4 virhettä, jotka moni tekee siivousaineiden kanssa ja samalla jopa turmelee kotiaan – tällaisia aineita ei kannattaisi käyttää lainkaan - Asuminen - Ilta-Sanomat

4 virhettä, jotka moni tekee siivousaineiden kanssa ja samalla jopa turmelee kotiaan – tällaisia aineita ei kannattaisi käyttää lainkaan

Suomalaisten yleisin ongelma on puhdistusaineiden liikakäyttö. Kokonaan siivousaineita ei kuitenkaan kannata vältellä, asiantuntija sanoo.

Suomalaisten yleisin ongelma puhdistusaineiden kanssa on niiden liikakäyttö.­

16.1.2020 15:45

Kotiaan siivotessa tulee helposti lorautettua siivousliinaan liikaa pesuainetta, jynssättyä paikkoja turhan kovalla kädellä tai kokeiltua kikka kolmosta.

Siivouskemian asiantuntija, siivousaineista väitöskirjan tehnyt Tuula Suontamo kertoo, mitä jokaisen kotiaan siivoavan tulisi tietää puhdistusaineista.

1. Älä annostele liikaa

Suomalaisten yleisin ongelma puhdistusaineiden kanssa on niiden liikakäyttö. Uskotaan, että pesuteho tuplaantuu, kun annostelun tuplaa, Suontamo harmittelee.

Pesuaineiden liikakäyttö voi tehdä hallaa sekä pinnoille että terveydelle. Siksi valmistajan annosteluohjeita tulisi aina seurata tarkoin.

Allergia, astma ja erilaiset ärsytysoireet voivat uhata myös kotisiivoojaa. Liiat pesuainejäämät voivat haihtua myös hengitysilmaan, ja aiheuttaa oireita herkimmille.

Liika-annostelu voi lisätä myös likaa. Jos vasta puhdistetulle pinnalle jää puhdistusainejäämiä, pinnan sähkövaraus lisääntyy, mikä lopulta johtaa lian sitoutumiseen pintaan entistä hanakammin.

Riskit voi minimoida, kun pesuaineiden annosteluohjeita noudattaa tarkoin.

2. Vältä liian vahvoja aineita

Vältä kotisiivouksessa tuotteita, jotka lupaavat ”räjäyttää lian” tai ”toimia desinfioivasti”.

Tällainen siivoustuote sisältää todennäköisesti biosideja eli eliöntorjunta-aineita. Kotisiivouksessa biosideja ei tulisi käyttää lainkaan, sillä ne kuormittavat ympäristöä ja saattavat aiheuttaa muun muassa allergioita ja herkistymistä.

Valitettavasti biosideja sisältäviä tuotteita löytyy nykyään jopa mikrokuituliinoista tai pyykinpesuaineista, Suontamo harmittelee.

Tehosiivousaineen sijaan kodin siivouksessa riittää usein pelkkä tavallinen käsiastianpesuaine. Miedolla puhdistusaineella siivoaa vaikkapa koko keittiön.

Mieti aina ennen siivoustyöhön ryhtymistä, minkälaista likaa siivoat ja minkälainen pinta on kyseessä. Valitse puhdistusaine myös käyttökohteen mukaan. Kalkkitahrat vaativat hapanta, rasvatahrat emäksistä puhdistusainetta. Kodin viikkosiivoukseen riittää neutraali pesuaine.

3. Älä turhaan välttele puhdistusaineita

Moni pelkää puhdistusaineita turhaan.

Tuula Suontamo muistuttaa, että lainsäädäntö on kiristynyt, eivätkä puhdistusaineet enää sisällä myrkkyjä. Puhdistusaineita kannattaa siis käyttää, kunhan noudattaa käyttöohjeita.

Lainsäädännön kiristyminen on vaikuttanut muun muassa siihen, etteivät pyykinpesuaineet sisällä enää juurikaan fosfaatteja. Suontamon mukaan tämä on harmi, sillä pyykinpesun fosfaattipäästöt vesistöihin olivat pieniä.

Tietyistä homeenestoaineista luopuminen on puolestaan vaikuttanut kosteiden tilojen silikonisaumoihin, jotka nykyään likaantuvat aiempaa herkemmin.­

Tietyistä homeenestoaineista luopuminen on puolestaan vaikuttanut kosteiden tilojen silikonisaumoihin, jotka nykyään likaantuvat aiempaa herkemmin.

Nykyään saumoissa käytetään biologisia homeenestoaineita.

Kun tällainen sauma siivotaan desinfiointiaineella tai hankaavalla siivousvälineellä, ongelmia, esimerkiksi homepilkkuja ja saumojen tummumista, on tiedossa ennen pitkään.

4. Käytä harkiten isoäidin siivousvinkkejä

Kotinsa voi siivota toisinaan myös keittiönkaapin ainesosilla, kuten soodalla ja etikalla. Suontamo ei kuitenkaan suosittele ”isoäidin vinkkejä” jokaiseen viikkosiivoukseen.

Teho voi jäädä vähäiseksi, ja pahimmillaan isoäidin ohjeilla saa pilattua kotinsa pinnat. Tällainen, syövyttävä aine on esimerkiksi etikka, joka on hyvin hapan. Vaurioita voi saada aikaiseksi, jos etikan jättää pinnalle vaikuttamaan liian pitkäksi aikaa.

4 käytännön vinkkiä kotiaan siivoaville

1. Mikrokuituliina on ylivertainen lian poistaja. Liina ei kuitenkaan pysy toimintakuntoisena, jos et pese sitä pyykinpesukoneessa aika ajoin. Voit pestä mikrokuituliinan muun pyykin seassa, kunhan käytät tiivistä pesupussia. Näin muusta pyykistä ei tartu nukkaa mikrokuituliinaan.

2. Harvenna siivousvälejä kylpyhuoneessa oikeilla käytännöillä. Kosmetiikkajäämät ja -rasvat saavat kyytiä, kunmuistat huuhdella ja kuivata pinnat lastalla tai lastalla ja mikrokuitupyyhkeellä jokaisen suihkukerran jälkeen. Näin pesuainejäämät eivät pinty pinnoille.

3. Käytätkö hapanta ainetta siivouksessa? Vältät pintojen vaurioitumisen, kuten laattasaumojen pilaantumisen, kun neutralisoit pinnat mäntysuopasaippualla kostutetulla siivousliinalla käsittelyn jälkeen.

4. Vältä pesuaineita, jotka suihkutetaan spray-pullolla. Spray-pullosta aineet leviävät herkästi ilmaan ja hengitysteihin asti. Erityisen haitallisia ovat pesuainesprayt, jotka sisältävät biosideja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?