7 asiaa, jotka jokaisen tulisi muistaa kotona – vaikuttavat suoraan sisäilmaan - Asuminen - Ilta-Sanomat

7 asiaa, jotka jokaisen tulisi muistaa kotona – vaikuttavat suoraan sisäilmaan

Sisälämpötila on hyvä säätää 20–22 asteeseen. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla hieman tätäkin alhaisempi. Hieman alhaisempi huonelämpötila laskee myös energian kulutusta.

Julkaistu: 11.11.2019 15:21

Tee nämä seitsemän asiaa, ja pidät parempaa huolta kotisi sisäilmasta.

Puhdas ilma on merkittävä osa hyvinvointia, viihtyvyyttä ja jopa terveyttä. Sisäilma on myös viihtyvyystekijä, joka vaikuttaa siihen, miten sisäilma koetaan. Viihtyvyyteen vaikuttavat ainakin ilmanlämpötila ja -kosteus, vedon tunne sekä erilaiset hajut.

Ilmanvaihdon erikoisasiantuntijayritys Cervi kokosi tiedotteeseen muistilistan, jonka avulla pidät parempaa huolta kotisi sisäilmassa.

1. Siivoa säännöllisesti

Imuroi ja pyyhi tasot pölystä ja muusta liasta. Pesuaineilla lika irtoaa tehokkaasti, mutta älä käytä aineita liikaa ja vältä aineita, jotka sisältävät ärsyttäviä ainesosia tai voimakkaita tuoksuja.

 

2. Kiinnitä huomiota materiaalivalintoihin

M1-luokitus takaa turvalliset ja päästöttömät materiaalit, joista haihtuu mahdollisimman vähän yhdisteitä huonetilaan. Huomioi luokitus esimerkiksi maalia valittaessa. Luokitus koskee nykyään myös pehmustamattomia kalusteita.

3. Säädä sisälämpötila 20–22 asteeseen

Sisälämpötila on hyvä säätää 20–22 asteeseen. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla hieman tätäkin alhaisempi. Hieman alhaisempi huonelämpötila laskee myös energian kulutusta.

Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohje ei suosittele asunnolle lämmityskaudella yli 23–24 asteen lämpötilaa. Saman ohjeen mukaan asunnon hyvänä lämpötilana pidetään 21 astetta, tyydyttävänä 18 astetta.

Pesuaineilla lika irtoaa tehokkaasti, mutta älä käytä aineita liikaa ja vältä aineita, jotka sisältävät ärsyttäviä ainesosia tai voimakkaita tuoksuja.

4. Tarkkaile ilmankosteutta

Talvikausina kodin ilmaa on hyvä kostuttaa kevyesti, etenkin jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto. Käytä kuitenkin ilmankostuttimia maltilla, sillä liika kosteus voi kertyä rakenteisiin.

5. Minimoi vedon tunne

Vähennä vedon tunnetta ilmanvaihdon säädöillä ja hallitulla koneellisella ilmanvaihdolla.

Vetoisuutta pienentämällä myös huoneen lämpötilaa voidaan laskea, mikä laskee lämmitysenergian kulutusta.

6. Varmista, että suodattimet vaihdetaan säännöllisesti

Puhtailla ja laadukkailla suodattimilla pidät sisään tulevan tuloilman raikkaampana. Suodattimet on hyvä vaihtaa kokonaan kahdesti vuodessa. Taloyhtiöissä ilmanvaihdon suodattimien vaihto kuuluu Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukon suositusten mukaan taloyhtiölle.

Sisäilmaan erikoistunut Terveysilma kertoi keväällä, että joka neljäs suomalainen ei tiedä, milloin oman kodin suodattimet on vaihdettu. Kyselyyn vastasi tuhat iältään 18– 86-vuotiasta suomalaista.

7. Perusteellinen puhdistus 7 vuoden välein

Kodin ilmanvaihtokanavat tulisi puhdistaa vähintään seitsemän vuoden välein. Ammattilainen tarkastaa samalla ilmanvaihdon riittävän tehon. Puhtaat ilmanvaihtokanavat näkyvät sisäilman laadun lisäksi myös pienempänä energiankulutuksena.

Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohje ei suosittele asunnolle lämmityskaudella yli 23–24 asteen lämpötilaa.