5 siivousrastia, joihin yleensä ei ole aikaa, mutta nyt on – nämäkin olisi hyvä tehdä edes joskus - Asuminen - Ilta-Sanomat

5 siivousrastia, joihin yleensä ei ole aikaa, mutta nyt on – nämäkin olisi hyvä tehdä edes joskus

Moni keskittyy kotonaan vain keskilattian siivoukseen. Muista myös pienemmät yksityiskohdat, kuten liesituulettimen suodatin tai kaakeleiden saumat.

Julkaistu: 26.3. 15:02

Oletko laistanut lattiakaivon, liesituulettimen suodattimen tai kaakeleiden saumojen siivouksessa? Tartu työhön nyt.

Kun kotona vietetään paljon aikaa, moni huomaa tekevänsä niitäkin kotitehtäviä, jotka jäävät hektisemmässä elämänvaiheessa liki täysin tekemättä.

Siivousalan ammattilaisten mukaan suomalaisten ongelma on, että kotona keskitytään vain keskilattian siivoukseen.

Kun pieniin yksityiskohtiin ei panosteta, lika pinttyy esimerkiksi valokatkaisijoihin, suihkuseiniin tai ovenkahvojen ympäristöön.

– Pahat pinttymät vaurioittavat pintoja ja voivat pahimmillaan johtaa turhaan pintaremonttiin, kommentoi asiaa Ilta-Sanomille Koti puhtaaksi -yrityksen toimitusjohtaja Saana Tyni.

Muista siis myös nämä, viikkosiivouksesta unohtuvat kohdat.

1. Kaakeleiden saumat

Kylpyhuoneen hoito jää monelta puolitiehen. Pahimmillaan siivouksesta lintsaaminen voi johtaa kodinkoneiden ja pintojen pilaantumiseen.

Tällainen, suomalaisille hyvin tyypillinen unohdus on kalkkisaostumien poisto kylpyhuoneesta. Saostumia kerääntyy tyypillisesti vaikkapa suihkupäihin.

Kun kalkkikertymiä ei siivota vuosikausiin, suihkupää voi mennä niin huonoon kuntoon, ettei sitä voi enää puhdistaa, vaan osa on uusittava kokonaan.

Kaakeleiden saumat tulisi putsata aika ajoin.

Moni unohtaa putsata myös kaakelit ja niiden saumat, joihin kertyy niin ikään kalkkisaostumia.

Kaakelit ja saumat tulisi pestä hieman happamalla siivousaineella ja saumaharjalla aika ajoin. Putsauksen jälkeen hapan siivousaine tulee neutralisoida huuhtelemalla pinta vedellä ja pesemällä se uudelleen saniteettitilalle tarkoitetulla yleispesuaineella, siivousyrittäjä Minna Mettälä neuvoo.

2. Liesituulettimen suodatin

Liesituulettimen putsaus on turvallisuusteko.

Vakuutusyhtiö If muistuttaa, että liesituulettimeen kertynyt rasva ja lika syttyvät helposti palamaan, jos vioittuneen liesituulettimen kytkin alkaa kipinöidä tuulettimen sisällä.

Liesituulettimen suodattimet tulisi siis putsata säännöllisesti. Tällöin liedeltä nousevat höyryt ja rasva ohjautuvat paremmin hormiin liesituulettimen kytkimen sijasta.

Muista putsata rasvasuodatin.

Ilta-Sanomille aiemmin haastattelun antanut Minna kokeili Remontti-Reiskan vinkkinäkin tunnettua ohjetta, jolla rasvasuodatin puhdistui hujauksessa.

Minna asetteli suodattimen tiskialtaaseen, jossa oli kuumaa vettä ja astianpesuainetta. Suodatinta liotettiin jonkin aikaa ja sitten altaaseen kaadettiin kuumaa vettä. Lopuksi se putsattiin astiaharja apuna käyttämällä ja kuivattiin ennen takaisin laittamista.

– Liesituulettimen suodatin oli niin uskomattoman likainen, etten olisi koskaan uskonut sen puhdistuvan millään. Päätin kuitenkin yrittää, ja ihme kyllä kiehuva vesi sulatti pinttyneen rasvan! Ei se tietenkään uudenveroiseksi puhdistunut, mutta huomattava parannus tapahtui, Minna kommentoi.

3. Kaappien päälliset

Tämä siivousrasti, jos mikä, unohtuu monelta, sillä katse ei yllä kaappien päälle.

Ne kannattaisi kuitenkin pestä useamminkin, sillä 20 vuoden rasvalikaa voi olla hankala rapsutella pois.

Ovatko keittiön kaapit pölyiset ja rasvaiset? Kokeile mikrokuituliinaa.

Kaappien päälliset ja ovet, joihin on tarttunut rasvatahroja, kannattaa Sinituote Oy:n markkinointikoordinaattori Marika Saarinummen mukaan poistaa mikrokuituliinalla. Mikrokuituliina pureutuu kaapin pintaan ihan eri tavalla kuin tavallinen sieniliina.

– Jos pyyhinnän aloittaa tällaisella tiskirätillä, rasva ja pöly alkavat levitä ympäriinsä. Sitä saa jynssätä ja tuntuu, ettei se lähde pinnasta, Saarinummi muistuttaa.

4. Jalkalistat

Imurointi kerran viikossa sujuu siinä missä muukin siivous, mutta osa lattianrajasta jää helposti vaille huomiota. Jalkalistojen siivous unohtuu useilta.

Jalkalistat kannattaa kuitenkin siivota, sillä pöly tekee helposti koko asunnon yleisilmeestä kulahtaneen.

Jalkalistat on helppo siivota vaikkapa pensselillä. Jos selkäsi on huonossa kunnossa, käytä pitkävartista siivousvartta, johon voit kiinnittää sudin.

Myös imuri, jossa on suulakkeena harjasuutin, käy työhön hyvin.

Jalkalistat on helppo siivota vaikkapa pensselillä.

Jos jalkalistoihin on tullut naarmuja, ota avuksi kumi. Aivan tavallinen koululuokassa käytetty pyyhekumi kelpaa. Kaupassa myydään myös siivoukseen tarkoitettuja kumeja. Huomaat, että naarmut hälvenevät, kun pyyhit ne kumilla piiloon. Käytä etenkin vaaleissa pinnoissa vaaleaa pyyhekumia, ettei pintaan tule lisäväriä.

5. Lattiakaivo

Lattiakaivo tulisi putsata säännöllisesti, mutta tosiasiassa se jää usein oman onnensa nojaan.

Vedä siis kumihanskat käsiin, nosta lattiakaivon ritilä ylös ja kerää kaivosta ja ritilästä hiukset ja muut roskat.

Lisäksi lattiakaivoa kannattaa puhdistaa paremmin muutaman kerran vuodessa. Suihkuta kaivoon ja ritilään vettä ja pesuainetta ja harjaa puhtaaksi.

Voit käyttää myös lattiakaivossa erillistä irrotettavaa suodatinta, Martat vinkkaavat. Muista kuitenkin vaihtaa suodatin riittävän usein.