Nämä yleiset siivousvirheet voivat turmella kotiasi – turha pintaremontti voi olla edessä hyvinkin nopeasti - Asuminen - Ilta-Sanomat

Nämä yleiset siivousvirheet voivat turmella kotiasi – turha pintaremontti voi olla edessä hyvinkin nopeasti

Suomalaiset käyttävät siivousaineita innokkaasti, joskus liikaakin, Siivouspalvelu Kodan palveluesimies Jussi Oksanen tietää.

Julkaistu: 10.1. 19:00

Huolimaton siivoaminen voi pahimmillaan pilata kodin pinnat, siivousalan ammattilaiset kertovat.

On viikkosiivouksen aika.

Moni meistä tarttuu imuriin ja siivousliinaan, mutta siivoaa silmistä pelkästään välttämättömän.

Tässä piilee ongelma. Pirkanmaalla, Turussa ja Tampereella toimivan Koti puhtaaksi -yrityksen toimitusjohtaja Saana Tyni harmittelee, että moni keskittyy kotonaan vain keskilattioiden siivoukseen. Kun pieniin yksityiskohtiin ei panosteta, lika pinttyy esimerkiksi valokatkaisijoihin, suihkuseiniin tai ovenkahvojen ympäristöön.

– Pahat pinttymät vaurioittavat pintoja ja voivat pahimmillaan johtaa turhaan pintaremonttiin, Tyni kertoo.

Kalkki aiheuttaa usein vaurioita kylpyhuoneessa.

Tyypillinen ongelma on valkoisten pintojen kellastuminen sekä kalkin aiheuttamat vauriot kylpyhuoneissa. Tällaisia pintoja ei saa välttämättä enää siivoamalla kuntoon.

Vanhat ja kuluneet pinnat eivät uusiudu, vaikka niitä hinkkaisi kuinka tai käyttäisi vahvoja kemikaaleja.

Pyyhi tahrat tuoreeltaan

Turkulaisen Siivouspalvelu Kodan palveluesimies Jussi Oksanen on huomannut, että siivoaminen jää liian vähälle erityisesti tietyissä paikoissa. Moni unohtaa siivota kylpyhuoneen ja saunan, mutta myös keittiössä on ongelmakohtansa.

Moni unohtaa siivota saunan.

Tällainen on vaikkapa liesituuletin, jonka pitäminen puhtaana on paloturvallisuusteko. Myös keittiön kaappienpäälliset jäävät monelta huomiotta. Tilanteeseen havahdutaan vasta muuttosiivouksen yhteydessä, jolloin 20 vuoden rasvakertymien poisto vaatii aikaa.

Oli paikka mikä tahansa, tahrat tulisi pyyhkiä heti tuoreeltaan pois.

– Viikon jälkeen puhdistaminen on jo työlästä. Pahimmillaan tahrat myös imeytyvät pintoihin, Oksanen sanoo.

Jussi Oksanen on huomannut, että siivoaminen jää liian vähälle erityisesti tietyissä paikoissa. Moni unohtaa siivota kylpyhuoneen ja saunan, mutta myös keittiössä on ongelmakohtansa.

Oli paikka mikä tahansa, tahrat tulisi pyyhkiä heti tuoreeltaan pois. Kuvassa Siivouspalvelu Kodan toimitilahuoltaja Annukka Sere.

Talonhenki Etelä-Pohjanmaa Oy:n yrittäjä Karita Alanko pitää ongelmallisena paitsi laiskoja siivouskäytäntöjä, myös kotien huonoa suunnittelua. Alangon mukaan uudisrakennuksissa ei välttämättä ole huomioitu lähtökohtaisestikaan siivousasioita: on ikkunoita, joita ei voi avata kunnolla tai saunoja, joiden lasiseiniä ei pääse puhdistamaan kokonaan.

– Onhan se ihan hullua, että koteihin satsataan satoja tuhansia euroja tai jopa miljoonia, mutta ensimmäinen remontti voi tulla eteen jo vuoden päästä. Kodin suunnitteluvaiheessa kannattaa kysellä siivousalan ihmisiltä, mitkä pinnat sopivat parhaiten minnekin, jotta ne on helppo pitää puhtaina.

Vältä aineilla lotraamista

Suomalaisten suurin siivoussynti ei kuitenkaan ole laiskuus, vaan yli-innokas siivousaineiden käyttö. Oli sitten kysymys pyykinpesuaineesta, astianpesunesteestä tai yleispesuaineesta, suomalaiset lorauttavat sitä yleensä varmuuden vuoksi liikaa. Moni ajattelee, että aine on tehokkaampi, kun sitä käyttää enemmän.

Liesitulettimen töhnät ovat turvallisuusriski.

Jussi Oksasen mukaan käytämme sekä liikaa että liian voimakkaita pesuaineita.

– Liiallinen siivousaineiden käyttö kerrostuu pinnoille. Aineet tekevät pinnat tahmaisiksi ja ajan mittaan myös pilaavat pinnat. Lisäksi liikakäyttö on haitaksi luonnolle ja terveydelle.

Karita Alanko muistuttaa, että jotkut siivousaineet tulisi huuhdella pois huolella, etteivät ne keräänny pinnoille. Esimerkiksi saippuapitoiset aineet sameuttavat pintoja ja lisäävät liukastumisen riskiä.

– Sama pätee suihkussa, kun käytetään erilaisia suihkugeelejä. Suihkun jälkeen pinnat tulisi huuhdella ja kuivata, etteivät aineet kalkkeudu pinnoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?