Nestemäinen vai jauhemainen pyykinpesuaine? Asiantuntija kertoo, kumpi toimii paremmin - Asuminen - Ilta-Sanomat

Nestemäinen vai jauhemainen pyykinpesuaine? Asiantuntija kertoo, kumpi toimii paremmin

Asiantuntijan mukaan nestemäistä ja jauhemaista pesuainetta kannattaa tarpeen mukaan vaihdella.

Asiantuntija kertoo, mitä eroa nestemäisellä ja jauhemaisella pesuaineella on. Neuvo kuuluu, että joskus on hyvä vaihdella pesuaineita.­

6.3.2020 13:02

On pyykinpesupäivä.

Pyykkikorista löytyy sekä nestemäistä että jauhemaista pyykinpesuainetta, mutta tuotteita tulee käytettyä iloisesti sekaisin, vailla minkäänlaista hajua siitä, mitä eroa pesuaineilla todellisuudessa on.

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaan mukaan menetelmäni ei kuulosta lainkaan huonolta.

Pyykinpesuaineiden annosteluohje ja soveltuvuus kulloinkin pestävälle pyykille kannattaa toki aina tarkistaa ennen käyttöä, mutta eri tuotteita kannattaa vaihdella aika ajoin.

– Pesuaineet ovat erilaisia. Yksi poistaa tehokkaasti vaikkapa rasvalikaa ja toinen muita tahroja. Vaatteiden puhtaanapidon kannalta pesuaineita kannattaa siis vaihdella, Marjomaa vinkkaa.

Olomuoto ei kerro kaikkea

Pelkästään se, onko kyseessä nestemäinen vai jauhemainen pyykinpesuaine, ei kuitenkaan kerro kaikkea siitä, minkälaiseen pyykinpesuun se on tarkoitettu.

Markkinoilla on muun muassa nestemäisiä hienopesuaineita, jotka soveltuvat herkkien tekstiilien kone- ja käsinpesuun. Nestemäinen pesuaine voi olla tiettyyn tarpeeseen suunniteltu, jolloin jo nimi usein kertoo käyttöalueen. Kyseessä voi olla vaikkapa villa-, untuva- tai mustien vaatteiden pesuaine.

Nestemäisen pesuaineen erona jauhemaiseen pyykinpesuaineeseen on muun muassa se, ettei nestemäisessä pyykinpesuaineessa ole valkaisuainetta.­

Helppo ohjenuora on kuitenkin seuraava:

Nestemäisen pesuaineen erona jauhemaiseen pyykinpesuaineeseen on muun muassa se, että nestemäisessä pyykinpesuaineessa ei ole valkaisuainetta.

Siksi valkopyykin pesuun paras vaihtoehto on yleensä jauhemainen pyykinpesuaine, johon on lisätty valkaisuainetta.

– Nestemäisissä pesuaineissa saattaa tosin olla optisia kirkasteita, jotka auttavat pitämään pyykin valkoisena. Jauhemaisella pyykinpesuaineella, jossa on mukana valkaisuainetta, saa kuitenkin parhaiten tahrat lähtemään, sanoo Marjomaa.

Nestemäinen helpompi käyttää

Nestemäisellä pesuaineella on kuitenkin puolensa.

Ensinnäkin se on jauhemaista ainetta helpompi annostella ja käyttää. Etenkin jos käyttäjällä on allergiaa, voi pölisemätön nestemäinen pesuaine olla parempi valinta.

Lisäksi nestemäinen pesuaine liukenee pesuveteen nopeasti ja huuhtoutuu paremmin kuin jauhemainen pesuaine. Näin pyykkiin ei jää niin helposti pesuainejäämiä.

Tarkista, missä lämpötilassa aine toimii

Tutkija Marjomaa suosittelee pyykinpesijöitä tarkistamaan ennen pesu-urakkaa myös sen, missä lämpötilassa pesuaineen vaikuttavat aineet toimivat.

Vaikka kaikkia aineyhdistelmiä ei ole pakko ilmoittaa tuoteselosteessa, löytyy pesuainepaketista tieto siitä, missä lämpötilassa esimerkiksi valkaisuaine toimii.

– Valkopesuun suunniteltuihin pyykinpesujauheisiin on usein lisätty aktivaattoria, joka käynnistää valkaisuaineen toiminnan jo 40 asteessa, kun se normaalisti tapahtuu vasta 60 asteen lämpötilassa, sanoo Marjomaa.

Moni on kuullut säännön, ettei valkaisuainetta sisältävää pesuainetta tulisi käyttää värillisen tai kirjopyykin kanssa.

Pyykinpesuaineisiin erikoistuneen Kiillon tuotekehityspäällikkö Tomi Peltonen muistuttaa, että aktivaattoria sisältävää pyykinpesuainetta voi käyttää myös kirjopyykille – tietyin edellytyksin.

– Jos pyykin mukana on helposti väriä päästäviä tekstiilejä, kannattaa 40 asteen pesussa käyttää aktivaattoria sisältävän pesuaineen sijaan mieluummin vasta 60 asteessa tahroja valkaisevaa pesuainetta, Peltonen vinkkaa.

Aktivaattoria sisältävää pyykinpesuainetta voi tietyin edellytyksin käyttää myös kirjopyykille.­

Marjomaan mukaan on olemassa myös lukuisia täsmäaineita, jotka poistavat tahrat tehokkaasti.

– Kun käytössä on pesuaine, jossa valkaisuainetta ei ole, voi tahralle levittää tahranpoistoainetta ja pestä pyykin tavanomaiseen tapaan. Myös nestemäistä pyykinpesuainetta voi levittää tilkan suoraan tahralle ja antaa sen vaikuttaa hetken ennen koneeseen laittamista.

Kiillon Peltonen muistuttaa, että myös tahranpoistojauheet sisältävät samaa tahroja valkaisevaa ainetta, mitä valkopyykinpesujauheetkin.

– Monissa tahranpoistojauheissa on myös tämä aktivaattori mukana. Se kannattaa muistaa, kun mietitään värien säilyvyyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?