Painavat syyt, miksi kylpyhuone pitäisi aina kuivata pesun ja suihkun jälkeen – muuten voit kohta olla ongelmissa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Painavat syyt, miksi kylpyhuone pitäisi aina kuivata pesun ja suihkun jälkeen – muuten voit kohta olla ongelmissa

Kalkkisaostumat aiheuttavat harmia kylpyhuoneessa. Oikeilla siivouskäytännäillä niitä voi kuitenkin ehkäistä.

Julkaistu: 30.1. 15:57

Kylpyhuoneiden kalkkisaostumat ovat ikävä haitta, johon voi kuitenkin vaikuttaa oikeilla siivouskäytännöillä.

Kylpyhuoneen kalkkisaostumat aiheuttavat esteettistä haittaa ja harmeja siivoajille. Kalkki tekee pinnat karheaksi, ja näin niihin tarttuu muitakin epäpuhtauksia.

Saostumia syntyy helposti etenkin alueilla, joissa vesijohtovesi on hyvin kalkkipitoista.

Kalkkisaostumia voi kuitenkin ehkäistä omilla toimillaan.

Huuhtele ja kuivaa kylpyhuoneen kaakelit suihkun jälkeen. Kalkkisaostumat pystyvät loitolla, kun muistat lisäksi puhdistaa pinnat säännöllisesti miedon happamalla puhdistusaineella.

Kun kylpyhuoneen kaakelit muistaa huuhdella suihkun jälkeen saippuajäämistä ja pinnat kuivata sen jälkeen, kalkkisaostumia ei kerry niin helposti.

– Kun vettä ei jää pinnoille, ei jää myöskään kalkkia, siivoustyönohjaaja Henriikka Kylliäinen Siivouspalvelu Kodasta ohjeistaa.

Kalkkisaostumat pysyvät poissa, kun pinnat muistaa puhdistaa kuivaamisen lisäksi säännöllisesti miedon happamalla puhdistusaineella.

– Näin saumoihin ja pintoihin kerääntyneet saippuajäämät ja liat lähtevät pois eikä kalkilla ole tarttumapintaa. Jos suihku- ja kylpyhuonetilat ovat kovassa käytössä, säännöllinen harjapesu voi myös olla tarpeen, Kylliäinen sanoo.

Estä kosteusrasitus kuivaamalla

Kylpyhuoneen kuivaaminen suihkun jälkeen on tärkeää myös kosteuden torjumiseksi.

Lastakuivaus kylpyhuoneessa on tarpeen, sillä mitä vähemmän rakenteet ja pinnat altistuvat kosteudelle, sen parempi se on asunnolle.

Asumisterveysliitto AsTe ry:n sertifioidun rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö kommentoi aiemmin, että ongelmia voi tulla etenkin, jos lattian kallistus ei ole kunnollinen ja vesi jää lainehtimaan sinne pitkäksi aikaa.

– Tila jää silloin kosteaksi ja tilan nurkkiin voi kertyä esimerkiksi punaista mikrobikasvustoa. Se on merkki riittämättömästä siivouksesta ja tuuletuksesta, Rämö sanoo.

Poista kalkki happamalla aineella

Jos kalkkikertymiä on kaikesta huolimatta ehtinyt kertyä, kannattaa ne putsata pois mahdollisimman pian.

Kalkkikertymät voivat tukkia suihkupään.

Pahimmillaan tilanne on niin huono, etteivät saostumat enää lähde. Tuttu näky on vaikkapa kalkkisaostumista tukkeutunut suihkupää, jota ei saa enää putsaamalla kuntoon.

Siivousalan yritys Sinituote muistuttaa, että kalkkisaostumien poistoon käytetään erilaista puhdistusainetta kuin rasvalian poistoon, jota putsataan emäksisillä puhdistusaineilla. Kalkkisaostumien poistoon tarkoitettu pesuaine on hapan (pH2-4,9) tai vahvasti hapan (pH0-1,9).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?