Annika, 23, loihti perinteisen opiskelijaboksin upeaksi parilla muutoksella – uuteen keittiöön ja seiniin meni vain 80 euroa

Opiskelija-asunnon saa sisustettua pienellä vaivalla modernia makua vastaavaksi. Liiketalouden opiskelija Annika Pihlainen muutti perinteisen opiskelijaboksin viihtyisäksi muutamalla pienellä muutoksella.

Annika Pihlainen sisusti Seinäjoella sijaitsevan yksiön hyvällä maulla, vaikka tilaa ei ollut paljon, ja vuokrakodin materiaalit asettivat omat haasteensa.

8.2.2020 15:05

– Monella on mielikuva, että opiskelija-asunnossa näyttää aina kamalalta. Kannattaa hylätä tällaiset ennakkoluulot ja muuttaa sellaiseen rohkeasti, sanoo Annika Pihlainen.

Seinäjoella asuva 23-vuotias liiketalouden opiskelija on esimerkki taitavasta sisustajasta, joka saa tilan kuin tilan näyttämään viihtyisältä.

Pihlajaisen aiempi koti, 31-neliöinen yksiö, muuttui nuoren naisen käsissä viehättäväksi pikkukodiksi.

Annikan opiskelijayksiö oli yhdistelmä perinteistä, vaaleaa skandityyliä ja oivaltavia yksityiskohtia.

Vaikka Pihlainen on jo muuttanut opiskelija-asunnosta pois suurempaan asuntoon, muistelee hän yhä aiempaa pikkukotiaan lämmöllä.

Koti oli yhdistelmä perinteistä, vaaleaa skandityyliä ja oivaltavia yksityiskohtia. Modernin mustavalkoisen sisustuksen rinnalla oli persoonallisia esineitä, kuten kaunis valoketju sängyn yläpuolella, komea poronsarvikynttelikkö ja vanha matkalaukku, joka toimi sekä sisustusyksityiskohtana että säilytystilana.

Annika yhdisteli kodissaan skandityyliä hauskoihin yksityiskohtiin. Kodissa oli muun muassa komea poronsarvikynttelikkö ja vanha matkalaukku, joka toimi sekä sisustusyksityiskohtana että säilytystilana.

Dc-fix ja maalaaminen kustansivat 80 euroa

Pihlainen kannustaa muitakin opiskelija-asunnossa asuvia sisustamaan kotiaan. Vaikka muutto opiskelijaboksista on jossakin vaiheessa väistämättä edessä, kannattaa viihtyisyyteen panostaa myös väliaikaiskodissa.

Opiskelijakodin tuunauksen voi tehdä pikkurahalla.

Vuokrakodin haasteena voivat olla vaikkapa edulliset pintamateriaalit, jotka voivat sellaisenaan näyttää valjuilta. Muovimatto, kulahtanut keittiö ja väärän värinen seinä olivat haasteena myös Pihlaisen opiskelijakodissa.

Harmaan muovimaton haasteet Pihlainen ratkaisi päällystämällä lattiat useilla matoilla.

Keittiön kaapinovet päällystettiin sisustusmuovilla: kaappien yläosaan valikoitui musta mattamuovi, alaosaan valkoinen kiiltomuovi.

Vasemmalla keittiön kaapinovi sisustusmuovilla päällystettynä. Oikealla alkuperäinen kaapinovi.

Lupa vuokra-asunnon remontointiin täytyy aina kysyä vuokranantajalta.

Vaaleanvihertävän seinän Pihlainen maalasi heti muuton jälkeen valkoiseksi, sillä valkoinen paitsi raikastaa, myös toimii hyvänä pohjana muulle sisustukselle.

– Muutokset maksoivat noin 80 euroa, mutta muuttivat kodin fiilistä heti.

Pihlainen muistuttaa, että lupa opiskelija-asunnon tuunaukseen täytyy aina kysyä vuokranantajalta.

Hänellä vuokranantaja suhtautui muutostöihin positiivisesti. Sisustusmuovejakaan ei tarvinnut muuton hetkellä poistaa, sillä seuraava vuokralainen oli keittiöön tyytyväinen.

Tee huonekaluista monikäyttöisiä

Tietyt perusasiat helpottavat pikkukodin sisustamista.

Ennen muuttoa on hyvä tutustua asunnon pohjapiirustukseen ja miettiä, miten huonekalut olisi parasta sijoittaa. Pikkukotiin sopivat parhaiten pienet huonekalut, kuten modernit yksilöt tai 50-luvun kalusteet.

– Tilaa säästyy myös, kun vie osan vaatteista, vaikkapa kesävaatteet, talvella varastoon.

Ennen muuttoa on hyvä tutustua asunnon pohjapiirustukseen ja miettiä, miten huonekalut olisi parasta sijoittaa.

Hyvä tapa säästää tilaa pikkukodissa on käyttää huonekaluja monipuolisesti. Pihlaisen yksiössä ei esimerkiksi ollut lainkaan sohvaa, mutta 140 senttiä leveä sänky toimitti sohvan virkaa pienellä tuunauksella.

– Sängystä tuli sohva, kun sijoittelin selkänojalle runsaasti tyynyjä.

Sisustuksen viimeistelee harkittu värien käyttö. Päävärit voivat olla vaikkapa musta ja valkoinen, joita voi maustaa tarvittaessa.

– Minä käytin mustavalkoisen lisäksi ruskeaa ja kultaa. Myös vihreät huonekasvit, kuten minttu, kaktukset ja banaanipuu, elävöittivät sisustusta, Pihlainen kertoo.

Mistä haet inspiraatiota?

Annika Pihlainen hakee inspiraatiota opiskelija-asunnon sisustamiseen kuvapalvelu Pinterestistä, jonne on mahdollista tallentaa myös omia kuvasuosikkejaan.

Toisinaan hyvä sisustusidea tulee vastaan myös nettiä selatessa.

– Kannattaa seurata Facebookin eri sisustusryhmiä. Ne ovat hyviä ideoiden lähteitä, Pihlainen vinkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?