Onko sinullakin sisustus, joka saa ihmiset raivostumaan? Näistä merkeistä sen tunnistaa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Onko sinullakin sisustus, joka saa ihmiset raivostumaan? Näistä merkeistä sen tunnistaa

Kuvituskuva
Julkaistu: 12.11. 20:07

Ihmisiä ärsyttävät omituiset asiat, esimerkiksi muiden ihmisten kotien sisustus.

Puhdas, valkoinen, siisti koti. Millaisia tunteita se herättää? Raivoa, väittää toimittaja, bloggari ja sisustaja Hanna Sumari blogissaan:

”Olen tehnyt sisustamisen ja asumisen parissa töitä televisiossa ja lehdissä nyt 26 vuotta ja vaikka trendejä on tullut ja mennyt niin yksi trendi on jämähtänyt paikoilleen kuin kärpäsen kakka lampunvarjostimeen. Trendi saada raivareita pelkistetystä valkoisesta sisustuksesta.”

Sumari kertoo saaneensa T.i.l.a. -ohjelmaa tehdessään vihapostia valkoisista kodeista myös silloin, kun ohjelmassa ei edes esitelty valkoisia koteja. Miksi ihmeessä?

Sumarin oma arvaus on, että viha kumpuaa kateudesta. Monelle ihmiselle valkoinen, skandinaavisen pelkistetty, elämänhallinnalta ja tuoreilta leikkokukilta tuoksahtava koti on saavuttamaton unelma. Siksi sellaisen näkeminenkin ottaa päähän.

Millainen koti sitten häiritsee ihmisiä mahdollisimman vähän?

Sumari ei kerro tähän vastausta, joten muille jää tilaa spekuloida. Kokemusta kotien ärsyttävyyden minimoinnista on esimerkiksi Anu Niemisellä, joka stailaa ja valokuvaa työkseen asuntoja Turun Kiinteistömaailmalle. Niemisen mukaan kaikille tyyleille löytyy ystäviä ja inhoajia, ja neutraali linja onkin varmin:

– Selkeät, vaaleat ja harmoniset kodit miellyttävät suurinta osaa. Vaaleat sävyt harvoin häiritsevät.

Täysvalkoisuutta näkyi Niemisen mukaan 6–7 vuotta sitten paljon: silloin tykättiin hyvin pelkistetystä, skandinaavisen niukasta ja valoisasta sisustuksesta. Niihin aikoihin tehtyjä remontteja tulee kiinteistönvälityksessä vastaan paljon.

– Korkeakiiltoinen valkoinen keittiö on edelleen se yleisin. Mutta kyllä ihmiset käyttävät nykyään rohkeasti värejä ja sisustavat omalla tyylillään: kaikenlaiset tyylit ovat nyt muotia. Vielä muutama vuosi sitten kaiken piti olla valkoista ja mustaa – silloin hurjinta oli repäistä harmaalla tehosteseinällä. Nyt näkyy ihanan persoonallisia koteja!

Tavoitteena alhaisen ärsyttävyyden asuntonäyttö

Kun Anu Nieminen menee stailaus- ja kuvauskeikalle, hän yleensä karsii irtaimistoa kuvista pois. Tavoitteena ei ole valkoinen raivostuttavuus vaan rauhoittaminen.

– Jos tasoilla on paljon tavaraa, ne pomppaavat kuvassa silmille, vaikka kyseessä olisivat ihan tavalliset käyttöesineet.

Nieminen katselee myös tekstiilejä sillä silmällä: hän saattaa laittaa neutraalinvärisiä tyynyjä kirjavien tilalle ja heittää sängylle valkoisen päiväpeiton. Sitä Nieminen ei osaa sanoa, millainen sisustus saisi automaattisesti ostajaehdokkaat syttymään:

– Joskus, kun olen itse varma, että tämä koti menee varmasti heti kaupaksi, se ei menekään ihan äkkiä. Mutta en toki tiedäkään yksityiskohtia taloyhtiöstä, näen vain sen kodin.

Onko sitten myynnin kannalta parempi, että kämppä on ihan tyhjä vai että se on vähän liian täynnä? Riippuu kuulemma kodista. Tyhjääkin asuntoa kannattaa Niemisen mukaan vähän somistaa ennen näyttöä: matto kylppäriin, saippuapullo altaan reunalle, jakkara antamaan huoneelle mittakaavaa – ehkä pari viherkasvia ikkunalle.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös: