Sanna teki kalliin virheen, josta asiantuntijakin varoittaa – joutui keskelle ludepainajaista - Asuminen - Ilta-Sanomat

Sanna teki kalliin virheen, josta asiantuntijakin varoittaa – joutui keskelle ludepainajaista

Julkaistu: 13.2. 12:18

Sanna toi kotiinsa roskalavalta sängyn, jossa oli luteita. Lakimiehen mukaan lavoilta tuodut huonekalut voivat johtaa korvausvastuuseen taloyhtiössä.

Helsinkiläinen Sanna* haluaa kertoa tarinansa, sillä hän haluaa muistuttaa muita nuoria halpojen tai ilmaisten huonekalujen vaaroista.

Vuonna 2019 Sanna asui yksiössä, jonne oli hankittu pienin opiskelijavaroin huonekaluja. Sänky natisi kuitenkin jo liitoksistaan, ja siksi Sanna ilahtui, kun hän näki roskalavalla kivan näköisen, parempikuntoisen yksilön.

– Olin siitä naiivi ja tyhmä, että innostuin. Kuvittelin, että tämähän olisi täydellinen meidän vanhan sängyn tilalle, eikä maksa mitään.

Roskalavalöytö lähti matkaan, sillä varoituksia siinä ei ollut.

– Se nojaili suojaamattomana katoksessa. Ajattelin, että joku on vain laiskana sen tänne hylännyt.

”Olin varma, että tästä ei selvitä”

Melko nopeasti selvisi, että sängyssä onkin luteita.

Käytävälle oli nimittäin jätetty lappu, jossa kerrottiin, että roskalavalla olleessa sängyssä saattaa olla luteita.

Luteet voi tunnistaa mustista jäljistä. Kuva ei liity Sannan tapaukseen.

Luteet voi tunnistaa mustista jäljistä. Kuva ei liity Sannan tapaukseen.

Ilmoitus syöksi Sannan todelliseen paniikkiin.

– Veimme ystäväni kanssa sängyn suojattuna pois, vaikka en siinä luteita nähnytkään. Ajattelinkin, että tästä selvitään säikähdyksellä.

Luulo oli ennenaikainen. Muutaman yön kuluttua Sannan ihoon ilmestyi selviä paukamia. Vielä tässäkään vaiheessa luteista ei kuitenkaan ilmoittanut mikään muu kuin paukamat iholla ja yksittäinen veritahra lakanalla.

– Olo oli kamala, syyllinen. Valvoin yhden yön nukkumatta silmäystäkään, ja itkin ja googlasin ludetarinoita. Olin varma, että tästä ei selvitä muuten kuin polttamalla koko asunto.

Sanna lähti evakkoon vanhempiensa luokse, mutta sielläkin oleminen tuntui vaikealta.

– En uskaltanut tuoda melkein mitään tavaroitani mukanani. Vanhempieni luona heitin heti vaatteet koneeseen, menin suihkuun ja vaihdoin vaatteet. En olisi antanut itselleni anteeksi, jos ongelma olisi levinnyt heillekin.

”Välillä tulee yhä mietittyä, tulevatko ne takaisin”

Seuraavana aamuna Sanna kutsui paikalle isännöitsijän, joka toi mukanaan ludekoiran. Koira merkkasi asunnon, ja isännöitsijä tilasi paikalle tuholaistorjujat.

– He tekivät asuntoon sekä myrkytyksen että lämpökäsittelyn sängyn ja tuolin alueille. Lisäksi jouduin pesemään kaikki vaatteeni niin kuumassa, että osa meni piloille. Itse taas olin ikään kuin syöttinä luteille. Sänky suojattiin niin, etteivät ne päässeet puremaan, mutta ne kuolivat sänkyyn.

Seuraavana aamuna Sanna kutsui paikalle isännöitsijän, joka toi mukanaan ludekoiran. Koira merkkasi asunnon, ja isännöitsijä tilasi paikalle tuholaistorjujat. Kuvituskuva.

Seuraavana aamuna Sanna kutsui paikalle isännöitsijän, joka toi mukanaan ludekoiran. Koira merkkasi asunnon, ja isännöitsijä tilasi paikalle tuholaistorjujat. Kuvituskuva.

Vaivannäkö kannatti, sillä parin kuukauden päästä ludekoirat tulivat asuntoon tarkastuskännille. Tuhohyönteisiä ei löytynyt.

– Se oli hurjan ihana tunne, kuin vapautus.

Tapahtunut on silti jäänyt kummittelemaan Sannan mieleen. Yhä vieläkin, jos iho jostakin syystä kutiaa, mieleen tulevat luteet.

Eräänlainen hyönteisinho tapahtuneesta myös jäi, sillä välillä Sanna miettii yhä, palaavatko epätoivotut vieraat.

Tapahtuneesta on jo vuosi aikaa, mutta jotakin se myös opetti. Jos luteisiin törmää, kannattaa uskaltaa pyytää nopeasti apua. Viivyttelylle ei ole sijaa. Omin päin myrkyttämiseen ei tulisi ryhtyä.

– Äläkä ikinä nappaa roskakatoksilta mitään huonekalua, vaikka se näyttäisikin täysin puhtaalta, Sanna sanoo.

”Epämääräisiltä lavoilta” tuodut tavarat voivat johtaa korvausvastuuseen

Hylätyn huonekalun vieminen kotiin voi johtaa taloyhtiössä myös korvausvastuuseen.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoi Ilta-Sanomille alkuviikosta, että osakas voi joutua korvausvastuuseen luteiden aiheuttamista kustannuksista muun muassa silloin, kun luteita sisältäviä tavaroita tuodaan kotiin ”epämääräisiltä lavoilta”. Kirpputoriostos ei sen sijaan Pynnösen mielestä ole vahingonkorvausvastuun peruste.

– On kuitenkin tapauksia, joissa yhtiö on ollut sitä mieltä, että se riittäisi perusteeksi esittää korvausvaatimus, Pynnönen kommentoi.

Lähtökohta on, että osakas on lähtökohtaisesti vastuussa huoneistonsa sisäosien kunnossapidosta. Näin ollen myös luteiden hävittäminen ja myrkytyskustannusten maksaminen ovat osakkaan vastuulla.

Mikäli luteet ovat levinneet laajemmin, eikä myrkytystä siis tehdä ainoastaan yhteen huoneistoon, taloyhtiö voi esittää myrkytyskustannuksista korvausvaatimuksen. Tällöin taloyhtiön on osoitettava, että luteet ovat seurausta tietyn asukkaan huolimattomasta toiminnasta.

*Sannan ja Pirjon nimet on muutettu.

Luteita voi saada myös matkalta, muistuttaa Espanjassa hostelleissa yöpynyt Pirjo*.

– Aamulla hostellista herätessäni huomasin olevani täynnä luteiden puremia. Arviolta niitä oli varmaankin 50. Puremia oli kasvoissa asti, Pirjo muistelee.

Syyllinen oli alusta asti selvä. Vieri vieressä olevat puremat kulkivat iholla ikään kuin siksakkia, ja myöhemmin patit alkoivat kutisemaan. Kyseessä olivat siis ilmiselvästi luteenpuremat.

Ludehotellissa yöpyminen aiheutti melkoisesti vaivaa, sillä Pirjo joutui vaihtamaan hostellia, pesemään koko mukana olevan omaisuutensa päällysvaatteita ja rinkkaa myöden ja käymään suihkussa.

– Minua varoitettiin, että joskus niitä saattaa kuljettaa myös hiuksissaan, mutta en tiedä onko näin.

Kirjat Pirjo hävitti, sillä oli kuullut, että luteet voivat jättää muniaan niiden väliin.

– Suomeen päästyäni pesin kaiken vielä varmuuden vuoksi uudestaan. Passin laitoin pakastimeen pussissa, sillä olin lukenut jostakin, että luteet voivat munia myös passin väliin.

Kokemastaan oppineena Pirjo lukee nykyään etukäteen ennen matkaa muiden matkustajien arviot majapaikasta.

– Olen myös valinnut metallisia ja ei-puisia sänkyjä ja tarkistanut aina patjat. Joka matkan jälkeen pesen kaikki matkalla mukana olleet vaatteet. Koskaan ei nimittäin voi olla varma. Siskoni nukkui samassa sängyssä kanssani, mutta ei saanut yhtään puremia tai jälkiä. Ilmeisesti kutisevia tai näkyviä jälkiä ei siis tule luteista kaikille.

Tuoreimmat osastosta