyseessä. Sipulivartiset kasvit viihtyvät vähässä, viileässä vedessä, mutta puuvartisille leikkokukille sopii lämpimähkö vesi.

Puuvartisten leikkokukkien varteen tulee leikata terävällä veitsellä vino imupinta, jotta kasvi imee vettä maljakossa. Uuden imupinnan voi leikata muutaman kerran viikossa. Sipulivartisille kasveille imupinnan voi leikata suoraan. Apuvälineiksi käyvät veitsi tai sakset.

Maljakkoon kannattaa myös kurkkia ajoittain.

– Vedessä ei saisi olla kasvin lehtiä tai muita epäpuhtauksia, jotta vesi pysyy raikkaana ja puhtaana.

Myös maljakon sijoittelua kannattaa miettiä hetki. Älä sijoita kukkia hedelmäkorin viereen, jossa ne vanhenevat nopeammin etyleenin vaikutuksesta tai suoraan auringonvaloon, jolloin haihduttaminen on nopeampaa. Suurin osa kukista, trooppisia kasveja lukuun ottamatta, viihtyy vähän viileämmässä paikassa.

Leikkokukkien elämää voi pidentää vielä yhdellä kikalla.

Kun kukat vie yöksi viileään, esimerkiksi kuistille tai isoon jääkaappiin, ne kestävät pidempään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?