Haaveiletko asunnosta Espanjassa? Näin paljon se maksaa ja tämä siitä pitää tietää

Kakkoskoti Espanjassa on monen haave, mutta unelman toteuttamiseen tarvitaan monin paikoin vähintään 150 000–200 000 euron budjetti. Asuntosijoittajan kannalta kiinnostavia kohteita ovat Costa Blanca ja nousussa oleva Malaga.

Asuntosijoittajan kannalta kiinnostava kohde on Malaga. Lomakoti ulkomailta -yrityksen Pasi Laine kertoo, että Malaga kasvaa vauhdilla, mikä lisää asuntojen kysyntää.

3.2.2020 14:54

Kakkoskoti Espanjasta on haave, joka käy monella mielessä talven synkkiä kuukausia eläessä. Maa kiinnostaa myös sijoittamismielessä. Asunnon voi laittaa vuokralle, kun siellä ei itse vietä aikaa.

Mutta millä summalla Espanjassa pääsee unelmaan kiinni, ja mitä ostaminen vaatii?

Koti ulkomailla -tapahtumassa luennoinut Minna Laine pitää realistisena summana 150 000–200 000 euron budjettia. Tällä summalla Espanjan suosituilla turistialueilla, kuten Aurinkorannikolla, pääsee hyvään alkuun. Sijainti vaikuttaa: Aurinkorannikolla kahden makuuhuoneen jälleenmyyntikohteen saa 150 000– 200 000 eurolla, Costa Blancalla huomattavasti edullisemmin. Kahden makuuhuoneen uudiskohteet Aurinkorannikolla alkavat 300 000 eurosta, Costa Blancalla 180 000 eurosta.

– Kauppasumman päälle on Espanjassa varattava muihin kuluihin 12–14 prosenttia, Lomakoti ulkomailta -yrityksen toimitusjohtajana työskentelevä Minna Laine huomauttaa.

Kuluja syntyy muun muassa notaarin käytöstä, kauppakirjan käännöstöistä, lakimiehen tai asianhoitajan maksuista, kiinteistörekisterikuluista ja vesi- ja sähkösopimuksen avaamisesta.

Tällainen on vuokratuotto Espanjassa

Espanja on kiinnostava kohde paitsi kakkoskodin, myös sijoitusasunnon ostajille. Espanjassa hyväkuntoisista vuokra-asunnoista on pula, joten laatuun ja stailaukseen satsaamalla luvassa voi olla hyviä vuokratuottoja.

Pasi Laine Koti ulkomailla -yrityksestä arvioi, että vuokratuotto voi kohota 8–10 prosenttiin, vaikka asuntoa käyttäisi välillä itsekin, esimerkiksi neljä viikkoa vuodesta.

Fuengirola on suomalaisten suosikkikohde.

Tuotosta maksetaan 19 prosenttia veroa Espanjaan.

– Myös Suomi verottaa ulkomailta saadun tulon, mutta Suomi kuitenkin vähentää, eli hyvittää ulkomailla maksetun veron Suomen verosta, Pasi Laine selventää.

Vuokratuotto riippuu siitä, minä vuodenaikana asunnon laittaa vuokralle.

– Kesällä viikkovuokra kahden makuuhuoneen huoneistosta voi olla Aurinkorannikolla 600–800 euroa viikolta, mutta talvella sama euromäärä muuttuu kuukausivuokraksi, Pasi Laine kertoo.

Sijainti ja asunnon vuosimalli vaikuttaa. Uudiskohteet ovat muita helpompia saada ympäri vuoden vuokralle hyvällä hinnalla.

Mistä asunto Espanjasta?

Jos asunnon hankkii Espanjasta osittain omaan käyttöönsä, moni suuntaa Aurinkorannikolle, jossa asuu vuodenajasta riippuen jopa 20 000–30 000 suomalaista. Toinen suosittu alue on Alicanten maakunnassa sijaitseva Costa Blanca, jossa suomalaisasutusta on arviolta 5 000–8 000.

Costa Blanca on reilusti Aurinkorannikkoa edullisempi. Siellä suomalaista kaksiota vastaavan bungalow-tyyppisen asunnon voi saada alle 100 000 eurolla.

Asuntosijoittajan kannalta kiinnostava kohde on Malaga. Pasi Laineen mukaan Malaga kasvaa vauhdilla, mikä lisää asuntojen kysyntää.

– Barcelonassa ja Mallorcalla hinnat ovat sen sijaan nousseet jo aivan liikaa, Pasi Laine vinkkaa.

Asuntojen kysyntään vaikuttavat myös yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset. Viime aikoina epävarmuutta markkinoille ovat tuoneet Brexit ja Katalonian itsenäisyyshaaveet. Isojen kaupunkien imua ovat sen sijaan lisänneet kaupungistumiseen liittyvät muutokset.

– Kaupungistumista tapahtuu Espanjassakin. Hinnat ovat nousussa isoissa kaupungeissa. Hitaammin kuin muualla, mutta kuitenkin, Pasi Laine sanoo.

Minkälainen on hyvä sijoitusasunto?

Jos asunnon ostaa Espanjassa sijoitusmielessä, on asiantuntijoilla antaa paikkakunnan lisäksi muitakin vinkkejä hyvän asunnon ostoon.

Moni kaipaa asunnoltaan ennen kaikkea hyvää sijaintia. Siinä missä vuorenrinteellä oleva asunto saattoi ennen olla unelmista suurin, nykyään ihmiset kaipaavat majoitusta, joka on mahdollisimman lähellä palveluita.

Myös hyvät yhteydet lentokentälle ja lomakohteessa vaikkapa uimaranta ovat monille tärkeitä.

Costa Blanca on reilusti Aurinkorannikkoa edullisempi. Siellä suomalaista kaksiota vastaavan bungalow-tyyppisen asunnon voi saada alle 100 000 eurolla.

Sijainnin lisäksi asunnonostajan kannattaa kiinnittää huomiota loma-asunnon ilmansuuntaan.

– Etelä-länsi on monelle mieluinen, Minna Laine vinkkaa.

Espanjassa moni asunto on ostettaessa remonttia vailla. Silloin ostajan kannattaa miettiä, salliiko pohjaratkaisu vaikkapa väliseinien kaatamista.

– Länsimaisen asunnon saa, kun keittiönseinän saa kaadettua niin, että kotiin saa avokeittiön, jolloin huoneisto muuttuu paljon valoisammaksi, Pasi Laine kertoo.

Kuka hoitaa vuokrauksen?

Kun sopiva asunto on löytynyt, on kakkoskotiaan vuokraavan mietittävä vielä sitä, kuka vuokrauksesta Espanjassa vastaa.

Jos asunnon vuokraa itse, on hyvä pitää mielessä, että Espanjassa vuokraaja tarvitsee lyhytaikaiseen alle kahden kuukauden vuokraukseen paikallisen lisenssin.

Lisäksi vuokrasopimus tulee aina tehdä kirjallisena espanjan kielellä, oli vuokralainen mistä päin tahansa.

Tarjolla on myös palveluita, joissa asunnon voi vuokrata eteenpäin konseptoidun mallin kautta. Yksinkertaisimmillaan ulkopuolinen yritys hoitaa pelkän vuokrauksen, laajimmillaan se tuunaa asunnon tiettyä summaa vastaan uutta vastaavaksi, jolloin asunnon houkuttelevuus kasvaa.

– Vuokrauksen voi ulkoistaa kokonaan. Välitysfirman komissio on 15–20 prosenttia, Pasi Laine vinkkaa.

Moni kaipaa asunnoltaan ennen kaikkea hyvää sijaintia. Myös hyvät yhteydet lentokentälle, ja lomakohteessa vaikkapa uimaranta, ovat monille tärkeitä.

Omistamisen kulut, Espanja

1. Comunidad-maksu eli yhteisten alueiden, kuten uima-altaiden, hissien, käytävien hoitoon menevät kulut: 50–100 euroa kuukausi

2. Kiinteistöverovero, 300–700 euroa per vuosi

3. Jätemaksu 80–90 euroa vuosi

(esimerkkinä käytetty kahden makuuhuoneen huoneiston keskimääräisiä kuluja. Kulut vaihtelevat asunnon koon, sijainnin ja yhteisten alueiden mukaan.)

Muistilista sijoitusasunnon ostajalle:

1. Hanki asunto alueelta, jonka tunnet. Osta asunto, jolle on aina kysyntää, näin se on helpompi realisoida.

2. Selvitä oikea hintataso ja vertaile.

3. Laske kustannukset yläkanttiin, tuotot alakanttiin. Varaa aina 5–10 prosentin varamarginaali.

4. Valitse tarkkaan mahdollinen kumppani/vuokralainen.

5. Vuokratuotto on parempi pienemmissä asunnoissa. Suuremmista asunnoista saa paremman myyntivoiton remonttitapauksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?