Voiko jatkuva kokkaaminen, suihkuttelu ja pyykinkuivaus olla asunnolle riski? Asiantuntija kertoo - Asuminen - Ilta-Sanomat

Voiko jatkuva kokkaaminen, suihkuttelu ja pyykinkuivaus olla asunnolle riski? Asiantuntija kertoo

Todennäköisimmin vaurioita syntyy jatkuvasta kosteusrasituksesta pintoihin, jos pienessä asunnossa asuu monta ihmistä, ilmanvaihto on painovoimainen ja tuuletus puutteellista.

Julkaistu: 14.4. 12:21

Kysyimme asiantuntijalta, miten jatkuva suihkuttelu, pyykkäys ja ruoanlaitto vaikuttaa asuntoon.

Koko perhe on pitkästä aikaa jatkuvasti yhdessä kotona.

Keittiössä kokataan useita kertoja päivässä, kuntosalin suihku on vaihtunut kotisuihkuun ja pyykkiäkin kuivatetaan tavallista tiheämpään.

Kuuma höyry tuntuu leviävän kotona kattoon saakka.

Onkohan jatkuvasta kosteusrasituksesta jotakin haittaa?

Yleisesti ottaen jatkuva kokkaaminen, suihkuttelu ja pyykin kuivaaminen ei ole asunnolle riski. Ongelmia voi kuitenkin tulla, jos asunnon ilmanvaihto on puutteellista.

Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Mervi Ahola kertoo, että yleisesti ottaen jatkuva kokkaaminen, suihkuttelu ja pyykin kuivaaminen ei ole asunnolle riski. Ongelmia voi kuitenkin tulla, jos asunnon ilmanvaihto on puutteellista.

Kylpyhuoneen kattoon ilmestyneet homepilkut voivat kieliä siitä, että kostea ilma ei ole poistunut huoneesta ajallaan.

– Pinnoille voi siis muodostua home- ja mikrobikasvustoa, Ahola selventää.

Rakenteisiin ihmisten toimista aiheutuva kosteusrasitus ei yleensä ehdi aiheuttaa vaurioita, mutta joskus ylimääräinen kosteus voi aiheuttaa ongelmia yläpohjassa, jos lämmin, kostea ilma pääsee nousemaan ylös ja yläpohjassa on ilmavuotoja.

Tuuleta säännöllisesti

Todennäköisimmin vaurioita syntyy jatkuvasta kosteusrasituksesta pintoihin, jos pienessä asunnossa asuu monta ihmistä, ilmanvaihto on painovoimainen ja tuuletus puutteellista.

– Painovoimainen ilmanvaihto toimii parhaiten talvella, sillä painovoimainen ilmanvaihto tarvitsee toimiakseen lämpötila- ja korkeuseroja. Puhutaan niin sanotusta hormivaikutuksesta, Ahola kertoo.

Jos kotisi ilmanvaihto on painovoimainen, on ilmanlaadun kannalta tärkeää tuulettaa säännöllisesti. 5–10 minuuttia kestävä ristituuletus riittää.

Tuuletus on tarpeen.

Erityinen tarve tuuletukselle on, kun asunnossa on erilaisia kosteuksia tai käryjä.

– Monet tuulettavat myös aamuisin, jos hiilidioksidipitoisuus on päässyt yön aikana nousemaan, Ahola sanoo.

Näin testaat, toimiiko ilmanvaihto

Rakennuksien ilmanvaihdon tarkoituksena on poistaa paitsi ihmisistä ja heidän toimistaan syntyneitä epäpuhtauksia ja kosteutta, myös rakennusmateriaalien ja irtaimiston päästöjä.

Epäpuhtauksia voi tulla sisään asuntoon myös asunnon rakenteista, jos ilmanvaihdon korvausilma tulee rakenteiden kautta. Korvausilmalle tulisikin olla omat venttiilit seinässä tai ikkunakarmeissa.

Mutta mistä sitten tietää, olisiko ilmanvaihdossa parantamisen varaa?

Mervi Aholan mukaan yksi tapa testata kylpyhuoneen ilmanvaihtoa on tehdä peilitesti.

– Katso suihkun jälkeen peiliä. 15 minuutissa pitäisi jo tapahtua jotain. Jos peili ei ole lainkaan kirkastunut, on ilmanvaihto todennäköisesti puutteellista.

Syy voi löytyä puutteellisesta tai huonosti toimivasta ilman poistosta tai riittämättömästä korvausilmansaannista.

– Erityisesti talvella, jolloin sisäilman kosteus ei ole korkea, suihkun höyryt voi tarvittaessa tuulettaa muualle huoneistoon, jossa höyryt tasaantuvat ja poistuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?