Ammattilaiset paljastavat kotien arvokkaat design-aarteet – kirpputorille matkalla olleen laatikon sisältö myytiin 17 000 eurolla

Kotikäynneillä tulee välillä vastaan todellisia jymy-yllätyksiä, huutokauppojen intendentit kertovat.

Huutokauppojen kotikäynneillä voi tulla vastaan esineitä, jotka ovat paljon arvokkaampia kuin asiakkaat kuvittelevat.

6.2.2020 12:25

Helsinkiläisen Huutokauppa Stockholms Auktionsverk Oy:n intendentti Dan von Koskull on käynyt elämänsä aikana lukuisilla kotikäynneillä, joissa tulee parhaimmillaan vastaan erittäin arvokkaita yllätyksiä.

– Joskus tuntuu siltä kuin voittaisi lotossa, von Konskull kuvailee.

Arvokkaat aarteet tulevat toisinaan myös täydellisenä yllätyksenä asiakkaille. Tällainen lottopotti tuli vastaan muutama viikko sitten, kun von Konskull lähti kotikäynnille tauluaan kauppaavan helsinkiläisasiakkaan kotiin.

– Myyjällä oli kovat odotukset taulun arvosta, mutta lopulta se ei lähtenyt lainkaan matkaamme. Sen sijaan nurkassa oli Paavo Tynellin jalkalamppu ja toisessa nurkassa Tapio Wirkkalan valaisin. Omistajalla ei ollut niiden arvosta tietoakaan, von Koskull kertoo.

Tämä valkoinen Tapio Wirkkalan valaisin löytyi vastikään helsinkiläisen asiakkaan luota. Asiakkaalla ei ollut valaisimen arvosta tietoa.

Valaisimet ovat parhaillaan menossa huutokauppaan, ja myyjälle on tulossa hyvät tienestit. Wirkkalan valaisimen hinta-arvio on toista tuhatta euroa, Paavo Tynellin jalkalampun 3 000–5 000 euroa.

Yksi von Koskullin uran jymypoteista tapahtui kymmenen vuotta sitten, jossa asiantuntijan silmiin tarttui eteisessä oleva pahvilaatikko, joka oli asiakkaan mukaan lähdössä kirpputorille.

Tarkempi vilkaisu pahvilaatikkoon kannatti.

– Joukossa oli Fabergén valokuvakehykset. Ne myytiin huutokaupassa lopulta 17 000 eurolla.

”Isän veistämä puuesine” olikin arvokas design-aarre

Hieman tavanomaisempia mutta arvokkaita kotien löytöjä ovat Tapio Wirkkalan valmistamat vanerivadit.

– Kerran kotikäynnillä asiakas kertoi, että hänellä on laatikko täynnä isän veistämiä puuesineitä, jotka ovat matkalla kirpputorille. Kun vilkaisin laatikkoon, sen pohjalta tuli vastaan kaksi Tapio Wirkkalan vanerivatia. Asiakas oli siinä uskossa, että nekin olivat isän veistämiä puuesineitä.

Tapio Wirkkalan vanerivati voi olla arvokas löytö. Tämä signeerattu vati 1960-luvulta on myyty Stockholms Auktionsverk Oy:n huutokaupassa hintaan 19 000 euroa.

Wirkkalan puuvadit myytiin huutokaupassa hyvään hintaa, sillä taidokkaasti lentokonevanerista valmistetut esineet ovat nousseet halutuiksi aarteiksi.

– Monet perivät vanerivateja, mutta eivät ymmärrä kuinka arvokkaita ne ovat. Wirkkalan vadeista voi hyvin saada 15 000–18 000 euroa.

Toinen haluttu, mutta ei täysin harvinainen esine on Savoy-maljakko, Aalto-maljakon vanhempi malli, jota valmistettiin Karhula-Iittala-lasitehtaalla puumuotilla puhaltamalla.

Vanhoja maljakoita tulee yhä vastaan, ja usein niiden arvo on täysi yllätys niiden omistajalle.

Hinnat kohoavat korkeuksiin, parhaimmillaan kymmeniin tuhansiin. Arvokkaimpia ovat mallit, jotka on valmistettu erikoisväreissä.

Joskus myös kotien seiniltä voi löytyä arvokkaita aarteita.

Venäläisen Isaak Levitanin taulu myytiin Stock holms Auktionsverk Oy:n huutokaupassa hin taan 38 000 euroa. Taulu oli yllätyslöytö vintiltä.

Stockholms Auktionsverk Oy:n taideasiantuntija Helena Laakso muistelee viimeistä löytöään, joka paljastui paljon arvokkaammaksi kuin asiakas luuli.

– Eräältä vintiltä löysin ”tuntemattoman tekijän” taulun, josta näin heti, että signeeraus saattaisi olla venäläisen Isaak Levitanin. Ennen minua samassa osoitteessa oli käynyt kahden muun huutokauppatalon edustajat, mutta he eivät olleet kiinnostuneita taulusta.

Taulun tunnistaminen oli todellinen lottovoitto sekä myyjälle että huutokaupalle.

– Sain aitouden vahvistettua ja maalaus oli meillä huutokaupassa 6 000–8 000 euron lähtöhinnalla. Loppuhinta oli 38 000 euroa, Laakso iloitsee.

Roskalavalta löytyi arvokas valaisin

Myös helsinkiläisen Huutokauppa Helanderin intendentti ja valokuvaaja Aki Syrjäläinen muistelee tapausta useamman vuoden takaa.

Helsinkiläinen asiakas oli nähnyt valaisimen roskalavalla ja ihastunut sen eleganttiin ulkomuotoon. Löytö oli niin mieluisa, että hän päätti asetella kaunottaren omalle pöydälleen. Meni vuosia, ennen kuin löydön todellinen arvo selvisi.

Roskalavalta löytynyt Tapio Wirkkalan valaisin myytiin Helanderin huutokaupassa 1 700 eurolla.

Kun valaisin tuotiin huutokauppaan, asiakkaalle selvisi, että roskalavalta löytynyt suosikkivalaisin oli todellisuudessa Tapio Wirkkalan lattiavalaisin.

– Puuttuva jalustan takia arvioin sen hinnaksi 500 euroa. Huutokaupassa hinta kohosi kuitenkin 1 700 euroon, Syrjäläinen kertoo.

Tämä Alvar Aallon nojatuoli oli menossa roskalavalle. Lopullinen hinta huutokaupassa oli 270 euroa

Vastikään Syrjäläinen sai arvioitavaksi myös nojatuolin, jonka myyjä oli päättänyt viedä roskalavalle. Myyjä päätti kuitenkin vielä näyttää kuvaa tuolista asiantuntijalle ennen sen heittämistä pois. Nojatuoli paljastui vanhaksi Alvar Aallon nojatuoliksi.

– Hinta-arvioni tuolista oli 100–200 euroa, ja tämän jälkeen myyjä toi sen heti myyntiin. Lopullinen hinta huutokaupassa oli 270 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?