Kotisiivooja Monika vinkkaa nerokkaasta kikasta keittiön ärsyttävän rasvapölyn nujertamiseen - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kotisiivooja Monika vinkkaa nerokkaasta kikasta keittiön ärsyttävän rasvapölyn nujertamiseen

Monika Põldkivi kertoo kikan, joka toimii keittiön hankalaan rasvapölyyn.

Julkaistu: 8.4. 12:20

Rasvapölyyn on tarjolla hauska kikka – leivinpaperi!

Kevätaurinko lämmittää, mutta samalla valonsäteet paljastavat kodin likaisimmat kohdat. Nurkissa pyörii pölypalloja, ikkunat ovat tahraiset ja keittiön kaapinpäällisiin on tarttunut sitkeää rasvapölyä.

Itsekin kotisiivouksia tekevä Sivex oy:n toimitusjohtaja Monika Põldkivi kannustaa suomalaisia jo ikkunanpesuun. Työn voi aloittaa heti, kun pakkaset ovat ohi.

– Etenkin, jos alueellasi on siivottu katupölyt, ikkunat voi jo pestä. Kuusi- ja mäntymetsän vieressä asuvan kannattaa odottaa sen verran, että siitepölykausi on ohi, Põldkivi sanoo.

Likaisten ikkunoiden lisäksi auringonvalo paljastaa myös kodin pölykertymät.

Paras väline irtopölyn siivoamiseen on Põldkiven mukaan pölyhuiska. Pinttyneemmän pölyn putsaamiseen tarvitaan kostutettu mikrokuituliina.

Pölyt pyyhitään viikkosiivouksen yhteydessä, mutta allergiasta kärsivän kannattaa tihentää siivousväliä.

– Allergikkojen kannattaa pyyhkiä pölyt joka päivä. Siitepöly tarttuu ulkona myös hiuksiin, joten hiuksetkin kannattaa pestä siitepölyaikaan säännöllisesti.

Allergiakodissa kannattaa miettiä, voivatko kodin materiaalit lisätä terveyshaittoja. Põldkivi on huomannut, että allergiaoireita voivat lisätä vaikkapa pölyä kerryttävät karvaiset nukkamatot ja pitkänukkaiset tyynynpäälliset.

– Samasta syystä kaupasta tuodut kankaat, esimerkiksi verhot, kannattaa pestä, kun ne tuo kotiin. Niihin jää jo tehtaalla tehdaspölyä.

Hauska kikka rasvapölyyn

Kun kevätkodin näkyvimmät pölyt on putsattu, kannattaa kurkistaa keittiön kaappien päälle.

Ne tulisi siivota puolen vuoden välein, sillä vuosikausia kaappien päällä ollutta rasvapölyä on vaikea irrottaa. Pinttynyt rasvapöly lähtee vain tymäköillä aineilla.

Tavanomaisen rasvapölyn irrottamiseen löytyy hauska kikka.

– Itse en ole tätä kokeillut, mutta monet laittavat kaapin päälle leivinpaperia. Silloin rasvapöly ei imeydy kaappiin, vaan leivinpaperiin, jonka voi ottaa aika ajoin pois ja vaihtaa uuteen.

Siivousalan ammattilainen muistuttaa myös liesituulettimen rasvasuodattimen putsauksesta.

Rasva kertyy kaappienpäällisten lisäksi myös liesituulettimeen. Liesituulettimen rasvasuodatin tulisikin puhdistaa jo tulipalovaaran takia säännöllisesti.

– Irrota rasvasuodatin, laita se astianpesukoneeseen ja pese 60 asteessa. Suodatin on putsattava viimeistään, kun liesituulettimesta alkaa rasva tippua liedelle.

Sopiva puhdistusväli riippuu liesituulettimen käyttöasteesta. Esimerkiksi Kiinteistölehti suosittelee liesituulettimen rasvasuodattimen putsausta joka toinen kuukausi.

Freskan kotisiivooja Linh Tran vinkkasi aiemmin helpot ohjeet ikkunoiden pesuun.

Ikkunanpesu vaihe vaiheelta.

1. Ajoita ikkunanpesu oikein, eli valitse oikeat sääolosuhteet – ei pakkasta, sadetta tai kuumaa auringonpaistetta.

2. Panosta laadukkaisiin välineisiin, kuten hyvään mikrokuituliinaan ja pesusieneen.

3. Jos ikkunan pinnassa tai karmeissa on paksu kerros pölyä ja viimeisimmästä pesusta on aikaa, imuroi ensin pahimmat pölyt pois.

4. Hankalimmat liat saat ikkunan pinnasta irti, kun kastelet lastan ja irrotat kostealla lastalla pyyhkimällä lian pois kevyesti ikkunan pinnasta. Kun lasta on kostea, ei pinta naarmuunnu.

5. Hyvä pesuaine löytyy jokaisesta kodista: tiskipesuainetta sekoitetaan haaleaan veteen. Älä käytä liian kuumaa tai kylmää pesunestettä.

6. Kun peset ikkunaa, muista puhdistaa myös ikkunankarmit.

7. Kun olet pessyt ja kuivannut liinalla ikkunan pinnan, tarkista tulos vielä useammasta eri kulmasta katsoen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?