Löytyykö sinunkin kodistasi aarteita? Näitä tavaroita jonotetaan juuri nyt nettikirppiksillä - Asuminen - Ilta-Sanomat

Löytyykö sinunkin kodistasi aarteita? Näitä tavaroita jonotetaan juuri nyt nettikirppiksillä

Nettikirpputoreilla voi tehdä oikeita löytöjä – ja päästä eroon itselle turhista tavaroista. Kirppisten ylläpitäjät kertovat, mitä juuri nyt etsitään eniten.

Facebookin ja netin kirppiksillä voi hyvällä tuurilla tienata sievoisen summan. Kuvituskuva.­

25.11.2019 13:32

Facebookin ja netin kirppiksillä voi hyvällä tuurilla tienata sievoisen summan, jos tietää, mitä myydä. Kerroimme jo aiemmin, mitkä vaatemerkit menevät kirpputoreilla parhaiten kaupaksi. Joskus aarteen arvonnousua kannattaa vielä odotella: esimerkiksi näitä design-klassikkoja myydään nyt pikkurahalla, mutta kenties tulevat sukupolvet osaavat niitä arvostaa.

Mutta mitä tarpeellista ja nättiä ihmiset tällä hetkellä metsästävät koteihinsa? Suosittujen kirppisryhmien ylläpitäjät kertovat.

1. Tiikki ja design

Jos joku vielä haluaa 60- ja 70-luvun tiikkikalusteistaan eroon, se onnistuu helposti.

– Jonotetuimpia ovat vanhat tiikkiset lipastot, 60-luvun string-tyyppiset hyllyt ja vanhat peilit, joissa on tiikkiset kehykset, kertoo Pohjoismaisen designin kirpputori -Facebook-ryhmän ylläpitäjä Mirja Matikainen.

Tiikki oli 60- ja 70-luvulla suosittua kalustepuuta, mutta sitten suosio romahtikin vähäksi aikaa. Yllä oleva kirjahylly olisi nyt himoittu kirppislöytö. Tv-taso löytyy monesta kodista – sellaisen sai muinoin television kanssa kaupan päälle.

String-hyllyistä on puhuttu jo pitkään, että ne menevät kohta pois muodista – mutta kun ne ovat kauniita ja nerokkaita!

2. Räppänät ja venttiilit

Purkutavarakirppis-ryhmän ylläpitäjä Hanna Kaarina osaa heti nimetä halutuimmat kestohitit:

– Vanhat metalliset räppänät ja tähtiventtiilit, puulämmitteiset vesipadat, pienet vanhat valurautakamiinat, vanhat lasiset keittiön jauholokerikot.

Räppänät ja venttiilit ovat painovoimaisen ilmanvaihdon tärkeitä osia, ja 60-luvulle asti sellaisia oli joka talossa. Sen jälkeen alkoi tiivistyshuuma, ja koneellinen ilmanvaihto korvasi painovoimaisen. Viime aikoina on alettu puhua liian tiiviyden ja koneellisen ilmanvaihdon ongelmista, ja kas: painovoimainen ilmanvaihto kiinnostaa taas.

– Monet uudisrakentajat ja vanhan korjaajat haluavat jälleen käyttää mekaanisia, varmatoimisia venttiileitä. Ne ovat ajattoman kauniita, rakenteeltaan yksinkertaisia, kestäviä, helppoja maalata, huoltaa, korjata ja käyttää, ja käytettynä hankittaessa edullisia. Uudistuotantona ne ovat hävyttömän kalliita!

Yllä olevat vanhat kipattavat keittiön klapilaatikot ovat Hannan mukaan myös haluttua purkutavaraa. Ja lista jatkuu:

– Metallikoukut ja -naulakot, vanhat ovenkahvat, hyväkuntoiset tapetit. Myös pikkuruudulliset ja vanhat pyöreät ikkunat ja lasipariovet ovat kysyttyjä, samoin täyspuiset keittiön kaapit.

3. Vintage-valaisimet

Paavo Tynellin lamppuja kaikki etsivät, mutta harva löytää halvalla. Valaisinkirppis-ryhmän ylläpitäjä Elisa Hillgen kertoo, että vintage- ja retrovalaisimet ylipäänsä menevät nyt kaupaksi.

Toinen haluttu suunnittelijanimi on Lisa Johansson-Pape. Jos kotona on jokin näin hieno valaisin häneltä, ei kannata ehkä myydä kirppishinnalla:

Hillgen toteaa, että kysyntää on kaiken sortin valaisimelle: kattolampuille, jalkalampuille, pöytälampuille ja seinälampuille. Arvossaan ovat myös Tatekan eli Tampereen teräskalusteen työpöytälamput, jotka näyttävät esimerkiksi tältä:

Minkä värinen mariskooli menee kuin kuumille kiville? Mitkä lastenrattaat ovat kirppisten himotuimmat? Lue Me Naisten alkuperäisestä jutusta täältä.

Lue myös:

Roosa, 24, tienasi yli 1400 euroa kirppiksillä ja kertoo nyt, mikä menee parhaiten kaupaksi

Katso, mikä kirpputoreilla menee kaupaksi! Helsingin Kalliossa himoitaan eri asioita kuin Lahdessa

Testaa, kuinka hyvin tunnistat rakastetut retroastiat ja himoitut design-esineet

Täydellinen keittiöremontti 400 eurolla! Raahelainen Sylvi-Helena, 26, säästi tonneja roskalavalöydöillä

Janita, 29, kehitti nerokkaan pyykkikorimetodin – paljastaa armotta, mitkä vaatteet ovat täysin turhia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?