Torju flunssa siivoamalla oikein! 14 kriittistä kohtaa

Siivousyrityksen toimitusjohtaja kertoo, mitkä paikat ovat flunssakaudella erityisen tärkeitä siivottavia.

Sairaalasiivoukseen erikoistuneen MTB-Siivouspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Mia Jaaranen muistuttaa kiinnittämään kotona ja työpaikalla huomioita koviin pintoihin, joita kosketaan tyypillisesti paljon.

28.2.2020 13:08

Flunssakausi jyllää, ja osa meistä muistaa pestä käsiä tavallista ahkerammin.

Käsien pesu onkin flunssan ehkäisyssä ehdottoman tärkeätä. Sairastumisriskiä voi pienentää myös muilla tavoilla, kuten siivoamalla.

Sairaalasiivoukseen erikoistuneen MTB-Siivouspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Mia Jaaranen muistuttaa kiinnittämään kotona ja työpaikalla huomioita koviin pintoihin, joita kosketaan tyypillisesti paljon.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kanta on, että desinfioivia valmisteita ei tulisi käyttää muutoin, kun epidemioiden aikana estämään taudinaiheuttajien kulkeutumista käsien välityksellä ihmisestä toiseen. Jaarasen mukaan kodin likaisimmat paikat voi kuitenkin pyyhkäistä flunssakautena desinfioivalla aineella, kunhan suojaa kätensä kumihanskoilla.

– Toinen vaihtoehto on pitää mukana kertakäyttöisiä puhdistusliinoja, joilla voi tarvittaessa pyyhkäistä pinnat, Jaaranen ehdottaa.

Työpaikan siivous kuuluu ammattilaisten vastuulle, mutta jos mikrobien leviämistä haluaa työpaikalla ehkäistä omin voimin, kannattaa käsiä pestä päivän aikana usein.

– Minulla on ollut itselläni sellainen tapa, että kuljetan mukana puhdistusliinoja. Jos jokin kohta tuntuu kovin likaiselta, en suosiolla koske siihen. Käytän mieluummin kyynärpäätä, vaikkapa oven avaamiseen, Jaaranen kertoo.

14 kodin paikkaa, joiden putsaaminen on flunssakautena erityisen tärkeää:

Keittiö:

Keittiö on kodin paikoista kenties kaikkein käytetyin. Bakteerit voivat myös lymyillä mitä ihmeellisimmissä paikoissa, Jaaranen muistuttaa. Kiinnitä siis keittiössä huomiota erityisesti näihin paikkoihin:

tiskikoneen kahva

jääkaapin ovi

mikroaaltouuni

hellan nupit

uunin kahva

keittiön kaapinovet

syöttötuoli

Muu koti:

valokatkaisijat

ulko-oven kahva ja muiden huoneiden ovenkahvat

lastenhuone kauttaaltaan

vessan ovi, vessan painike, hanat

tietokoneen näppäimistö

kännykkä

tabletti

Muista tämä!

  1. Pese käsiä flunssakauden aikana aktiivisesti.

  2. Aivasta muut huomioiden niin, etteivät pisarat leviä ympäristöön.

  3. Suosi käsien kuivaamisessa käsipaperia. Käsikuivaimet voivat olla levittää ympäristöön mikrobeja. Mia Jaarasen mukaan riski on olemassa erityisesti, jos pesee kädet huonosti ja käyttää sen jälkeen kuivainta, joka levittää mikrobit ympäristöön.

Kritiikkiä käsikuivaimia kohtaan esittänyt myös bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta. Huovinen suosittelee käsien kuivaamiseen käsipaperia tai puuvillapyyherullia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?