Näin saat tavalliseen sähkösaunaan kosteat löylyt – sauna-asiantuntija Pekka kertoo

Leppoisat, kosteat löylyt ovat monen käsitys täydellisestä saunahetkestä.

Älä lämmitä saunaa liian kuumaksi. Sadassa asteessa sähkösaunan löylyistä on vaikea saada kosteita, 60–80 astetta riittää.

23.11.2019 10:08

Kysyimme Sauna from Finlandin hallituksen puheenjohtajalta, sauna-auditoija Pekka Krookilta, miten kosteat löylyt saa aikaiseksi aivan tavallisessa sähkösaunassa.

7 vinkkiä kosteisiin löylyihin:

1. Älä lämmitä saunaa liian kuumaksi. 60–80 astetta riittää, 70 astetta on saunasta ja kiukaasta riippuen usein paras lämpötila. Sadassa asteessa sähkösaunan löylyistä on vaikea saada kosteita.

2. Älä mene saunaan liian aikaisin, vaan anna tilan lämmetä tarpeeksi niin, että myös seinäpinnat ja lauteet lämpenevät.

3. Tarkkaile saunan lasiovea. Sisäpuolelle alkaa oikeissa olosuhteissa muodostua pisaroita noin kahdessa minuutissa löylyn heittämisestä. Jos pisaroita ei muodostu, sauna on eittämättä liian kuiva. 4. Vaihda kiuaskivet säännöllisesti ja lado niitä kiukaalle riittävästi. Älä kiilaa sähkövastuksia ja ole huolellinen kivien latomisessa. Asettele isommat kivet pohjalle ja pienemmät päälle. Pinnalle kannattaa jättää epätasaisia ja huokoisia kiviä. Ne luovuttavat vettä paremmin ja lisäävät saunan kosteutta.

5. Hanki kosteusmittari. Sen avulla voit tarkistaa saunan ilmankosteusprosentin kätevästi.

6. Säädä sauna itsellesi mieluisaksi. Sähkösaunan kuumuutta voi säädellä ajastimen vieressä sijaitsevasta säätimestä. Kokeilemalla selviää, mikä lämpötila on kosteuden kannalta paras.

7. Liruta vettä kauhasta. Aloita yhdestä nurkasta ja käy kaikki kivet läpi. Aloita sitten toinen kierros. Kun vettä ripottelee kuumien kivien päälle jatkuvasti, löylyhuoneeseen leviää ihana kosteus.

Saunan lasioven sisäpuolelle alkaa oikeissa olosuhteissa muodostua pisaroita noin kahdessa minuutissa löylyn heittämisestä.

Kokeile myös näitä

Sauna-Euroxin kourullinen höyrykivi sijoitetaan tasokiukaan päälle. Höyrykiven urassa löylyvesi kiehuu lisäten saunan kosteutta.

Hukka Design valmistaa saunaan tarkoitettuja suihkulähteitä, jotka kosteuttavat saunan ilmaa tehokkaasti. Suihkulähde sijoitetaan kiuaskivien päälle niin, että vesi laskeutuu sen kautta pisaroina kivien päälle.

Höyrylöylyn Löylysielu on suppilo, joka asetellaan kivien väliin. Kaatamalla suppiloon vettä saat pehmeät ja kosteat löylyt.

Kastee® on kiukaisiin asennettava järjestelmä, jota käytetään muun muassa kuntosaleilla ja hotellien saunoissa. Laite sumuttaa automaattisesti vettä kiukaaseen asetetusta suuttimesta.

Lauteisiin upotettava Ikilähde takaa, ettei vesi lopu löylyhuoneesta lainkaan. Saunakiulu täyttyy automaattisesti.

Kiukaan yläpuolelle voi asentaa myös keraamisen saunaveneen, joka tiputtelee kiukaalle vettä hiljalleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?