Ruokintaan tarvitaan taloyhtiön lupa – näin perustat lintulaudan niin, että linnut ja ihmiset ovat tyytyväisiä, mutta rotat pysyvät loitolla

Pikkulintujen ruokinta-aika alkaa, kun pihamaa jäätyy. Sijoita ruokintapisteet vähän matkan päähän rakennuksista, ja muista kysyä lupa ruokinnalle, jos asut taloyhtiössä.

Suositus on, että ruokintapaikka sijaitsee vähintään kymmenen metrin päässä rakennuksista.

9.11.2019 10:13

Kun sää kylmenee, moni toivoo pihalleen viehättäviä pikkuvieraita.

Pikkulintujen ruokinta kannattaa aloittaa, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen.

Minkälainen ruokintapaikan tulisi olla, että siitä olisi iloa ihmisille ja hyötyä pihapiirin linnuille, Birdlife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa?

– Suositus on, että ruokintapaikka sijaitsee vähintään kymmenen metrin päässä rakennuksista. Linnut säikähtävät helposti ja voivat lentää hädissään ikkunoita päin, Arkiomaa opastaa.

Pedoilta ja viimalta lintuja suojaavat puolestaan havupuut, pensaat ja pensasaita, joita olisi hyvä olla lähistöllä.

Arkiomaa suosittelee pihamaalle useita ruokintapisteitä, jotka tulisi sijoittaa eri puolille pihaa.

– Pihalla voi olla rasva- ja talipallotelineitä sekä pieniä ja isoja ruokinta-automaatteja riittävän välimatkan päässä toisistaan.

Kun ruokintapaikkoja on riittävästi, linnut saavat ruokahetkelleen rauhan, joka vähentää keskinäistä kilpailua. Muutaman pienemmän automaatin voi sijoittaa myös vaikkapa pensasaidan sisään.

Hyvä idea on valita ruokintapaikaksi automaatti, jonka säiliöstä ruoka valuu alareunassa oleviin kapeisiin kouruihin kulutuksen mukaan. Automaatissa ruoka ei niin ikään kastu, eikä sitä tarvitse olla lisäämässä jatkuvasti, jos säiliö on riittävän suuri.

Kovasta materiaalista tai metallin ja muovin yhdistelmästä valmistetut telineet ovat suosittuja niiden helppohoitoisuuden vuoksi. Osa linnuista, kuten varpuset, kuitenkin vieroksuvat niitä. Esimerkiksi varpunen valitsee mieluummin puusta valmistetun laudan.

Jos lintulaudan valmistaa itse, on muistettava valita puhdasta materiaalia.

– Kyllästettyä puuta ei tulisi käyttää sen myrkyllisyyden vuoksi, Arkiomaa sanoo.

Kysy lupa taloyhtiöltä

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen muistuttaa tiedotteessa, että lintujen ruokintaan liittyvät käytännöt vaihtelevat taloyhtiöittäin. Lupa ruokintaan ja ruokintapaikkaan on siis aina kysyttävä taloyhtiöltä. Taloyhtiöllä on myös oikeus kieltää ruokinta kokonaan.

– Kieltojen taustalla saattaa olla aiempia kokemuksia ruokinnan aiheuttamasta häiriöstä ja epäsiisteydestä, Pynnönen sanoo.

Kieltämisen sijaan Pynnönen suosittelee sopimaan lintujen talviruokinnalle säännöt, joita noudattamalla vältytään ongelmilta. Säännöistä tärkein on se, että ruokintapaikkaa ylläpitävä asukas huolehtii ruokintapaikan siisteydestä. Ennalta kannattaa sopia myös se, miten toimitaan, jos ongelmia ilmenee.

 Pihalla voi olla rasva- ja talipallotelineitä sekä pieniä ja isoja ruokinta-automaatteja riittävän välimatkan päässä toisistaan.

Siisti lintulauta ei aiheuta rottaongelmaa

Lintujen talviruokinnan kieltäneet taloyhtiöt perustelevat kieltoa usein rottaongelmalla. Rotta on moniruokainen ja löytää helposti ihmisen tuottamaa jätettä ravinnokseen. Jos lintulaudan ympäristö pidetään siistinä, sillä ei ole erityistä merkitystä alueen rottakannalle.

– Taloyhtiössä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka helpot olosuhteet pihamaalla vilistävällä rotalla on ruokailuun kiinteistöllä. Ehjä jäteastia, jonka kansi myös pidetään kiinni, ei houkuttele rottia, Pynnönen neuvoo.

Jäteastioita täytettäessä ja tyhjennettäessä huomiota kannattaa kiinnittää siihen, ettei ruokajätettä putoa maahan. Ruokajätettä ei saisi joutua myöskään viemäriin, sillä se puolestaan houkuttelee rottia viemäreihin.

Rottien torjunnan Kristel Pynnönen kehottaa jättämään ammattilaisten tehtäväksi, sillä myrkyttäminen on luvanvaraista toimintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?