Trendikäs sisustaa nyt keltaisella – sisustussuunnittelija kertoo, miten väriä voi käyttää kotona - Asuminen - Ilta-Sanomat

Trendikäs sisustaa nyt keltaisella – sisustussuunnittelija kertoo, miten väriä voi käyttää kotona

Tikkurilan vuoden väri on H300 Lemonade. Raikas keltainen on jatkumoa keltaisten trendille, joka on ollut näkyvissä niin muodissa kuin sisustuksessa.

Tikkurilan vuoden väri on H300 Lemonade. Raikas keltainen on jatkumoa keltaisten trendille, joka on ollut näkyvissä niin muodissa kuin sisustuksessa.

Julkaistu: 17.11. 16:00

Trenditietoinen sisustaa nyt kotiaan keltaisen sävyillä.

Maalipensseliin tarttumalla kodin ilmeen voi muuttaa uudeksi nopeasti ja edullisesti.

Ajan hermolla oleva panostaa trendin aallonharjalla oleviin värivalintoihin.

Vastikään vuoden värin valitsi esimerkiksi Tikkurila, joka liputtaa nyt lempeän keltaisen puolesta.

Vaalea keltainen onkin sisustussuunnittelija (SI) Suvi-Maria Silvolan mukaan oiva valinta niille, jotka kaipaavat kotiinsa valoisaa ja aurinkoista tunnelmaa.

Keltaisen pariksi sopivat vaikkapa luumunsävyt, tumma violetti tai mausteinen ruskea. Myös ajankohtaiset beigen ja harmaan sävyt ovat loistava pari keltaiselle, sillä keltainen raikastaa ne.

– Muiden pastellisävyjen kanssa keltainen kaipaa seurakseen murrettua tai voimakasta tehosteväriä, jotta kokonaisuudesta ei tule liian makea, Silvola sanoo.

Kotiinsa voi valita vaalean keltaisen sijaan myös 70-lukuun viittaavan mausteisen keltaisen, joka sopii erityisen hyvin esimerkiksi eteiseen, jossa se toimii kivana tervetulotoivotuksena.

Kokeile ensin pienellä määrällä

Silvola suosittelee ostamaan aina koepurkin ja kokeilemaan maalia seinään ensin pienellä määrällä.

Silloinkin, kun kotiinsa valitsee helpoksi mielletyn valkoisen seinävärin, testaaminen kannattaa. Välillä nimittäin unohtuu, että myös valkoisen eri sävyissä on valtavasti vaihtelua.

– Toisella valkoisella saa aurinkoisen ja valoisan tunnelman, toisella taas puhtaan ja arkkitehtonisen, Silvola muistuttaa.

Suvi-Maria Silvola rohkaisee jokaista sisustamaan kotinsa niin, että siellä viihtyy.

Suvi-Maria Silvola rohkaisee jokaista sisustamaan kotinsa niin, että siellä viihtyy.

Parhaiten aikaa kestävät murretut ja sammutetut sävyt. Ne myös sopivat parhaiten yhteen. Keltaisen tapauksessa tämä tarkoittaa murrettua, olkeen ja hiekkaan taittavaa, hieman likaista sävyä.

– Ne luovat myös neutraalin ympäristön, jossa ei välttämättä tiedosta itse värejä, vaan kokee ennemminkin tunnelmia.

Värien valinnassa kannattaa huomioida myös tilan mittasuhteet ja ilmansuunnat. Myös sillä on merkitystä, mitä ikkunoiden ulkopuolella sijaitsee.

– Viereisen talon voimakkaan värinen ulkoseinä tai vehreä puisto voi värjätä vaalean sävyn kokonaan toisen sävyiseksi.

  • Vaaleilla väreillä maalatut esineet tai huoneet vaikuttavat suuremmilta kuin tummemmilla väreillä maalatut. Sinivihreät etääntyvät, punakeltaiset lähestyvät ja valkoinen väri korostaa viereisen värin sävyä. Musta puolestaan himmentää viereisen värin sävyä. Harmaa saa vieressä olevan värin loistamaan.

  • Trendien mukaan sisustava voi vaihdella seinien väriä useastikin, sillä maalaamalla kotiin saa muutosta pienellä vaivalla. Klassisempi sisustaja valitsee kotiinsa murrettuja, sammutettuja sävyjä, jotka kestävät aikaa. Ne toimivat neutraalina taustana muulle sisustukselle.

  • Trendeissä näkyvät nyt myös viileiden harmaan sävyjen vaihtuminen lämpöisempään beigeen. Hiekan sävyt, joita on käytetty jo pitkään, muuttuvat puolestaan astetta keltaisemmiksi. Mausteiset keltaiset, kuten okra, kääntyvät vaaleammiksi heleämmiksi keltaisen sävyiksi. Ruosteenpunaiset ja terrakotan sävyt tummuvat mausteisiksi ruskeiksi tai vaihtuvat luumunsävyyn.