Tekeekö orava kiusaa kotipihalla? Turvaudu ammattilaisen suosimiin keinoihin

Sijoita lintulauta oikein ja kokeile verkkoa, jos orava puikkelehtii talon seinäeristeisiin.

Ruokintapisteitä voi sijoitella eri puolille pihaa niin, että orava ei omi pihan ainoaa ruokintapistettä omakseen. Kun pisteitä on useampia, orava nauttii ruokansa yleensä yhdellä telineellä, linnut muualla.

11.11.2019 13:04

Oravat ovat pihapiirin ilo. Toisin kuin suurin osa muista nisäkkäistä, ne ovat aktiivisia päiväaikaan ja liikkuvat samaan aikaan ihmisten kanssa.

Oravien puuhia on hauska seurata, mutta toisinaan niistä on myös harmia.

Jotkut ovat huomanneet, että oravat syövät ahnaasti linnuille tarkoitetut eväät.

– Suurin huolenaihe on silloin, että orava tulee ja ryövää kaiken. Ja voihan se käydä kukkaron päälle, sillä oravat pitävät lintujen tapaan kalliista pähkinöistä, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen.

Turvaudu näihin keinoihin

Nieminen haluaa muistuttaa, että oravat eivät yleensä tee mitään sen vaarallisempaa tuhoa pihoilla. Ne eivät esimerkiksi levitä rottien lailla tauteja.

Jos oravan ei kuitenkaan halua vievän lintujen ruokia, suosittelee Nieminen muutamaa hyväksi todettua kikkaa.

Ensinnäkin, ruokintapisteitä voi sijoitella eri puolille pihaa niin, että orava ei omi pihan ainoaa ruokintapistettä omakseen. Kun pisteitä on useampia, orava nauttii ruokansa yleensä yhdellä telineellä, linnut muualla.

Oravat pitävät pähkinöistä, joissa on paljon energiaa, mutta pienemmistä siemenistä tai lyhteistä ne eivät ole kiinnostuneita.

Toiseksi, vaikka orava on taitava kiipeilijä, se jättää todennäköisesti rauhaan roikkuvan ruokintatelineen, jos se on vain sijoitettu tarpeeksi kauas läheisestä puunrungosta.

Myös ruokavalinnoilla voi ohjata oravia muualle.

– Oravat pitävät pähkinöistä, joissa on paljon energiaa, mutta pienemmistä siemenistä tai lyhteistä ne eivät ole niin kiinnostuneita, Nieminen sanoo.

Myös ruokintalaudan jalkaan voi kokeilla laittaa kulkuesteeksi lautasmaisen levyn.

Kokeile verkkoa

Lintulautojen lisäksi orava voi aiheuttaa haittaa omakotitaloasujille.

Jotkut valittavat, että orava tekee pesän talon seinäeristeisiin, jonka jälkeen eristeet saavat oravan kynsissä melkoisen pöllytyksen.

– Yleensä orava kulkee sisään talon tuuletusaukoista. Joissakin tapauksissa on auttanut, että tuuletusraon eteen on laittanut metalliverkon. Näin orava ei pääse pujahtamaan rakenteisiin.

Tarkennettu sanamuotoja ja sitaatteja 11.11. klo 14.32.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?