Joko kannattaa pestä ikkunat? Ammattilaiset kertovat, milloin ja miten hommaan pitäisi ryhtyä - Asuminen - Ilta-Sanomat

Joko kannattaa pestä ikkunat? Ammattilaiset kertovat, milloin ja miten hommaan pitäisi ryhtyä

Ikkunoiden paras pesuaika on keväällä, kun pakkanen on ohi. Kesäänkään ei kannata odottaa, sillä lämpimässä kesäauringossa lasin pinta kuivuu liian nopeasti, mikä vaikuttaa pesutulokseen.

Paras aika pestä ikkunat on loppukeväästä tai alkusyksystä, asiantuntija kertoo.

25.2.2020 12:24

Eteläisessä Suomessa näyttää tällä hetkellä joltain ihan muulta kuin helmikuulta, ja keväinen aurinkokin paljastaa kodin likaiset pinnat selkeämmin kuin pimeään aikaan.

Innokkaimmat aloittavat ikkunanpesun jo nyt.

Asiantuntijan mukaan intoa kannattaa kuitenkin vielä hieman hillitä.

Paras aika pestä ikkunat on loppukeväästä tai alkusyksystä, vinkkaa Freskan kotisiivooja Linh Tran. Jos ulkona on vielä pakkasta, pesuvesi jäätyy lasin pintaan, ja pesemisestä tulee mahdotonta.

Liian pitkään ei ikkunanpesua kuitenkaan kannata lykätä.

– Lämpimässä kesäauringossa tai syystuulessa lasin pinta kuivuu liian nopeasti, jolloin ikkunoiden pesu voi hieman hankaloitua ja pintaan jää helpommin jälkiä, Tran kertoo.

Ikkunoiden likaantumiseen vaikuttavat sekä asuinalue että vuodenaika. Ikkunat likaantuvat erityisesti alueella, jossa on paljon siitepölyä ja katupölyä.

Myös säällä on vaikutusta lopputulokseen.

Sini-siivoustuotteiden markkinointikoordinaattori Marika Saarinummen mukaan auringonpaahteessa ikkunalasin pinta kuivuu nopeasti, ja pesuvesi voi jättää lasiin raitoja. Puolipilvinen tai pilvinen sää sopiikin ikkunanpesuun kirkasta auringonpaistetta paremmin.

Myös sadesäätä kannattaa välttää, kertoo Tran. Sadesäällä työn jälkeä on vaikeampi nähdä, eikä ikkunoita saa kuivattua kunnolla.

Runsas sade ei kuitenkaan tee ikkunasta likaista, vaikka tällainen väärinkäsitys on melko yleinen.

– Kyse on pikemminkin siitä, että jo valmiiksi likaisen ikkunan pinta vain sateen seurauksena näyttää vielä entistä likaisemmalta. Jos ikkunat ovat puhtaat ja sataa, sade voi jopa pidentää ikkunoiden pesuväliä, sillä sade puhdistaa ilmaa katupölystä ja siitepölystä. Kuivalla säällä pölyn määrä ikkunoissa lisääntyy, Tran kertoo.

Pakastunut pöly vaikea irrottaa

Ikkunat kannattaa pestä pari kertaa vuodessa.

Keväällä poistetaan lika, syksyllä kevään ja kesän aikana kertyneet siitepölykertymät.

Ikkunoiden likaantumiseen vaikuttavat sekä asuinalue että vuodenaika. Ikkunat likaantuvat erityisesti alueella, jossa on paljon siitepölyä ja katupölyä.

Hankalinta lika on poistaa, kun se jää ikkunaan pakkasella.

– Jos ikkunassa on iso kerros siitepölyä tai katupölyä, ja se jää ikkunoiden pintaan koko talveksi, on sitä hankalampi puhdistaa kuin tuoreeltaan, Tran muistuttaa.

Helpot ohjeet ikkunoiden pesuun

  • Ajoita ikkunanpesu oikein, eli valitse oikeat sääolosuhteet – ei pakkasta, sadetta tai kuumaa auringonpaistetta.

  • Panosta laadukkaisiin välineisiin, kuten hyvään mikrokuituliinaan ja pesusieneen.

  • Jos ikkunan pinnassa tai karmeissa on paksu kerros pölyä ja viimeisimmästä pesusta on aikaa, imuroi ensin pahimmat pölyt pois.

  • Hankalimmat liat saat ikkunan pinnasta irti, kun kastelet lastan ja irrotat kostealla lastalla pyyhkimällä lian pois kevyesti ikkunan pinnasta. Kun lasta on kostea, ei pinta naarmuunnu.

  • Hyvä pesuaine löytyy jokaisesta kodista: tiskipesuainetta sekoitetaan haaleaan veteen. Älä käytä liian kuumaa tai kylmää pesunestettä.

  • Kun peset ikkunaa, muista puhdistaa myös ikkunankarmit.

  • Kun olet pessyt ja kuivannut liinalla ikkunan pinnan, tarkista tulos vielä useammasta eri kulmasta katsoen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?