Maarit löysi mökkitien roskalavalta tuolit, jotka osoittautuivat hintaviksi klassikoiksi: ”Silmät meinasivat pudota päästä” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Maarit löysi mökkitien roskalavalta tuolit, jotka osoittautuivat hintaviksi klassikoiksi: ”Silmät meinasivat pudota päästä”

Tuusulassa asuva Maarit Kostiainen löysi mökkitiensä varrella olevalta roskalavalta tuolin, jonka hinta on huutokaupassa tällä hetkellä jopa 150 euroa.

Maaret Kostiainen löysi mökkimatkan varrelta roskalavan, jonne oli hylätty kaksi Ilmari Tapiovaaran Fanett-tuolia. Asiantuntijan mukaan kyseessä on ajankohtainen sisustussuosikki.

24.1.2020 13:29

– Kyllä siinä meinasivat silmät pudota päästä. Mietin, että herranen aika, kuka on raaskinut heittää tällaista pois, muistelee Tuusulassa asuva Maarit Kostiainen löytöään.

Hiekkatien varrella Puumalassa sijaitsevan mökkitien varrella oli roskalava, jonne vapaa-ajanasukkailla oli tapana tuoda tarpeetonta tavaraa mökeiltään. Nyt siellä lymyili aarre: kaksi Fanett-tuolia, jotka olivat täysin ehjiä ja hyväkuntoisia.

Elettiin kevättä, joten mitä luultavimmin joku oli siivoillut varastoja ennen edessä odottavaa mökkikautta.

Maarit Kostiainen löysi roskalavalta Fanett-tuolit.

Roskalavalle heitetyt kaksi tuolia olisivat tosin olleet arvokkaita aarteita myös kirpputorille vietäviksi. Kyseessä olivat nimittäin Ilmari Tapiovaaran suunnittelemat ja Askon valmistamat Fanett-tuolit.

– Katsoin heti tuolien pohjaan, jossa oli Askon leima. Sitten tarkistin netistä, että kyseessä todella olivat Fanett-tuolit. Kun tämä varmistui, löydöt lähtivät äkkiä kyytiin.

Mustaksi maalattu tuoli tiikkiviiluisella istuimella suosikki

Huutokauppa Helanderin huonekaluista ja valaisimista vastaava intendentti Aki Syrjäläinen kertoo Ilta-Sanomille, että Kostiaisen tekemä löytö on tällä hetkellä hyvin ajankohtainen. Fanett-tuoli on nimittäin sisustussuosikki.

– Tuolien arvo huutokaupassa liikkuu noin 100–150 euron hintaluokassa. Hinnat vaihtelevat värin ja kunnon mukaan. Suosituin väriyhdistelmä on mustaksi maalattu tuoli tiikkiviiluisella istuimella, vaikka malli on näistä se kaikkein yleisin, Syrjäläinen sanoo.

Myös Kostiainen on hankkinut tuoleilleen arvion asiantuntijalta, mutta myydä hän ei suosikkejaan aio.

Nykyään Fanettit ovat Kostiaisen kotona Tuusulassa ja jokapäiväisessä käytössä.

– Ne ovat klaffipöydän ääressä ja oikein hyvät istua.

Kostiainen toteaa, että toisen ihmisen huolimattomuus oli lopulta hänen onnensa. Kenties nuorempi polvi ei tunnistanut suosikkituolia ja halusi tilalle jotakin modernimpaa.

Koti täynnä löytöjä

Fanett-tuolit eivät ole Kostiaisen kotona ainoita vanhoja esineitä, jotka ovat nykyään arvostettuja aarteita.

Kotoa löytyy pannuja ja rasioita, muun muassa suosittu Pehtoori-pannu siltä ajalta, kun esineet eivät maksaneet paljoakaan.

Yki Nummen valaisin on huutokaupassa 100 euron arvoinen.

Yöpöydällä sijaitsee sen sijaan Yki Nummen suunnittelema valaisin, joka oli menossa kaatopaikalle Kostiaisen entisessä työpaikassa. Nainen nappasi sen mukaansa, sillä hän tiesi, että kyseessä on Nummen Ornon-tehtaalle 60-luvulla suunnittelema suosikki.

– Valaisin on aivan virheettömässä kunnossa.

Helanderin Aki Syrjäläisen mukaan myös Yki Nummen valaisin on hyvä löytö.

– Näiden Yki Nummen valaisimien hinnat huutokaupoissa ovat olleet noin 100 euroa.

Oletko sinä tehnyt hyvän löydön kirpparilta, mummon vintiltä tai vaikka roskalavalta? Lähetä kuvat ja tarina: maarit.rasi@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?