Tällainen on Helsinkiin rakentuva kerrostalo, johon tulee vanhaan tapaan painovoimainen ilmanvaihto: ”Ei laitteita, joita pitäisi vaihtaa 20 vuoden välein”

Helsinkiin rakentuu kerrostalo, johon tulee painovoimainen ilmanvaihto. Tavoitteena on kestävä ja terveellinen talo.

Helsingin Oulunkylään rakentuu kerrostalo, jossa käytetään massiivirakentamisen ratkaisuja sekä luonnollisia, muovittomia rakennusmateriaaleja. Lisäksi taloon tulee painovoimainen ilmanvaihto.

28.11.2019 16:42

Helsingin Oulunkylään rakentuu massiivitiilikerrostalo, joka poikkeaa totutusta. Osoitteeseen Käskynhaltijantien ja Mestaritien kulmaan rakentuvassa kerrostalossa käytetään massiivirakentamisen ratkaisuja sekä luonnollisia, muovittomia rakennusmateriaaleja. Lisäksi taloon tulee painovoimainen ilmanvaihto.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

– Painovoimainen ilmanvaihto on huoltovapaa ja yksinkertainen vaihtoehto, jolla haemme teknistä varmuutta ja kestävyyttä. Rakennukseen ei tule laitteita, joita pitäisi vaihtaa 20 vuoden välein, kertoo Ilta-Sanomille Avarrus Arkkitehtien Niilo Ikonen.

Kosteusteknisesti turvallisempi ratkaisu

Käskynhaltijantielle rakentuva kerrostalo on osa Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaa. Hankkeessa tutkitaan massiivitiilirakentamisen ja painovoimaisen ilmanvaihdon mahdollisuuksia nykypäivänä. Samalla tutkitaan valittujen rakenne- ja ilmanvaihtoratkaisujen vaikutusta arkkitehtuuriin, hel.fi kertoo.

Hankkeen esikuvia ovat kahden kiven massiivimuuratut tiilirakennukset. Tällä tekniikalla rakennettuja taloja löytyy esimerkiksi Töölöstä, jossa 1930-luvun tiilitalot kuluttavat tutkitusti vähän energiaa. Yksiaineista massiivirakentamista pidetään myös kosteusteknisesti turvallisempana ratkaisuna kuin kerroksellista seinärakennetta.

Painovoimainen ilmanvaihto ei ole yksinkertaisesta toimintaperiaatteestaan huolimatta aivan yksinkertainen toteuttaa. Ilman tulee tulla sisälle oikeista paikoista, ja sitä tulee tulla riittävästi.

– Painovoimainen ilmanvaihto ei ole vain reikä seinässä, vaan ilman sisäänotto tulee suunnitella oikein. Kohteessa poistoilmahormit ovat tiilirakenteisia, ja hormit vetävät hyvin. Lisäksi asunnot avautuvat vähintään kahteen suuntaan, mikä parantaa ilmanvaihdon toimivuutta, sanoo Ikonen.

29 huoneistoa, 2 000 kerrosneliötä

Käskynhaltijantien kerrostalo on kuusikerroksinen, ja siihen on tulossa 29 huoneistoa. Asuinpinta-alaa on noin 2 000 kerrosneliötä.

Rakentamisen tarkempi hinta selviää myöhemmin, mutta massiivitiilestä rakentaminen saattaa olla kalliimpaa kuin elementtirakentaminen.

Käskynhaltijantien kerrostalo on kuusikerroksinen, ja siihen on tulossa 29 huoneistoa. Asuinpinta-alaa on noin 2 000 kerrosneliötä.

Näillä näkymin rakennus valmistuu vuonna 2022. Rakentamisen on tarkoitus käynnistyä keväällä 2021.

– Yhtenä tavoitteenamme on, että rakennuksen tunnelma on erityinen aina äänimaailmaa myöten. Uskomme, että se on mahdollista tällä tekniikalla, Ikonen sanoo.

Yksiaineiset puurakenteet kiinnostavat

Oulunkylään rakentuva kerrostalo on uudisrakennukseksi poikkeus, sillä ilmanvaihto muuttui Suomessa koneelliseksi 1970-luvulla. Uudiskohteisiin sellainen rakennetaan useimmiten vieläkin.

Avarrus Arkkitehdit ovat rakentaneet aiemmin yhden vastaavan kohteen Helsingin Vanhaankaupunkiin. Helsingin Konstaapeli Spaak on painovoimainen rivitalokohde. Toisessa, nyt rakenteilla olevassa kohteessa palautetaan painovoimainen ilmanvaihto kuusiasuntoiseen jugend-rakennukseen Tikkurilan Jokiniemessä.

– Myös ensi kesän asuntomessuille on rakenteilla painovoimaisia townhouse-koteja, Ikonen kertoo.

Painovoimainen uudiskohde on yhä harvinaisuus, mutta kiinnostus yksiaineisia koteja, esimerkiksi hirsi- ja massiivipuurakenteita kohtaan, on Ikosen mukaan sen sijaan selvästi kasvussa.

– Varsinkin omakotitaloasujat ovat kiinnostuneita yksiaineisista rakenteista, erityisesti yksiaineisista puurakenteista, Ikonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?