Nina keräsi yhtä vaille kaikki muumimukit – nyt hän vinkkaa, millä niistä voi vielä kääriä hyvät rahat

Julkaistu:

Muumimukit
Nina Ylönen suosittelee jemmaamaan kaikki 90-luvun muumimukit, jos niitä kotoa löytyy. Myös muutama 2000-luvulla valmistettu muki on tavallista arvokkaampi.
Kirkkonummella asuvan muumimukikeräilijä Nina Ylösen,48, kokoelmissa on 97 erikuvioista Teema-muumimukia. Vain yksi puuttuu.

Niin innokas keräilijä Ylönen ei nimittäin tunnusta olevansa, että maksaisi muumimukista useita tuhansia euroja. Tämä on hinta, joka kokoelmasta uupuvasta Fazer-muumimukista saisi maksaa.
Muumimukikeräilyn aloittaneen Ylösen kokoelma on parhaillaan nähtävänä Helsingin Designmuseossa Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä.

Kokoelman helmi eli Ylösen henkilökohtainen suosikki on ysärimukina tunnettu vihreä Sarjakuva-muki. Vuonna 1990–1993 tuotannossa ollutta mukia on Ylösen mukaan niin vaikea löytää hyväkuntoisena, että siitä on tullut keräilijälle siitä syystä yksi kokoelman tärkeimmistä.

– Harvinaisia ne eivät vielä ole, mutta hyväkuntoisena mukia oin hirveän vaikea löytää. Olen alkanut tykätä mukista sen vaikean saavutettavuuden takia, Ylönen paljastaa.


Antimaterialisti innostui keräilystä

Designmuseossa muumimukit on aseteltu järjestykseen tuotantovuoden perusteella.

Samanlainen järjestelmällisyys näkyy myös Ylösen keräilyharrastuksessa.

– Olen aika analyyttinen, mutta en lainkaan materialisti. Olisin aiemmin nauranut ajatukselle muumimukien keräilystä. Lasten myötä kuitenkin innostuin asiasta, Ylönen kertoo.

Vuonna 2014 alkanut keräily on tullut siihen pisteeseen, että Ylönen on jatkanut toisen ja kolmannenkin kokoelman kartuttamista. Ylösen kaksi lasta saavat aikoinaan omat muumimukikokoelmansa.

– Keräilijä ei ole koskaan valmis. Harrastuksen luonteeseen kuuluu, että meillä on aikaa odottaa. Hyvien löytöjen tekeminen on osa jännitystä.

Jemmaa nämä muumimukit

Muumimukien keräileminen on Suomessa suosittu harrastus, mutta osalla mukeista on myös rahallista arvoa.


Himotuimpia ovat niin sanotut ysärimukit, eli 90-luvulla tuotannossa olleet muumimukit.

– Jos kotoa löytyy sarjakuvamuki Vihreä tai Roosa, ne kannattaa ainakin jemmata. Niiden hinnat liikkuvat jo nyt 600–700 eurossa.

Myös 2000-luvun mukeista löytyy pari arvokkaampaa yksilöä.

Nina Ylösen kokoelman arvokkain muki on vuonna 2005 valmistettu Muumipeikko unelmoi, jota on valmistettu 2005 kappaletta. Ylönen teki kaupat kolme vuotta sitten Facebook-kirpputorilla, kävi tapaamassa ostajaa ja sai tingittyä mukin tuhannella eurolla itselleen.

– Sen arvo on 2 000 euroa tänä päivänä, Ylönen sanoo.

Ylönen huomauttaa, että 2010-luvulla valmistetut mukit ovat keräilijän kannalta jo epäkiinnostavampia. Niitä on valmistettu paljon ja niitä löytyy yhä pilvin pimein. Siksi niiden arvokaan ei tule nousemaan.

Muumimukimaailmassa tapahtuu kuitenkin koko ajan jotakin jännittävää.


Viime aikoina on kohuttu muun muassa kesällä 2018 jonoja synnyttäneestä Muumin päivä -mukista, joka sai suomalaiset jonottamaan helsinkiläisessä kauppakeskuksessa tuntikausia sekä japanilaisessa teemapuistossa myydystä Moominvalley Park Japan -mukista, jonka hinta asettuu Ylösen mukaan satasen tietämiin.

Asiantuntija haluaa kuitenkin muistuttaa, etteivät keräilijät ole hölmöjä. Mitä tahansa mukeista ei intohimosta huolimatta olla valmiita maksamaan.

– Etsiminen pidemmänkin aikaa kuuluu harrastuksen luonteeseen. Hyvien löytöjen tekeminen on osa juttua.

Muumimukien hintojen nousu on Ylösen mukaan tällä hetkellä hyvin hallittua.

– Vedenjakajana voidaan pitää 90-lukua. Ne mukit vielä kiinnostavat.

Helsingin Designmuseon Näyttely Keräilijät ja kokoelmat tuo yleisön eteen ensi kertaa yksityiskeräilijöiden designkokoelmia, jotka eivät normaalisti ole nähtävillä. Näyttely on esillä 25.10.2019–15.3.2020.

Miksi tarrallinen muki on muita arvokkaampi?

Muumimukeja keräilevät etsivät usein tarrallisia muumimukeja. Mistä tämä johtuu, muumimukikeräilijä Nina Ylönen?

– Mukien kunto on keräilijöille erittäin tärkeää. Tarra kertoo siitä, ettei mukia ole käytetty, Ylönen kertoo.