Näin teet koronasiivouksen tehokkaasti – Martat kertovat, milloin desinfioivia aineita voi käyttää

Marttaliitto ja Työterveyslaitos antavat neuvoja koronasiivoukseen. Huolellinen ja usein toistuva pintojen pyyhkiminen on suositeltavaa.

Tavallisesti pintojen pyyhkimisessä riittää vedellä kostutettu liina. Tässä tilanteessa voi pyyhkiä pinnat lisäksi heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella.

16.3.2020 6:29

Koronaviruksen riehuessa moni miettii, millä pesuaineella kodin pinnat kannattaa pestä. Marttaliiton mukaan tavallisesti heikosti emäksinen yleispesuaine yleensä riittää.

– Jos nyt syystä tai toisesta haluaa käyttää desinfioivampaa ainetta, voi ottaa desinfioivaa puhdistusainetta. Niitä on erilaisia tuotemerkkejä ja ne ovat vahvasti emäksisiä. Esimerkiksi kloriitti on sellainen, sanoo neuvonnan johtaja Teija Jerkku Marttaliitosta.

Työterveyslaitos on antanut ohjeet siivoukseen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Ohjeiden mukaan tilat tulisi siivota aina puhtaista likaisimpiin päin. Kaikki usein kosketeltavat pinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat ja pöytäpinnat, tulee puhdistaa huolellisesti ja usein. Ohjeiden mukaan siivouksessa voi käyttää heikosti emäksistä puhdistusainetta. Saniteettitiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta.

– Vähän huolellisempi ja useammin toistuva pintojen pyyhkiminen on ihan hyvä asia. Talven jäljiltä kaikki eivät ole jaksaneet niin hirveästi siivota, mutta nyt on hyvää aikaa tehdä perusteellisempi siivous, kun ollaan kotona, Jerkku huomauttaa.

Jerkun mukaan kodin siivouksessa tavallisesti pölyjen pyyhkimiseen riittää kostea liina. Tässä tilanteessa pinnat voi pyyhkiä lisäksi miedosti emäksisellä yleispesuaineella.

– Käsienpesu on oleellista, kun tulee ulkoa kotiin.

Jerkku huomauttaa, että desinfioivia aineita ei kannata käyttää kodin siivouksessa säännöllisesti, koska niiden hengittäminen voi olla terveydelle haitallista. Ne ovat haitallisia myös ympäristölle.

– Kotona kannattaa käyttää niitä vain ääritapauksissa. Jos on paha vatsatauti tai ripuli, niin silloin niitä voi käyttää.

Flunssa-aikana tulee vaihtaa säännöllisesti käsipyyhkeet ja pestä pyykki kuudessakympissä. Pintojen pyyhkimisen jälkeen myös siivousliinat tulee pestä kuudessakympissä.

Työterveyslaitoksen ohjeistuksessa muistutetaan myös suojaamaan kädet käsineillä pintoja pyyhkiessä. Siivouksen jälkeen käsineet joko pestään huolellisesti, kuivataan tai vaihdetaan uusiin. Kädet pestään vedellä ja saippualla kyynärvarsia myöten, kun käsineet on riisuttu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?