Iloinen pyllistys tallentui valvontakameraan – näin suomalaisten mökeillä käydään luvatta - Asuminen - Ilta-Sanomat

Iloinen pyllistys tallentui valvontakameraan – näin suomalaisten mökeillä käydään luvatta

Ilta-Sanomien lukijat kertovat tapauksista, jolloin mökin pihalla on liikkunut epätoivottu vieras.

Ilta-Sanomien lukijat muistelevat tapauksia, jolloin mökin pihalla on kulkenut luvattomia kulkijoita.­

24.3.2020 15:40

Mökin pihaan voi joskus eksyä tietä etsivä autoilija, tai sitten jotakin aivan muuta.

Joskus tilanteet tallentuvat mökillä olevaan riistakameraan, ja toisinaan tunkeilijat joutuu tapaamaan kasvokkain.

Ilta-Sanomien lukijat kertovat kokemuksistaan, jolloin mökkipihalla on käynyt epätoivottu vieras.

Naapurit kuvasivat mökkirantaa dronella

– Järven toiselta puolelta käydään dronella kuvaamassa meidän mökkirantaamme. Samainen porukka oikaisee tonttimme läpi vilkutellen valvontakameroille. Eivät ilmeisesti usko kameroiden oikeasti kuvaavan. Eräs kanoottiporukka oli joskus leiriytynyt pihaan ilman lupaa, ja olivat iloisesti pyllistelleet valvontakameroille ja merkinneet paikan kuvan kera someen. Vielä naureskelivat kylteille, joissa kameravalvonnasta kerrotaan.

Mökkiranta on yleinen uimaranta

– Meillä kyläläiset käyttivät mökkirantaamme yleisenä uimarantana poissaollessamme, kunnes asensimme riistakameran ja siitä kertovan kyltin. Samalla loppui jokavuotinen tyhjien kaljatölkkien ja makkarapaketin muovikuorien kerääminen rannastamme. Aina pelkäsin, milloin tuli karkaa nuotiosta ja polttaa koko seudun.

Naapuri syötti salaa hevosia

Naapuri kävi pitkään syöttämässä porkkanoita hevosillemme, kertoo yksi lukijoista.­

– Mökkinaapurimme kävi pitkään syöttämässä porkkanoita hevosillemme pihallamme, lupaa kysymättä. Kerran hän kärähti, kun tulin kotiin. Kovin yllätetty oli ja siinä vaiheessa kysyi, että saako porkkanoita antaa. Sanoin, että jatkossa ei anna murustakaan mitään herkkua, koska nameja kerjääväksi opetettu hevonen on turvallisuusriski. Viestin perille meno kesti melko kauan.

Täti kiipesi portin yli ja tuli pihaan luvatta

– Lapset oikaisivat joskus aiemman omakotitalomme tontin poikki, emmekä siitä haloota nostaneet. Mutta sitten muutama meille tuntematon aikuinen alkoi harppoa olohuoneemme ikkunan edestä sangen usein. Laitoimme orapihlaja-aidassa olevaan aukkoon lukollisen portin. Kerran näimme, kun ikätäti kiipesi portin yli, mutta sen jälkeen ei kulkijoita näkynyt.

Rouva parkkeerasi pyörän saunalle ja lähti marjaan

– Rouva poimi marjoja kahden metrin päästä saunan seinästä. Ei ymmärtänyt olevansa mökkimme pihapiirissä. Kaiken kukkuraksi hänen pyöränsä oli parkissa saunaa vasten.

Teimme häiriköille tempun

– Meillä on myös riistakamera mökillä ja vilskettä riittää. On vaikea ehkä uskoa, mutta lähes kaikki mökkinaapurimme ovat käyneet tutkimassa paikkoja. Saimme käynnit loppumaan aika helpolla konstilla. Jätimme pihaan pari tuolia tarkoituksella niin, että ainakin joku luvattomista häiriköistä niihin istuu. Jo parin päivän kuluttua naapurimökin rouva ja herra istuivat, eivätkä koskaan tule takaisin. Jääköön arvoitukseksi, mitä laitoimme tuoleihin.

Moni kertoo nähnäänesä mökkipihallaan luvattomia kulkijoita.­

Huussiakin käytetään

– Meillä liikkuu myös ulkopuolisia uteliaita mökillämme. Aivan piha-alueelle tullaan katselemaan, kun olemme poissa. Ulkohuussia käytetään, mikä on tavallaan hyväkin asia, mutta jättäisivät huussiin samaan kuntoon kuin tulleessaan. Venekatosta ja laituriakin on pitänyt käydä katselemassa. Uteliaita kun ovat, naapurit.

Suorasukaiset naiset tulivat pihalle

– Menin kerran keväällä mökille siivoamaan. Mies vei minut sinne ja lähti pois. Autoa ei pihaan siis jäänyt. Ei mennyt kauan, kun lapseni kysyi, että miksi nuo naiset tulevat meidän mökille? Luulin, että lenkkeilevät ohi. Mutta tulivat aivan pihaan. Säikähtivät kamalasti, kun menin kysymään, että oliko teillä jotain asiaa? Tulivat kuulema katsomaan meidän rantaa, että kävisivät siellä uimassa. Me kun olemme siellä kuulema niin harvoin...

Pihaan löntysteli metsästäjä

– Katselin olohuoneen ikkunasta, kun paikallisen metsästysseuran nainen löntysteli tylysti meidän pihamme poikki, vaikka meillä on pieni viimeisen päälle laitettu tontti ja ympärillä pelkkää metsää. Menin metsästysporukan luokse ja sanoin, ettei metsästäminen haittaa, mutta tonttini läpi ei kuljeta. Sen jälkeen ei kukaan kulkenut tontin läpi. Moikkailen ja juttelen heille vieläkin, vaikka kaikki eivät varmasti ottaneet huomautusta hyvällä, varsinkin kun meidän alueemme on toisen kotimaisen kielen aluetta.

Rouva pissatti kissaa

– Meidän kesäasuntomme naapurin rouva ulkoiluttaa kissaa narussa pihallamme ja mies ajaa lumet meidän puolelle talvella. Kissanpissa ei tontilta helposti katoa ja lumikinos talloo istutukset alleen. Olemme tallentaneet menoa nyt vuosia ja tarkoitus on näyttää kooste heille jonain päivänä.

Ryyppäävä hirviporukka terassilla

– Lähestyimme mökkiämme autolla, ja siellä oli hirviporukka ryyppäämässä. Yksi porukan jäsenistä käytti kiväärinsä tähtäintä katsoakseen, kuka on tulossa. Kun huomasin tämän, löin jarrut pohjaan ja peruutin. Aloin soittamaan poliisille, jolloin nämä ilmeisesti tajusivat tapahtuneen ja hyppäsivät siniseen autoonsa ja pakenivat paikalta. Ketutti ja kylmäsi keräillä sikarin ja tupakan tumppeja terassilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?