Kaikkein yleisin pyykinpesuvirhe voi jättää pyykin likaiseksi: ”Myös pesukone kärsii” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kaikkein yleisin pyykinpesuvirhe voi jättää pyykin likaiseksi: ”Myös pesukone kärsii”

Asiantuntijan mukaan pyykinpesu on arkinen taitolaji, jossa voi kuitenkin tehdä virheitä. Jatkuvasti liian matalalla lämpötilalla peseminen on yleinen virhe.

Pesukoneiden ominaisuuksia ei aina osata hyödyntää. Väärän pesuohjelman tai lämpötilan valitseminen voi vahingoittaa sekä tekstiilejä että konetta.­

6.2.2020 17:04

Kodinhoitohuoneessa on uusi hieno pyykinpesukone, mutta pyykkiä pestessä ei tee mieli kuluttaa aikaa pesuohjelman valintaan.

Ongelma on tuttu monelle kiireiselle tai muuten vain suurpiirteiselle pyykkääjälle.

Pyykinpesukoneen ohjelmiin kannattaa kuitenkin tutustua, sillä väärän pesuohjelman tai lämpötilan valitseminen voi vahingoittaa sekä tekstiilejä että konetta. Työtehoseuran tutkijan Tarja Marjomaan mukaan pesukoneiden ominaisuuksia ei aina osata hyödyntää.

Myös liian matalien lämpötilojen käyttö on yleistä. Vuoden 2013 jälkeen valmistetuissa pyykinpesukoneissa on täytynyt olla 20 asteen pesuohjelma kevyesti likaantuneelle pyykille.

Jatkuvasti liian matalalla lämpötilalla pyykin pesemistä kannattaa välttää.

– Matalat lämpötilat eivät poista kaikista tekstiileistä esimerkiksi ihorasvaa, mikä johtaa lian pinttymiseen. Myös pesukone kärsii, pesutulos voi huonontua ja kone voi alkaa haista, Marjomaa kuvailee.

Matalat lämpötilat eivät poista kaikista tekstiileistä esimerkiksi ihorasvaa, mikä johtaa lian pinttymiseen.­

Markkinoilla on myös kylmässä vedessä toimivia pesuaineita, mutta niistä ei ole juuri tutkimustietoa, Marjomaa muistuttaa. Asiantuntija suositteleekin erityisesti puuvillalle 60-asteista pesua, jotta esimerkiksi ihorasva irtoaa kuidusta.

Lajittele pyykki likaisuuden mukaan

Jotta pyykin pesemisestä saisi kaiken irti, kannattaa käyttöohjeiden lukemiseen varata aikaa.

Hyvistä käyttöohjeista löytyy ohjelmataulukko, jossa kuvataan koneessa olevien pesuohjelmien rakennetta ja käyttötarkoitusta.

Ohjeiden lisäksi on hyvä tutustua tarkoin pesuaineen annosteluohjeisiin ja tekstiileihin kiinnitettyihin pesuohjemerkintöihin.

– Esityöt vaativat tietenkin hieman perehtyneisyyttä, jotta osaa esimerkiksi lajitella pyykin oikein likaisuuden ja värien perusteella. Pyykinpesu on arkinen taitolaji, Marjomaa muistuttaa.

Pesuohjelmat voivat vaihdella koneittain, mutta osa perusohjelmista on kaikille koneille yhteisiä.­

Automatiikka helpottaa pyykkääjää

Pyykinpesua helpottaa nykykoneiden automatiikka. Nykyaikaiset pesukoneet voivat valita automaattisesti muun muassa sopivan vesimäärän tai vaikkapa annostella pesuaineen puolestasi. Joissakin koneissa on pesuainesäiliöt, joista kone ottaa juuri tarvittavan määrän oikeanlaista pesuainetta.

– Automaattisissa toiminnoissa kone ottaa esimerkiksi lisähuuhteluja automaattisesti, jos huuhteluvedessä on vaikkapa vaahtoa. Näin pesuaika on joka pesukerralla hieman eripituinen, Marjomaa kertoo.

Kaikissa nykykoneissa on myös määräautomatiikka, jossa kone ottaa vettä pestävän pyykin vedenimemiskyvyn mukaan. Vajaatäytöllä koneen sähkönkulutus on pestyä pyykkierää kohden pienempi, mutta pyykkikiloa kohden suurempi kuin täydellä täytöllä.

Koneen pesuohjelmiin kuuluva 2–3 huuhtelua ei välttämättä riitä poistamaan pesuainejäämiä pyykistä.­

Tiesitkö tätä huuhtelusta?

Suomen pehmeä vesi vähentää kykyä sitoa pesuainetta. Siksi koneen pesuohjelmiin kuuluva 2–3 huuhtelua ei välttämättä riitä poistamaan pesuainejäämiä pyykistä.

Jos koneessa on siis erillinen huuhteluohjelma, sillä on monessa taloudessa käyttöä.

Ylimääräistä huuhtelua tarvitaan pesuaineen yliannostuksen, huonon huuhtoutuvuuden sekä yliherkkyyssyiden vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?