Nainen vuokrasi asuntonsa luotettavan oloiselle pariskunnalle – ongelmat alkoivat heti

Nainen vuokrasi asuntonsa pariskunnalle, joka ei ollutkaan kiinnostunut maksamaan vuokriaan. Hankaluudet vuokralaisten kanssa panivat talouden koville.

Nainen vuokrasi Porissa sijaitsevan asuntonsa pariskunnalle, joka jätti vuokrat maksamatta. Kuva ei liity tapaukseen.

12.11.2019 13:03

Nainen laittoi Porissa sijaitsevan asuntonsa vuokralle, sillä kaupaksikaan se ei tahtonut mennä.

Kaiken piti olla selvää, kun vuokralaisiksi löytyi luotettavan oloinen pariskunta.

Ongelmat alkoivat vuokranantajan harmiksi kuitenkin heti. Vuokranmaksu alkoi takkuilla jo ensimmäisinä kuukausina.

– Vuokralaiset maksoivat puolikkaita vuokria silloin tällöin, kunnes tammikuussa 2019 tuli kahden kuukauden vuokrarästit täyteen.

Kahden kuukauden vuokrarästit merkitsivät sitä, että kynnys vuokrasopimuksen purkamiselle täyttyi. Vuokrasopimuksen sai siis purkaa välittömästi ilman irtisanomisaikaa.

Nainen ryhtyikin toimiin vuokrasopimuksen purkamiseksi, mutta toimenpide ei ollut vaivaton. Purkamisilmoitus on annettava vuokralaiselle aina kirjallisesti ja todisteellisesti, mutta tämä ei onnistunut.

– Kävin muutaman kerran pimpottamassa ovikelloa, mutta ovea minulle ei kuitenkaan avattu. Kotoani on asunnolle parin tunnin ajomatka.

Purkamisilmoituksen antaminen vuokralaisille onnistuikin vasta toukokuussa. Ilmoitus ei vuokralaisia ilahduttanut.

– He olivat järkyttyneitä ja lupasivat ryhtyä maksamaan taas vuokraa. He maksoivatkin vuokraa pari kuukautta, mutta eivät pyynnöistäni huolimatta tehneet perintätoimiston kanssa maksujärjestelyitä. Vuokranmaksu loppui taas heinäkuussa.

Tässä vaiheessa vuokranantaja laittoi vuokran oikeudelliseen perintään.

Pitivät asunnon avaimet

Syksyllä 2019 Porissa sijaitseva vuokra-asunto on viimein tyhjä, ja vuokralaiset ovat lähteneet pois.

Vuokralaiset eivät ole kuitenkaan palauttaneet asunnon avaimia, eivätkä he vastaa viesteihin. Nainen on saanut asiantuntijoilta ohjeen, ettei asuntoon ole menemistä.

– Niin kauan kuin avaimet ovat heillä, asunto on heidän hallussaan ja kotirauhan piirissä. Saan jatkuvasti pelätä, onko hanat jätetty juoksemaan tai ovet jätetty auki.

Porissa sijaitseva vuokra-asunto on viimein tyhjä, ja vuokralaiset ovat lähteneet pois. Vuokralaiset eivät ole kuitenkaan palauttaneet asunnon avaimia, eivätkä he vastaa viesteihin.

Nainen talous on vuokralaisharmin takia joutunut koville, sillä yhtiövastiketta on maksettava joka kuukausi. Vuokravelkaa kertyy jatkuvasti. Kyseessä on naisen ainoa oma asunto, sillä nykyään hän asuu vuokralla miesystävänsä luona toisella paikkakunnalla.

– Olen pienituloinen ihminen ja joudun tekemään yhtiövastikkeen eteen viikon verran töitä. Pahinta on kuitenkin, että luotto ihmisiin on mennyt. Mitkään puheet eivät ole pitäneet vuokralaisteni kohdalla paikkansa.

Muille vuokranantajille naisella on tarjolla yksi vinkki: sinisilmäinen ei kannata olla, eikä nyyhkytarinoita kannata uskoa.

– Kun asunnon antaa toiselle vuokralle, antaa hallintaoikeuden vuokralaisille, mutta itselle jää vastuut ja velvollisuudet, jotka on hoidettava, maksaa vuokralainen vuokraa tai ei, nainen harmittelee.

Rahojaan nainen ei usko saavansa enää mitään kautta.

Lakimies kommentoi

Suomen vuokranantajat ry:n päälakimies Tarik Ahsanullah muistuttaa, että Suomessa on 380 000 luottotietonsa menettänyttä. Tilanteet ja syyt luottotietojen menettämisen taustalla ovat niin moninaisia, että ryhmää ei voi laittaa yhteen muottiin.

– He eivät millään tavalla ole automaattisesti huonoja vuokralaisia, päinvastoin, sillä uuden asunnon hankinta voi olla heille vaikeampaa, Ahsanullah muistuttaa.

Oli vuokralainen kuka tahansa, hänen vuokranmaksukyvystään kannattaa ottaa selvää ennen vuokrasuhteen aloitusta. Vuokralaiselta voi vaatia takuuvuokran lisäksi esimerkiksi henkilötakaajan, joka auttaa ongelmatilanteissa.

Kun vuokranmaksukyky on taattu, vuokrasopimuksen purkuun joudutaan harvoin. Tämä on myös tilastojen mukaan melko harvinaista.

– Vuonna 2018 vuokranantajista kuusi prosenttia joutui purkamaan vuokrasopimuksen vuokranmaksun laiminlyönnin vuoksi. Luku pohjautuu vuosittaiseen vuokranantajakyselyymme, johon vastasi 3 000 ihmistä, Ahsanullah sanoo.

Suomen oikeuskäytäntöjä päälakimies pitää toimivina. Prosessien hitaus aiheuttaa kuitenkin ongelmia vuokranantajille.

Suomen oikeuskäytäntöjä päälakimies Tarik Ahsanullah pitää toimivina. Prosessien hitaus aiheuttaa kuitenkin ongelmia vuokranantajille.

Haastehakemuksen käsittely käräjäoikeudessa ja häädön toimittaminen ulosotossa voivat viedä suhteettomasti aikaa.

– Viranomaisprosessi kestää kohtuuttoman kauan, vaikka juridiselta kannalta kyse on yksinkertaisista asioista. Resurssitarpeita on joka kohdassa, Ahsanullah sanoo.

Porin asuntonsa kanssa vaikeuksiin joutunutta naista Ahsanullah opastaa ottamaan tarvittaessa yhteyttä viranomaisiin. Vuokranantajalla on nimittäin oikeus käydä asunnossa tarkastuskäynnillä, kunhan käynnin ajankohta on saatu vuokralaisen kanssa sovittua.

– Jos vuokralainen ei tähän suostu, on viime kädessä mahdollisuus saada viranomaisapua, Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralaiselle voi myös syntyä korvausvastuu, jos hän vaikeuttaa asunnon näyttämistä uusille vuokralaisille ilman hyväksyttävää syytä.

Onko sinulla ollut ongelmia vuokralaisten tai vuokranantajan kanssa? Lähetä tarinasi: maarit.rasi@is.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?