Lämmin talvi sai siilit heräämään horroksesta ja ne tarvitsevat nyt ihmisen apua: ”Ihan sääliksi käy”

Asiantuntijan mukaan siilit heräilevät nyt horroksesta. Hortoilevaa siiliä ei saa jättää pulaan.

Lauhan talven takia osa siileistä on herännyt horroksesta. Asiantuntijan mukaan hortoilevia siilejä on autettava. Yksi tapa on ottaa yhteyttä Suomen eläinsuojelu ry:n vapaaehtoisiin.

29.1.2020 11:06

Lämmin sää on saanut monet siilit heräämään talvihorroksestaan.

Suomen eläinsuojelu ry:n vapaaehtoinen Hanna Al-Saedi kuvailee Ilta-Sanomille kuluvaa talvea kauheaksi. Olot ovat tällä hetkellä monelle siilille ankarat, sillä vesikelit voivat kastella pesän.

Tällaisessa tilanteessa siili lähtee liikkeelle.

– Ihan sääliksi käy. Ihmiset soittelevat nyt vapaaehtoisia apuun, kun siilejä toikkaroi keskellä kaupunkia.

Toikkaroivaa siiliä ei Al-Saedin mukaan saa jättää yksin. Yleinen neuvo siitä, että luonnonvaraisen siilin kannattaa antaa olla rauhassa, voi tässä tilanteessa unohtaa.

Horroksesta herännyt siili tarvitsee apua, sillä se ei pärjää omillaan. Tähän aikaan vuodesta siilille tyypillinen ravinto, kuten selkärankaiset ja hyönteiset, ovat vähissä. Siili on varsin kaikkiruokainen, mutta talvella nääntyminen uhkaa siiliä myös lumettomassa maassa.

Kalaa, kokonaisia pähkinöitä tai mitään maitotuotteita siilille ei saa antaa.

Al-Saed suosittelee suomalaisia ottamaan siilin reippaasti syliin, jos kädessä on hanskat.

– Kotona siilin voi laittaa pahvilaatikkoon pyyhkeen alle. Ruoasta ja juomasta ei tässä vaiheessa kannata hätäillä, Suomen eläinsuojelun vapaaehtoisilla on kattava verkko. He antavat neuvoja ja ovat tukena, Al-Saedi opastaa.

 Siili on hirveän mukava, mutta siitä ikävä hoidettava, että kyseessä on todellinen tuhnupeppu, joka haisee tosi pahalle.

Horroksesta heränneen siilin voi viedä hoitoon eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoisille. Jos hoitoon vieminen viivästyy, voi siilille tarjoilla kissan märkäruokaa ja raikasta vettä.

– Kalaa, kokonaisia pähkinöitä tai mitään maitotuotteita ei saa antaa, Al-Saedi muistuttaa.

Siilin vieminen vapaaehtoiselle suojaan on hyvä idea siitäkin syystä, että sympaattisella siilillä on omat hankalat tapansa.

– Siili on hirveän mukava, mutta siitä ikävä hoidettava, että kyseessä on todellinen tuhnupeppu, joka haisee tosi pahalle. Aluset on pidettävä jatkuvasti puhtaana, Al-Saedi tietää.

Al-Saedin mukaan suomalaisten kannattaa nyt terästää katsettaan ympäri Suomen. Siilejä liikkuu Oulun korkeudella saakka, ja ainakin etelässä ne ovat voineet lähteä liikkeelle jo nyt.

– Ja nyt on aivan liian aikaista. Tällaiset siilit ovat oikeasti avun tarpeessa.

Suomen luonnonvaraisten siilien määrää ei tunneta. Havainnot kuitenkin tukevat sitä, että siilien määrä on vähenemässä kaikkialla Suomessa.

Lämmin talvi on vaikuttanut myös lintuihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?