Näin asuvat Huvila & Huussin Mikko Vesanen ja 3 muuta sisustusalan ammattilaista – ”Jokainen sisustaa kotiaan vain itselle, ei muille”

Sisustusalan ammattilaiset Mikko Vesanen, Frida Steiner, Milla Ek ja Paula Hellberg kertovat, kuinka sisustavat omaa kotiaan.

”Neliöt eivät ole valtavat, mutta asiat on kodissani suunniteltu lähtökohtaisesti niin, että arjen askareet toimivat niin kylppärissä kuin keittiössäkin”, sisustusarkkitehti Mikko Vesanen kertoo.

Mikko Vesanen, sisustusarkkitehti

Helsinkiläinen Mikko Vesanen on suurelle yleisölle tuttu muun muassa Huvila & Huussi -ohjelmasta, jossa sisustusarkkitehdin ammattitaitoa on saanut ihailla useita kausia.

Ohjelmassa Vesanen tunnetaan hämmästyttävästä taidosta loihtia vapaa-ajanasunnoista aivan asukkaidensa näköisiä.

Kotonaan Helsingin keskustassa Vesanen ottaa sisustusasiat rennommin.

– Koti on ennen kaikkea paikka, jossa rentoutua ja rauhoittua, Vesanen painottaa.

Toiminnallisuus korostuu erityisesti keittiössä, joka on kodin sydän.

Työkaluja täynnä oleva pullo on isoisän tekemä.

Sujuva arki edellyttää kuitenkin kotonakin toiminnallisuutta. Vesanen sisustaa asuntoaan pelkistetysti, yksityiskohdilla maustaen. Arjen askareiden tulee toimia, oli sitten kyse keittiöstä tai kylppäristä.

Toiminnallinen ja pelkistetty tyyli ei tarkoita tylsyyttä. Kirjahyllyn laidalla on pullo, joka on täynnä pieniä työkaluja. Sen Vesanen peri isoisältään. Rakas muisto on kulkenut matkassa kodista toiseen.

Pelkistetyn olohuoneen katseenvangitsijoita ovat tonttupöytä ja lampaantalja.

Koti on ennen kaikkea paikka, jossa rentoudutaan ja rauhoitutaan, Vesanen sanoo.

Olohuoneessa huomio kiinnittyy puolestaan Kartellin Attila/Napoleon -tonttujakkaraan, joka toimittaa sivupöydän virkaa.

Ammattilainen kertoo, että jakkara tuo kotiin kaivattua kontrastia.

– Se myös muistuttaa siitä, että jokainen sisustaa kotiaan vain itselle, ei muille.

Yleisasultaan riisutun asunnon yllätykset eivät lopu tähän. Eteisen sininen putkivalaisin valaisee peilin edustan kauniisti. Peikonlehti kurottelee maahan saakka.

Eteisessä on Hans Wegnerin Y-tuoli.

Eteisessä sijaitsee myös yksi Vesasen rakkaimmista huonekaluista, Hans Wegnerin Y-tuoli.

– Se kuvastaa minulle tärkeitä arvoja, kuten aikaa kestävää suunnittelua ja näin ollen myös hyvää designia.

Frida Steiner, sisustussuunnittelija

Visuaalisen alan monitaituri, valokuvaaja, visualisti ja sisustussuunnittelija Frida Steiner muistetaan muun muassa työstään Porin asuntomessuilla. Steiner loihti Villa Karhuun kierrätystavaroista kokonaisuuden, jonka sisustusbudjetti oli ennätyksellisen alhainen, vain 1 500 euroa.

Ei tulekaan yllätyksenä, että Steiner suosii tietyn tyylisuunnan sijaan persoonallista sisustustyyliä. Steinerin kotiin ei hankita mitään vain sen takia, että esineessä on kuuluisan suunnittelijan nimi.

Frida Steiner tunnetaan persoonallisesta sisustustyylistään. Monet kodin huonekaluista ovat kulkeneet suvussa.

Frida Steinerin työhuone on sisustettu, kuten koko koti. ”Valitsen tavaroita siksi, että ne miellyttävät silmää”, Steriner kertoo.

Sisustussuunnittelija valitsee tavaroita siksi, että ne miellyttävät silmää.

– Vanhan ja uuden liitto viehättää minua kovasti, samoin se, että tavaroilla on oma tarinansa. Siksi varmaan monet huonekaluistani ovatkin isovanhempieni ja vanhempieni kotoa, Steiner kertoo.

Milla Ek, sisustussuunnittelija

Porvoossa asuva sisustussuunnittelija, stailaaja ja visualisti Milla Ek sisustaa kotiaan ekologisuus edellä. Uuden ja vanhan yhdistely, pienyrittäjien tuotteet, viherkasvit ja luonnonmateriaalien suosiminen ovat ominta Ekiä.

Milla Ekin kotoa löytyy pienyrittäjien helmiä, mutta myös tuttuja suosikkeja. Kuvassa oikealla monen havittelema Ikea Stockholm 2017 -kaappi.

Kotona löytyy pienyrittäjien helmiä, kuten BeDesignin vaaterekki ja sohvapöytä, sekä ihastuttavia luonnonmateriaaleja, kuten villamatto, pellava- ja hampputyynyjä. Jopa valaisin on pellavaa.

Tärkeä osa kodin tunnelmaa on historiaa henkivä rakennus.

– Asumme 1840-luvun hirsitalossa vanhassa Porvoossa kunnioittaen talon ikää ja henkeä, Ek kertoo.

Paula Hellberg, sisustussuunnittelija

Satakunnassa toimiva sisustussuunnittelija Paula Hellberg tunnetaan unelmoijana ja haaveiden tavoittelijana, joka nauttii kauniista asioista ympärillään.

Sisustajana nainen tunnustautuu pikkutarkaksi ja harkitsevaksi viimeistelijäksi, joka loihtii kokonaisuuksia, joissa säilyy punainen lanka.

Kotiinsa Hellberg on luonut kokonaisuuden, jossa näkyy viehtymys kerroksellisuuteen, uuden ja vanhan yhdistelemiseen sekä erilaisiin materiaaleihin. Luonnonmateriaalit ovat lähellä Hellbergin sydäntä.

Eteisessä näkyy Paula Hellbergin sisustusfilosofia. Sukulaisilta peritty vanha putkinaulakko on 60-luvuta. ”Asensimme naulakon lapsiystävälliselle korkeudelle kodinhoitohuoneeseemme, jonne on oma sisäänkäynti. Lapsuuden kodista mukaani lähteneeltä puiselta kenkätelineeltä löytyy poikien nimikirjaimella nimetyt korit, joista omat pipot ja hanskat on helppo löytää.”

Värimaailmaltaan Hellbergin koti on rauhallinen, mutta musta tuo kokonaisuuteen sopivassa määrin kontrastia.

Hellbergin sisustusfilosofiaa ohjaavat myös arjen vaatimukset. Kotona asuvat Paula Hellbergin lisäksi mies ja kaksi alle 10-vuotiasta poikaa.

– Elämme vahvasti lapsiperhearkea, ja pyrinkin ottamaan kodissamme jokaisen perheenjäsenen tarpeet huomioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?