”Järkyttävän yleinen ongelma, joka tuhoaa pitkällä tähtäimellä pinnat” – tähän siivousvirheeseen suomalaiset haksahtavat aina vain - Asuminen - Ilta-Sanomat

”Järkyttävän yleinen ongelma, joka tuhoaa pitkällä tähtäimellä pinnat” – tähän siivousvirheeseen suomalaiset haksahtavat aina vain

Asiantuntija kertoo, mikä on yleisin pesuaineisiin liittyvä ongelma.

Toimitusjohtaja Saana Tyni tietää, että suomalaisilla on yksi siivoussynti ylitse muiden. Ongelma koskee kaikkia siivousaineita.

1.1.2020 13:47

Siivousliina käteen ja siivoamaan.

Moni hoitaa kodin pintojen pesun, pyykkäämisen ja lattian kuuraamisen tutulla, kenties kotoa opitulla kaavalla.

Tietyt siivoamisen tavat kaipaavat kuitenkin päivitystä.

Tätä mieltä on siivousalan yrittäjä, Koti puhtaaksi oy:n toimitusjohtaja Saana Tyni. Tyni on työssään nähnyt, että suomalaiset tekevät siivotessa vuodesta toiseen saman virheen.

Kotisiivouksen yleisin virhe on pesuaineiden liikakäyttö.

– Kyseessä on edelleen järkyttävän yleinen ongelma, joka tuhoaa pitkällä tähtäimellä pinnat, Tyni sanoo.

Oli sitten kysymys pyykinpesuaineesta, astianpesuaineesta tai yleispesuaineesta, suomalaiset lorauttavat sitä yleensä kuin varmuuden vuoksi liikaa. Ihmiset kuvittelevat, että aine on tehokkaampaa, kun sitä käyttää enemmän.

Suomalaisten siivoussynti on liika annostelu.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa.

Esimerkiksi pyykkiin voi liikakäytössä jäädä pesuainejäämiä. Myös ympäristön- ja rahansäästön vuoksi pesuaineen tuhlaus on turhaa, huomauttaa Teknokemian yhdistys ry.

Yhdistys kertoo, että pesuaineet kehittyvät ja uudistuvat jatkuvasti. Siksi tutunkin tuotteen pakkausmerkinnät kannattaa lukea.

Annosteluun vaikuttavat toki monet asiat. Vaikkapa pyykätessä sopiva määrä riippuu veden kovuudesta, pyykin likaisuudesta, pyykinpesukoneen koosta ja käytetystä pesuohjelmasta ja koneen täyttöasteesta.

Saana Tynin mukaan annostelussa kannattaa noudattaa kohtuutta. Jos pesuainetta on ollut tapana lorauttaa varmuuden vuoksi kukkurallinen, seuraavalla kerralla kannattaa tehdä toisin.

– Annostele puolet vähemmän, aivan hyvin pärjää, Tyni neuvoo.

Pelkkä vesi voi riittää

Vaikka lotraaminen on ongelma, ovat kotien siivouskäytännöt muuttuneet Saana Tynin mukaan positiiviseen suuntaan.

Vielä joitakin vuosia suosikeiksi kohosivat ”lian räjäyttävät” ihmeaineet, jotka saattoivat kyllä olla tehokkaita, mutta kemikaalikuorman takia turhan tehokkaita kotikäyttöön.

Nykyään suomalaiset miettivät yhä enemmän ympäristöä ja omaa terveyttään, eli mahdollisia kemikaalihaittoja. Tämä näkyy myös ostokäyttäytymisessä. Ekopesuaineiden suosio on kasvanut, Tyni kertoo.

Aina siivousaineita ei tarvita kotisiivouksessa lainkaan.

– Kun siivouksen tekee säännöllisesti, pelkällä vedellä puhdistaminen riittää, Tyni vinkkaa.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 20.3.2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?