Rakkaus toi Audreyn, 35, Kaliforniasta Helsinkiin – nyt hän kertoo, mitkä asiat Suomessa todella yllättivät ja miten hän mokasi heti kaupassa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Rakkaus toi Audreyn, 35, Kaliforniasta Helsinkiin – nyt hän kertoo, mitkä asiat Suomessa todella yllättivät ja miten hän mokasi heti kaupassa

Audrey Agahan muutti Los Angelesista Helsinkiin puoli vuotta sitten. Yllätyksiä on muuton jälkeen riittänyt: suomalainen koti, tapa nukuttaa lapset ja keskustelukulttuurimme eroaa amerikkalaisesta.

Audrey Agahan on asunut Helsingissä noin puoli vuotta. Nainen on saanut huomata, että Helsinki ja entinen kotikaupunki Los Angeles eroavat muutenkin kuin säältään.­

13.11.2019 19:00

Kalifornian Los Angeles ja Helsinki. Siinäpä kaksi kaupunkia, jotka ovat kaukana toisistaan paitsi maantieteellisesti, myös ilmastoltaan ja tavoiltaan.

Rakkaus kuitenkin yhdistää, joten niin vain Los Angelesissa asunut Audrey Agahan, 35, päätyi muuttamaan toiselle puolelle maailmaa miesystävänsä Kimmon luokse.

Vielä jokin aika sitten Audrey Agahan asui Los Angelesissa, Kaliforniassa.­

Kuusi kuukautta Helsingissä asunut Agahan kirjoittaa muutostaan uuteen maahan blogia LAxHEL.

Ilta-Sanomat kysyi Agahanilta, mitkä asiat Suomessa ovat ihmetyttäneet naista kaikkein eniten.

Saatamme kauhistua, jos meille puhutaan vaatekaupassa

Suomalaiset astiankuivauskaapit, kylpyhuoneiden käsisuihkut ja tapa laittaa sänkyyn kaksi erillistä peittoa. Agahan ihmettelee blogissaan arkipäiväisiä suomalaistapoja, jotka eivät ole Los Angelesissa tuttuja.

Myös käytöstavoissa Helsingin ja Los Angelesin välillä on eroja, Agahan on huomannut.

Ei nimittäin ole pelkkä stereotypia, että suomalainen ei small talkista välitä. Tämä ei kuitenkaan ole huono juttu, kalifornialaisnainen väittää.

– Tapaamisilla on tapana alkaa ja loppua ajoissa, kun ensimmäistä kymmentä minuuttia ei vietetä small talkin parissa.

 Yksi päivä olin vaatekaupassa ja sanoin kohteliaisuuden naiselle, joka sovitti takkia ylleen. Hän katsoi minua hieman kauhistuneena ja jätti minut huomiotta. Opin myöhemmin, että olin tehnyt kaksi virhettä. Ensinnäkin puhuin ventovieraalla ja toiseksi kerroin hänelle kohteliaisuuden.

Kaliforniasta kotoisin oleva nainen on saanut huomata, että suomalaiset eivät ole small talk -kansaa.­

Vaikka small talk jää Suomessa vähemmälle, olemme tietyissä kohtaa valmiita keskustelemaan paljon amerikkalaisia pidempään ja täsmällisemmin. Tämän Audrey Agahan on saanut huomata suomalaisilta kuulumisia kyseltyään. Siinä missä amerikkalainen vastaa kysymykseen lyhyesti ja ympäripyöreästi, suomalainen kertoo päivänsä kuulumiset pitkästi, joskus sydänverellä, aidot tunteensa näyttäen.

Kenen tahansa kanssa Suomessa ei tosin kannata alkaa juttusille.

– Yksi päivä olin vaatekaupassa ja sanoin kohteliaisuuden naiselle, joka sovitti takkia ylleen. Hän katsoi minua hieman kauhistuneena ja jätti minut huomiotta. Opin myöhemmin, että olin tehnyt kaksi virhettä. Ensinnäkin puhuin ventovieraalla ja toiseksi kerroin hänelle kohteliaisuuden.

Saatamme tietää enemmän Yhdysvaltojen politiikasta kuin keskivertoamerikkalainen

– Kaikki Helsingissä tuntuvat puhuvan ainakin kahta kieltä, usein jopa kolmea, Agahan ihmettelee.

Kalifornialaisnainen ei voi kuin kummastella, kuinka sujuvasti melkein kaikki tuntuvat kommunikoivan Suomessa englanniksi.

Rakkaus toi Agahanin Helsinkiin.­

Sitä paitsi, suomalaiset ovat fiksuja, Agahan väittää.

– Kun juttelen suomalaisten kanssa, kyse on harvoin tv-ohjelmista, viimeisistä muotitrendeistä tai julkkisjuoruista, kuten LA:ssa. Sen sijaan monet juttelevat vaikkapa ulkomaanpolitiikasta tai sotahistoriasta. Joskus vaikuttaa siltä, että suomalaiset ovat paremmin perillä siitä, mitä Yhdysvaltojen politiikassa tapahtuu kuin keskivertoamerikkalaiset itse.

Pääkaupunkimme on niin moderni, ettei se vaikuta vieraalta maalta

Suomesta Agahan ei tiennyt aiemmin juuri muuta kuin sen, että maamme on valittu maailman onnellisimmaksi, mutta Euroopasta hänellä oli tietynlainen kuva. Maanosa olisi täynnä vanhaa arkkitehtuuria, nainen ajatteli.

Helsingin moderni arkkitehtuuri oli siis yllätys, samoin se, kuinka hyvin kaikki Suomessa toimii. Jopa paljon parjattu byrokratiamme saa naiselta kiitosta. Verokortin tai pankkikortin hankkimiseen ei mene viikkoja, kuten Kaliforniassa, vaan asiat voi hoitaa päivässä.

– Sen lisäksi useimmat puhuvat englantia, joten en oikeastaan ole kokenut olevani vieraassa maassa lainkaan.

Pääkaupunkimme on niin pieni, että tuttuihin törmää väkisinkin

Helsinki on maamme pääkaupunki ja monen mielestä niin ruuhkainen, että mökkireissu maaseudun rauhaan on hyvinvoinnin kannalta melkeinpä välttämätöntä.

Kalifornialaisnaisen näkökulmasta asumme kuitenkin pikkuruisessa kaupungissa, jossa törmää tuttuihin tuon tuostakin.

– Kotikaupungissani voin tavata jonkun, enkä näe häntä enää ikinä. Täällä törmäsin sattumalta tuttuihin jo ensimmäisen päivän aikana, vaikka en edes tuntenut kaupungista juuri ketään.

Yli tuhannen euron lastenvaunut – ja lapset – saavat olla rauhassa

Vaunuihin päiväunille jätetty lapsi keskellä talvipakkasia voi ihmetyttää ulkomaalaisia jo itsessään, mutta Audrey Agahanille ihme on sekin, että suomalaiset jättävät lapsensa nukkumaan rauhassa ilman, että hänen kidnappaustaan pelkäisi kukaan.

Rauhassa saavat olla myös yli tuhannen euron Bugaboo-lastenvaunut, joita saattaa nähdä kahviloiden edustoilla.

Audrey Agahan ylistää Suomen turvallisuutta ja luontoa, jossa nainen lenkkeilee koiransa kanssa.­

Suomalaislasten lapsuus näyttää ylipäätään paljon vapaammalta kuin kalifornialaislasten.

– En voinut lapsena kävellä yksin kotiin koulusta, vaikka se sijaitsi vain parin korttelin päästä kotoa. Täällä voit nähdä alakoululaisia julkisissa liikennevälineissä yksinään. Se on silmiä avaavaa.

Rikollisuus on Los Angelesissa jopa niin yleistä, että sille on tullut melkein immuuniksi.

Toisin on Helsingissä.

– Jätin kerran käsilaukkuni ravintolaan, ja se oli yhä siellä, kun palasin takaisin. LA:ssa se olisi ollut ollutta ja mennyttä.

Oletko sinä muuttanut ulkomaille tai ulkomailta (takaisin) Suomeen? Kerro tarinasi: maarit.rasi@iltasanomat.fi

Audrey Agahan kertoo: Nämä ovat parhaat asiat Suomessa

Ilmainen koulutus

Tyypillisesti opintolainan maksuun menee Yhdysvalloissa 15–20 vuotta, Suomessa ilmaiseksi saa jopa tohtoritutkinnon. Ilmainen koulutus on luksusta, jonka arvon voi ymmärtää vasta muualla.

Luonto

Suomi on kuin iso metsä, jota ympäröi Itämeri. Ja juuri tämä, luonnon läheisyys, on maassamme upeaa, Agahan painottaa.

Ilmainen terveydenhuolto

Tilanne, jossa et saa sairauksiisi hoitoa vain rahatilanteesi tähden, on arkipäivää monille muualla maailmassa. ”Ilmainen terveydenhuoltojärjestelmä Suomessa on asia, jota todella arvostan.”

Työn ja vapaa-ajan suhde

Työ ja vapaa-aika on Suomessa balanssissa, Agahan sanoo. Arvostakaamme siis sitä, ettei työnantajan puheluihin yleensä tarvitse vastata vapaa-ajalla, lomamme ovat usein useita viikkoja vuodessa ja monilla on riittävästi aikaa työn ohella myös perheelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?