Koronasiivouksia tekevä ammattilainen kertoo, miten nyt kannattaa siivota kotona

Kotia kannattaa putsata nyt huolellisemmin kuin tavallisesti, mutta annosteluohjeita ei saa ylittää. ”Suosittelen putsaamaan esineet, joiden kanssa ollaan paljon liikkeellä kodin ulkopuolella”, asiantuntija sanoo.

–Suosittelen putsaamaan esineet, joiden kanssa ollaan paljon liikkeellä kodin ulkopuolella, siivousyrityksen toimitusjohtaja kertoo.

16.3.2020 17:05

Sairaalasiivouksiin, kansainvälisten yritysten tiloihin ja lääkärikeskusten siivouksiin erikoistuneen MTB-siivouspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Mia Jaaranen on viime viikkoina tehnyt töitä liki ympäri vuorokauden.

Koronavirus merkitsee kiirettä siivousyrittäjälle. Jaarasen mukaan yrityksen palveluesimiehet juoksevat nyt ”200 lasissa” paikasta toiseen.

– Meillä on ollut kohteita, joissa joku henkilökunnasta on saanut koronavirustartunnan. Näihin kohteisiin menemme suojavarusteet päällä. Tilat putsataan erikoisaineilla tai otsonaattoreilla, Jaaranen kuvailee.

Ammattilaisten käyttämät siivousaineet ovat kuitenkin kotisiivoojan ulottumattomissa.

Minkälaisia siivousaineita tavallisen kotisiivoojan kannattaisi pandemia-aikana käyttää?

Jaarasen mukaan hyviä vaihtoehtoja on useita. Kotisiivoojan kannattaa putsata kotiaan nyt heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella, desinfiointiaineella, joka sopii erityisesti saniteettitiloihin sekä kertakäyttöisillä siivousliinoilla, joita voi pitää mukana myös kodin ulkopuolella.

Kotisiivoojan kannattaa putsata kotiaan nyt heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella, desinfiointiaineella, joka sopii erityisesti saniteettitiloihin sekä kertakäyttöisillä siivousliinoilla, joita voi pitää mukana myös kodin ulkopuolella.

Jaaranen kiinnittäisikin tässä vaiheessa huomiota erityisesti siihen, miten koronavirusta ei toisi ulkoa kodin sisätiloihin.

Vaikka virus leviää pääosin hengitysteiden välityksellä pisaratartuntana, on mahdollista, että se tarttuu myös kosketuksen kautta. Jos taudinkantaja jättää pisaroita vaikkapa kaupan kantokoriin tai rattaisiin, sitä koskettava voi saada viruksen sormiinsa ja siitä edelleen vaikkapa silmiä hieroessa itseensä.

THL kuitenkin muistuttaa, että koronavirukset eivät säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa eikä tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ole todettu.

Liika-annosteluun ei kannata sortua edes flunssakautena

Flunssakautena tavallista huolellisempi siivoaminen on joka tapauksessa suositeltavaa.

– Suosittelen putsaamaan esineet, joiden kanssa ollaan paljon liikkeellä kodin ulkopuolella. Tällaisia voivat olla vaikkapa lastenvaunut, Jaaranen sanoo.

Jos kotona ei ole todettu koronatartuntaa, tiloja voi putsata siis tavanomaisilla puhdistusaineilla. Desinfioivat puhdistusaineet tulevat tarpeeseen silloin, kun kotona on joku tartunnan saanut tai silloin, kun siivotaan kodin saniteettitiloja.

Erityisesti pinnat, joita asukkaat koskettelevat kotona usein, kannattaa nyt siivota tarkoin.

– Näitä ovat perinteisten kännyköiden ja tablettien lisäksi vaikkapa autonavaimet, joita käsitellään monta kertaa päivässä, Jaaranen sanoo.

Pese vaatteet 60 asteessa, jos materiaali kestää sen.

Suositeltavaa on pestä myös vaatteet ainakin 60 asteessa, mikäli materiaalit sen kestävät.

– Näin kannattaa toimia ainakin, jos on ollut tilaisuudessa, jossa on paljon ihmisiä.

Pesuaineiden liikakäytölle ei ole kuitenkaan tarvetta – ei nyt eikä koskaan. Jaarasen mukaan annosteluohjeet tulisi aina lukea tarkoin, sillä liian voimakas lopputulos voi pilata pinnat ja uhata terveyttä.

– Lisäksi pesuainekertymät keräävät itseensä bakteereita, Jaaranen huomauttaa.

Useimmat siivousaineet, haihtuvia alkoholipitoisia siivousaineita lukuun ottamatta, kannattaa pyyhkiä pinnalta vielä kertaalleen pois.

– Pintaan jääneestä siivousaineesta voi olla haittaa vaikkapa lapsille, jotka liikkuvat paljon lattialla.

Hengitystieoireilta välttyy todennäköisimmin, jos valitsee sumutettavan siivousaineen sijaan aineen, jonka voi levittää ensin siivousliinaan ja vasta sitten pinnalle.

Turvallisuus kannattaa muistaa myös silloin, kun käsittelee aineita käsin.

– Siivouskäsineet ovat aina tarpeen, Jaaranen muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?