Myynti-ilmoituksen suosio yllätti täysin – katso kuvat Porin ”hobittitalon” sisältä - Asuminen - Ilta-Sanomat

Myynti-ilmoituksen suosio yllätti täysin – katso kuvat Porin ”hobittitalon” sisältä

Karjalaispariskunta rakennutti talon vain muutama vuosi sitten, mutta joutuu nyt luopumaan siitä.

27.11.2019 16:02

Noin kahdeksan kilometriä Porin keskustasta, keskellä tyypillistä suomalaista metsämaisemaa sijaitsee aarre, jota ihan kuka tahansa ei löydä. Vaikka se sijaitsee lähellä kasitietä, talolle lähtevä soratie on niin hyvin piilossa, että siitä on helppo ajaa ohi.

Kävijä kuitenkin palkitaan. Tien päässä sijaitsee kaksi viikkoa sitten myyntiin tullut erikoisuus, jonka Satakunnan Kansa risti hobittikylän taloksi Taru Sormusten herrasta -tarusta inspiroituneena.

  • Katso jutun alussa olevalta videolta, miltä talossa näyttää.

Näyttäisi, kuin talossa olisi neljä hobitin asuntoa, mutta todellisuudessa siinä on makuuhuone, olohuone, avokeittiö, sauna ja kylmäkellari.

Ilta-Sanomien artikkeli erikoisesta talosta sai runsaasti huomiota.

– Ei talo nyt uran kohokohta ole, mutta tuo se hauskaa vaihtelua kiinteistönvälittäjän arkeen. Ihmisillä on ollut varaa ja halua teettää itselleen unelma, kiinteistönvälittäjä Heikki Nuorsaari Kiinteistöporista kertoi tuolloin.

Talo on myynnissä 395 000 euron hintaan.

Maisemoidulta viherkatolta tuli hyvä puolukkasaalis tänä syksynä.

Vaikka marraskuun keli on harmaa ja sateinen, sammalta katolta kasvava koti on kuin valopilkku maisemassa.

– Muutimme tähän virallisesti lokakuussa 2014, mutta emme ole asuneet tässä kuin ehkä kolme vuotta, kun oli niin paljon korjattavaa. Asuimme välillä tuolla hirsimökissä ja vähän aikaa vanhassa talossa, joka on tässä vieressä. Sen myimme 1,5 vuotta sitten, taloa asuttava 80-vuotias pariskunta kertoo.

He haluavat pysyä nimettöminä, mutta esittelevät Ilta-Sanomille auliisti kaunista taloa ja sen piharakennuksia. Sammalkattoisen, 81 neliötä käsittävän päärakennuksen lisäksi pihapiirissä on autotalli-varasto, hirsimökki ja grillikota, jonka keskellä on tulisija.

Hirsimökissä on neliöitä 29.

Hirsimökissä on asustellut kaksikin eri lastenlasta, joista toinen teki siellä lopputyönsä.

Pariskunnan matka Satakuntaan on ollut melkoisen pitkä ja mielenkiintoinen. Molemmat osapuolet ovat lähtöisin Karjalasta, josta tie vei vauvaikäisenä evakkoon Suomeen. He tapasivat toisensa Kotkassa, jo kansakoulun ensimmäisellä luokalla. Satakuntaan he muuttivat 1977.

– Naimisissa ollaan oltu 56 vuotta, he kertovat.

Pitkästä yhteisestä taipaleesta, suvun ja perheen arvostamisesta ja mieltymyksestä kauniisiin esineisiin kertovat asunnon lukuisat pienet yksityiskohdat. Tumma piironki on äidin peruja, konjakki tarjoillaan kristallikarahvista, ja pippurimyllyt, vanhat puhelimet ja perintömaljakot sulautuvat kauniiksi kokonaisuudeksi. Hirsimökissä on kokoelma kuparipannuja, joista Huutokauppakeisarikin olisi kateellinen.

Vaikka talossa on neliöitä 81, korkea kaarikatto antaa suuremman vaikutelman.

Ruokailutilan kaktukset ovat vuosikymmeniä vanhoja ”perintökasveja”.

”Hobittitaloon” mahtuu myös sauna.

WC:tä vartioi peikko, jonka pariskunnan lapset ovat halunneet omakseen, mutta jonka seuraavaa kotia ei ole päätetty.

Talon ulkomuodosta pariskunta ei kuitenkaan ota kunniaa. Se tehtiin heille avaimet käteen -periaatteella.

– Holvisaunat on suunnitellut talon. He olivat tehneet aiemmin tämäntyyppisen vapaa-ajan paikan, mutta tämä on tehty ihan asumistarkoitukseen.

Taru Sormusten herrasta -kirjassa hobittien asuttama Kontu näyttäytyy rauhallisena, seesteisenä paikkana, jossa puolituiset saivat temmeltää rauhassa keskenään.

Kovin kaukana ei siitä olla Porissakaan.

– Ollaan viihdytty hyvin, täällä on oma rauha eikä juuri näe ihmisiä. Muutama vuosi sitten rajanaapuri teki avohakkuun, jolloin meiltä kaatui 95 valtavaa puuta. Tämä on nyt tosi avara. Aiemmin ei päivä paistanut eikä kuu kumottanut, oli niin tiivistä. Täällä on kauriita pihassa, lintuja ja oravia, pariskunta kertoilee.

Viherkatto kestää hyvin kävelemistä tai vaikkapa auringonottoa.

Koska ikää ja sen tuomia terveyshuolia alkoi tulla, joutuivat omistajat tekemään lopulta päätöksen myymisestä. Uusi koti on hakusessa Porin keskustasta, jossa palvelut ovat lähellä.

– Se on kai pakko. Pitäisi yrittää päästä vähän helpommalla. On se haikeaa, mutta se pitää hyväksyä, he myöntävät.

Sen verran he kuitenkin metsämaisemassa viihtyvät, että omistukseen jäävälle viereiselle metsätontille on tarkoitus tulla käymään silloin tällöin.

– Meille tulee tuonne viereen jonkinlainen paikka, että voidaan joskus tulla tänne. Sinne tulee joko siirrettävä mökki tai asuntovaunu. Grillikatos ei kuulu kauppaan, joten sekin lähtee meidän matkaan.

Pariskunta kutsuu hirsimökkiä ”museokseen”, koska siellä on paljon vanhoja esineitä muun muassa Karjalasta.

Median kiinnostus rakasta kotitaloa kohtaan tuli pariskunnalle täytenä yllätyksenä.

– Talo meni nettiin myyntiin kaksi viikkoa sitten maanantaina. Se on ollut sen jälkeen tosi monessa lehdessä. Kauhea häslinki, he jatkavat.

Pariskunta ei ole vielä kuitenkaan saanut virallista tarjousta. Katsojiakaan ei ole ollut, sillä ainoastaan vakavissaan olevat ostajat pääsevät tutustumaan taloon.

Minkälaisia omistajia parikunta toivoo erityislaatuiselle talolleen?

– Semmoisia, jotka rakastaisivat tätä, tuntisivat, että tämä on oma ja pitäisivät tästä hyvää huolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?