Helsinkiläisnainen asensi mökilleen riistakameran – kohta alkoi tapahtua

Helsinkiläisnainen yllättyi, kun riistakameraan tallentui liikettä. Asianajaja ja laamanni Harri Kontturi kertoo, kuka pihapiirissä saa kulkea.

Riistakameraan tallentuu joskus yllättäviä asioita, helsinkiläisnainen sai todeta. Asianajaja ja laamanni Harri Kontturi muistuttaa, että myös riistakameran käytössä on oltava tarkkana. Toisen tonttia ja naapureita ei saa kuvata. Salakatselu on rikoslaissa kiellettyä. Kuvituskuva.

5.3.2020 12:30

Helsinkiläisnainen asensi mökilleen riistakameran, eikä mennyt viikkoakaan, kun kameraan tallentui liikettä.

– Jo viikossa mökin pihalla kävi tuntemattomia. Kerran pihalla kävi pyörimässä joku kävelysauvojen kanssa, ja pariin otteeseen joku kävi pihalla koiransa kanssa, nainen kertoo.

Asianajaja, laamanni Harri Kontturi tunnistaa ilmiön.

Kontturin mukaan jokaisen pihapiiri ja asumus kuuluvat kotirauhan piiriin. Lähtökohtaisesti kenenkään pihapiiriin ei siis tulisi mennä.

– Jokamiehen oikeudet eivät ulotu mökkipihalle asti. Jos kiinteistö on laaja, voi vaikkapa mustikoita poimia toisen tiluksilta kohtuullisen matkan päästä, mutta pihapiirissä ei saa liikkua eikä pihapiirin metsämansikoita tai kantarelleja poimia, Kontturi selventää.

Asianajaja ei ole kuullut tapauksista, joissa luvatta pihalla liikkuvien takia olisi menty raastupaan asti. Kameraan on voinut kuitenkin tallentua jopa rikoksia.

Asianajaja ei ole kuullut tapauksista, joissa pelkästään luvatta pihalla liikkuvien takia olisi menty raastupaan asti.

Riistakameran avulla tehdyt havainnot ovat sen sijaan auttaneet rikosten selvittelyssä. Lievimmillään kysymys on luvattomasta haltuunotosta, eli siitä, että mökkinaapuri on lainannut luvatta vaikkapa toisen peräkärryjä. Myös varkauksia tallentuu riistakameroihin.

– Onpa riistakameraan tallentunut jopa ponttonilaiturin vienti hinaamalla se rantautuneella perämoottorilla. Mielikuvituksella ei näissä tilanteissa ole rajoja, Kontturi toteaa.

Salakatselu on rikoslaissa kielletty

Toisen mökkipihalla ei saa siis kulkea luvatta, mutta tarkkana saa olla myös kuvaamisen kanssa.

Tekniikan kehittyessä riistakamerat ja valvontalaitteet ovat yleistyneet, mutta kaikille ei ole selvää, mitä saa kuvata.

– Riistakameran saa asentaa valvontakäyttöön, mutta sen käytössä on oltava tarkkana. Toisen tonttia ja naapureita ei saa kuvata. Salakatselu on rikoslaissa kiellettyä, Kontturi sanoo.

Asianajajalle tulee riistakameran käytöstä ja yksityisyyden suojasta useita soittoja ja närkästyneitä kysymyksiä vuosittain.

– On selkeä rikos, jos naapurustoa kuvataan luvatta. Jos vielä jaetaan tätä materiaalia luvatta, ollaan vakavissa ongelmissa ja poliisilla saattaa olla asiaa.

Mikäli oikeaoppisesti asennettuun riistakameraan tallentuu liikettä ja kulkija on tuttu, vaikkapa naapuri, kannattaa asia ottaa Kontturin mukaan tiukkasanaisesti puheeksi.

– Jos luvaton kulkeminen pihapiirissä toistuu puhuttelun jälkeen, ottaisin poliisiin yhteyttä.

Onko sinulla kokemuksia huonosti käyttäytyvistä mökkinaapureista tai luvattomista toimista mökin pihapiirissä? Kerro ja jatka keskustelua alla kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?